Uusimmat

570 000 euroa suomalaiseen pelitutkimukseen

02.10.2008 11:40 Jukka O. Kauppinen

Suomen Akatemia on myöntänyt mittavan apurahan videopelimaailman tutkimiseen. Turun, Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa toimivalle kolmikolle on myönnetty yhteensä 570 000 euroa tukea tutkimukseen aiheesta ”digitaalisen pelikulttuurin syntyminen Suomessa”.

Jaakko Suomisen (Turun yliopisto), Raine Koskimaan (Jyväskylän yliopisto) ja Frans Mäyrän (Tampereen yliopisto) projekti on niin sanottu konsortiohanke, jolle myönnettiin tukea ensisijaisesti kansainvälisen tieteellisen arvioinnin perusteella. Tuen myöntämisessä huomioitiin myös hankkeen toteuttamiskelpoisuus sekä yhteiskunnallinen relevanssi. Tuki jakautuu vuosille 2009-2012.

Tampereen yliopiston professori Frans Mäyrä kertoo, että käytännössä projektissa kartoitetaan tärkeimpiä erilaisia pelaajaryhmiä ja identifioidaan mitä pelikulttuureja Suomesta löytyy. Pelikulttuuria syvennetään sitten tarkemmissa analyyseissä, muun muassa peliharrastuksen historian, peleihin liittyvien puhe- ja kirjoitustapojen suhteen sekä edetään tarkempien case-analyysien kautta kohti laajempaa teoriaa ja tulkintaa pelien asemasta modernissa yhteiskunnassa.

Riippumattomantutkimussuunnitelmaan perehtyneen arvioijan mukaan projektisuunnitelma oli joka kohdaltaan erinomainen, innovatiivinen ja kunnianhimoinen.

Mäyrä toteaa myös, että

Hyvältähän tuollainen tunnustus tuntuu. Pelitutkimus ja digitaalinen kulttuuri ovat nuoria tieteenaloja. Me jotka olemme tehneet tätä työtä jo 90-luvulta asti olemme tietysti joutuneet perustelemaan alueen tutkimuksen tarpeellisuutta moneen kertaan.

Nyt kyseessä on arvovaltaisen tahon tekemä rankkaus huippututkimukseksi ja merkittävä uusi avaus tutkimusrahoituksen alueella.

Nyt lähdetään tarkentamaan suunnitelmia. Keskeistä on, että pelejä ja virtuaalimaailmoja lähestytään sekä kriittisessä että rakentavassa hengessä: mitä kehityslinjoja ja erityispiirteitä pelillisyyden nousuun ja pelien kulttuuriseen antiin aidosti sisältyy?

Lisää aiheesta

Miksi miehet pitävät videopeleistä naisia enemmän? Ratkaisu löytyy korvien välistä

Naiskolumnisti hämmästyi: mitä hittoa, aikuisetkin pelaavat?!

Oulun yliopisto nousi palkintosijoille Unreal Tournament -kehityskilpailussa

Oulun yliopiston pelitutkimus pokkasi palkinnon, pelitutkimusyksiköstä kasvoi osakeyhtiö

Suomalaiset pelitutkijat niittivät taas mainetta maailmalla

Lue myös

Arvostelu: The Witcher Enhanced Edition (PC)

eDomen arvosteluviikko: Prizefighter, Mercenaries 2, NHL 09, Super Smash Bros, Smackdown

Nintendo julkisti uuden, uljaan Nintendo DS -konsolin

Muropaketin uusimmat