Uusimmat

eDome suosittelee, eDome välttelee: uutta arvosteluissa

06.10.2008 12:30 Jukka O. Kauppinen

Tarkkasilmäiset lukijat ovatkin jo varmaan huomanneet erään pienen uutuuden viime viikon peliarvosteluissa. Mikä ihme on se iloinen peukku, joka lätkäistiin kahteen arvosteluun? Se on tietysti eDomen virallinen suosituspeukku!

eDome jatkaa edelleen arvosanattomalla linjalla – emme tunge peliarvostelun loppuun rautalangasta väännettyjä prosentteja tai tähtiä pelin tasoa osoittamaan. Onko peli hyvä vai huono, se selviää lukemalla jutun perusteluineen.

Jatkossa eDomen arvosteluissa kuitenkin käytetään kirjallisen arvostelun lisänä kolmea erilaista leimaa, joita myönnetään eri tavoin ansioituneille peleille. Leimat eivät ole arvosanoja eikä niitä myönnetä perinteisten arvosanakriteerien pohjalta, vaan toimitus myöntää ne perusteltujen sisällöllisten ansioiden pohjalta. Hyvä tai loistavakaan peli ei välttämättä saa leimaa, mutta toisaalta Suosittelemme-leima merkitsee todella erinomaista teosta.

Leimat lyödään sekä peliarvostelun otsikkokuvaan että jutun loppuun.

Suosittelemme

Todellinen helmi, jossa tekninen toteutus, tarinankerronta, omaperäisyys ja vetovoima yhdistyvät harvinaisella ja mielenkiintoisella tavalla.

Kokeile

Tämä ei ole välttämättä huippupeli. Sitä ei välttämättä nähdä myyntilistojen kärjessä tai vuoden peli-listoilla. Ideat ja omaperäinen toteutus saavat sen kuitenkin erottumaan joukosta ja uskomme, että moni voi sitä kokeilemalla löytää kätketyn helmen.

Vältä

Aito kalkkunapeli, joka on heikko esitys surkeidenkin pelien suuressa joukossa.

Ensimmäinen Suosittelemme -laatuleiman saanut peli oli roolipeli The Witcher Enhanced Edition. Toimituksenkin yllätykseksi samalle viikolle mahtui myös toinen leiman arvoinen seikkailu, Warhammer Online: Age of Reckoning.

Normaalisti leimoja pyritään jakamaan säästeliäästi ja harkitusti niin, ettei Suosittelemme-leimoja nähtäisi edes joka viikko. Suositus kuitenkin herui Warhammerille Lehtosen kiistämättömän väkevän ”se on ensimmäinen morppi, jolla on oikeasti rahkeita kilpailla edes osasta WoWin yleisöä” -perustelun jälkeen.

Lue myös

Aarteita pelihistorian hämäristä 8: Nintendon omituiset vekottimet

eDomen arvosteluviikko: Facebreaker, Space Invaders, Syphon Filter, Witcher Enhanced, Warhammer Online

Paluu menneeseen – muinaisia tietokonelehtiä skannattuna

Suomipelin pornoilu hämmästytti japanilaisia

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 5)