Uusimmat

Microsoft sulkee Ensemble Studiosin – toistuvatko EA:n virheet?

11.09.2008 11:08 Jouni Mäki-Panula

Microsoft sulkee omistamansa Ensemble Studiosin, jahka Halo Wars valmistuu ensi vuoden alussa. Microsoftin mukaan muun Age of Empires -sarjalla mainetta niittäneen studion sulkemispäätös syntyi taloudellisten syiden pohjalta. Ensemblen ydinryhmä aikoo kuitenkin perustaa uuden studion.

Uudessa studiossaan jatketaan muun muassa Halo Warsin tukemista, mutta osa Ensemblen nykyväestä pyritään sijoittamaan uusiin tehtäviin myös Microsoftin sisällä.

Ensemble Studios perustettiin vuonna 1995, minkä jälkeen yhtiö niitti reilusti mainetta peleillään Age of Empires ja Age of Empires II, niiden päälle vielä lisälevyjä. Microsoft osti studion talliinsa vuonna 2001, minkä jälkeen firma jatkoi Age of Empiresin parissa ja loi myös Age of Mythologyn. Kaikki firman pelit ovat historiallisesti teemoitettuja reaaliaikastrategioita.

Vaikka päätös saattaakin olla taloudellisesti perusteltu, niin mietityttää että mahtaako Microsoft käydä parhaillaan samaa vaihetta kuin EA viime vuosikymmenellä. Ensin kasvetaan, ostetaan itsenäisiä studioita ja laajennutaan, sitten ihmetellään kun erillisiä peliyksiköitä on pitkin poikin maita ja mantuja. Sen tuloksena yhtiön ylemmät pomot päättävät sulkea hajallaan olevia studioita ja keskittää niiden voimavarat suurempiin yksiköihin.

Onhan se kustannustehokkaampaa, mutta moni ei ole vieläkään antanut anteeksi EA:n Westwoodin, Originin ja muiden kuuluisien studioiden sulkemisia. Nykyään jopa EA myöntää sulkemiset virheiksi ja panostaa itsenäisten studioiden luomisvoimaan.

Toivottavasti Microsoft ei tee samoja virheitä.

Lisätietoja: Ensemble Closing Confirmed, New Studio to Form

Lisää aiheesta

Age of Empires III ja lisäosat (PC)

Halo Wars – naksustrategiaa myös konsoleille

Itsenäisestä studiosta osaksi Microsoftia

Lue myös

ABBAn laulut paketoidaan SingStariksi

Arvostelu: Ben 10 – Protector of Earth (PS2, Wii)

Miten SingStar sujuu Indicalta?

Spore tuhoaa kristinuskon, opettaa lapsille vääriä asioita