Uusimmat

PlayStation Now toimii hitaammallakin nettiyhteydellä

10.01.2014 14:00 Miikka Lehtonen

 

PlayStation Now on mielenkiintoinen idea. Firmahan aikoo toteuttaa PlayStation 4:n taaksepäinyhteensopivuuden streamaamalla vanhoja pelejään servereiltään pelaajille. Hieman yllättäen operaatio pyörii vähän vaatimattomammallakin nettiyhteydellä – ainakin jos Sonyn lukuihin on uskominen.

Idea itsessään ei ole mikään uusi. Muun muassa OnLive rakensi koko bisnesmallinsa saman idean päälle: käyttäjällä on kotonaan vain pikkuinen boksi, jonka ainoana tehtävänä on vastaanottaa videosignaalia ja välittää palvelimen suuntaan ohjaimen syötteitä. Pelit itse pyörivät serverifarmilla muskelikoneissa. Kokeilimme toteutusta pari vuotta sitten ja ihan hyvinhän se toimi. Saman idean varaan rakentui myös OnLiven kilpailija, Gaikai, jonka Sony sittemmin osti.

Gaikain streamausteknologia on myös PlayStation 4:n yhteensopivuuden selkärankana. PlayStation 3:n ja vanhempienkin laitteiden pelit pyörivät Sonyn serverifarmilla, josta ne sitten streamataan PlayStation 4:lle ja myöhemmin PlayStation Vitalle ja jopa Sonyn televisioille. Ideaa demonstroitiin alkuviikosta CES-messuilla The Last of Usin, God of War III:n ja muiden pelien kanssa ja hyvinhän se toimi. Eurooppaan palvelu ei kuitenkaan ole tulossa ennen kuin aikaisintaan vuonna 2015, kuulemma laajakaistaongelmien takia.

Itse epäilen yhä, että nämä ongelmat johtuvat enemmänkin siitä, että Sonyn on aika hankala sopia diilejä Euroopan noin 683 miljardin operaattorin kanssa, varsinkin jos tilannetta verrataan Yhdysvaltoihin, jossa kansallisia operaattoreita on vain pari. Erityisesti sen takia, että PlayStation Now ei vaadi kamalasti kaistaa.

Toimittajat pääsivät hieman räpläilemään PlayStation Nown pääteohjelmaa, joka muun muassa ilmoitti, että sujuvaan pelattavuuteen tarvitaan PlayStation 3:n ohjaimen ohella myös viiden megabitin nettiyhteys. Eihän tämä varmastikaan maksimitasoiseen jälkeen riitä tai edes hirvittävän hyvälaatuiseen, mutta kun esimerkiksi Suomessa 24 megabitin DSL-yhteydet ovat se kenties yleisin nettiliittymätyyppi, ongelmia tuskin tulee olemaan kamalasti siinä, etteikö eurooppalainen kaista riittäisi.

Sopiikin siis toivoa, että Sony saa nopeasti diilinsä tehtyä.

Päivitys: Viestintäviraston tilaston mukaan noin 55 prosenttia suomalaisista kiinteän verkon laajakaistayhteyksistä on 10-100 megabitin nopeuksisia tai nopeampi. Noin kolmannes yhteyksistä on 10-25 megabittisiä ja siinä 18 prosenttia 25-100+ megabittisiä.

Lähde: IGN

Lisää aiheesta

Sonyn PlayStation-streamauspalvelu on PlayStation Now, Euroopassa PlayStation Someday

PlayStation 4:llä ei pelata PS3-pelejä Euroopassa ihan vähään aikaan

PlayStation 4:llä ei streamailla retropelejä ennen vuotta 2015

Miten Onlive-pelipalvelu toimii Suomesta käsin?

Muropaketin uusimmat