Uusimmat

Ei aikuispelejä Australiaan

30.10.2008 15:15 Jukka O. Kauppinen

Eipä huvittaisi olla 18-vuotias tai vanhempi pelaaja Australiassa. Maan jostain 1800-luvulta kumpuava viihteen ikärajalaki näet ei ole muuttumassa järkevämmäksi ainakaan lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Suomessa ja Euroopassa peleillä on useita ikärajoja, joista korkein K18 rajaa sisällöllisesti väkevimmät pelit vain täysi-ikäisten pelaajien käsiin. Australiassa ylin ikäraja on sen sijaan 15 vuotta.

15! 15 vuotta! Toisin sanoen – jos pelitalot haluavat tuotteensa myös Australian markkinoille, niin niistä on tehtävä uusi, silvottu versio yhtä ainutta maata varten. Tai kuten turhankin usein tapahtuu, pelin maailmanlaajuista versiosta putsataan niin, että sama peli pääsee kauppoihin kaikkialla.

Lopputulos onkin se, että australialaisille pelaajille ei tarjota vaihtoehtoja – ja heidän ongelmansa ovat myös meidän ongelmiamme.

Mikä mukavinta, tilanne johtuu puhtaasti sisäpoliittisesta valtapelistä ja irtopisteistä. Maan oikeusministeri Michael Atkinson on jopa tukahduttanut julkisen keskustelun aiheesta sensuroimalla hallituksen teettämän tutkimuksen ikärajoista. Atkinson vastustaa K18-ikärajan käyttöönottamista. Hänen mukaansa K18-ikärajaa ei tule sallia, koska lapsia on suojeltava potentiaalisesti haitalliselta aineistolta.

Australiassa onkin jouduttu kokonaan kieltämään tai muokkaamaan muun muassa pelejä Silent Hill: Homecoming, Fallout 3, Grand Theft Auto IV, Dark Sector ja Manhunt 2. Muualla maailmassa sisällöllisesti väkivaltaisimmat ja lapsille sopimattomimmat pelit saavat kanteensa K18-leiman, jonka myötä niitä ei yksinkertaisesti saa myydä alaikäisille.

Lisää aiheesta

Nyt se on virallista: Fallout 3 kiellettiin Australiassa morfiinin takia

Joku voisi helposti kuvitella, että Fallout 3 olisi voinut saada Australiassa banaania rempseän väkivaltansa vuoksi, mutta yllättäen nämä eivät liittyneet päätökseen. Lautakunta vetoaa päätöksissään säädöksen, jonka mukaan pelit eivät saa kuvata seksiä tai huumeiden käyttöä ylistävällä, rikollisella tai kuvottavalla tavalla.

Aussinuorukainen kiristää rahaa kouluammuskelupelillä

Lue myös

Arvostelu: Saints Row 2 (PC, PS3, 360)

Arvostelu: Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC)

Bethesdan kakku ei ollut vale

Hyppää Mirror’s Edgen maailmaan jo tänään demon avulla

Hyvää syntymäpäivää, Sega Megadrive!