Uusimmat

Suomen pelimarkkinat uuteen ennätykseen, PS2 ja PC yhä tärkeimmät pelikoneet

30.10.2008 16:12 Jukka O. Kauppinen

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n jäseniltään keräämien tietojen mukaan pelien markkina-arvo kuluttajahinnoin oli vuoden 2008 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana noin 44,9 miljoonaa euroa (2007: 46,6 milj. €). Virallisesti tilastoitua kasvua on vuodentakaiseen nähden prosentin verran kappalemääräisesti. Sen päälle vielä ulkomaisten ketjujen toiminta, digikauppa ja FIGMAn ulkopuolisten firmojen toiminta, niin ollaankin taas ennätysvauhdissa.

Pelituotteita myytiin Suomessa alkuvuonna reilut 1,3 miljoonaa kappaletta.

Vertailtaessa viimeisen vuosineljänneksen julkaisulistoja edelliseen vuoteen voidaan ennustaa uuden ennätyksen syntymistä pelimarkkinoilla. Kolmen viimeisen kuukauden aikana tehdään parhaimmillaan yli puolet vuoden pelimarkkinoista.

– Vuosi 2007 oli jo uskomaton meidän alalla. On ilo huomata, että pelaamisen suosio jatkuu edelleen tasaisena. Tällä vauhdilla pääsemme lähelle viimevuotisia Suomen ennätyslukuja ja taidamme mennä ohikin, ennustaa FIGMAn toiminnanjohtaja Riku Olkkonen Suomen suurimman pelialan tapahtuman, Digiexpon tiedotustilaisuudessa.

Suomen pelimarkkiniosta PC-pelien ja -multimedian osuus oli tammi-syyskuussa 21,4 %, konsolipelien 78,6 %.

Konsolipelit jakaantuivat seuraavasti

  • Käsikonsolipelit 6,2 % (Nintendo DS 4,5 %, Sony PSP 1,7 %)
  • Edellisen sukupolven kotikonsolien pelit 24,4 % (Sony PlayStation 2 24,3 %)
  • Uusimman sukupolven kotikonsoleille tehdyt pelit 48,1 %.

Uusimpien kotilaitteiden pelien suosio jakaantui edelleen tasaisesti; Microsoft Xbox360 saavutti 16,5 %, Nintendo Wii 13,3 % ja Sony PlayStation3 18,3 % osuuden pelien kokonaismyynnistä.

Kappalemäärin mitattuna PC-pelien ja -multimedian osuus oli alkuvuonna 39,8 % ja konsolipelien vastaavasti 60,2 %. Pelien kappaleosuudet jakaantuivat konsoleittain seuraavasti:

  • Microsoft Xbox 360 9,3 %
  • Muut 0,3 %.
  • Nintendo DS 3,8 %
  • Nintendo Wii 6,8 %
  • Sony PlayStation 2 27,3%
  • Sony PlayStation 3 10,7%
  • Sony PSP 2,0 %.

– Uusien konsolien suosio on ollut odotetunlainen. Suosio on kaksinkertaistunut vuoden aikana ja kasvu jatkuu edelleen. Kaksi kolmasosaa suomalaisista pelaajista pelaa myös verkossa. Perinteisen PC:n lisäksi sosiaalinen verkkopelaaminen on yleistynyt konsoleilla. Suomen suosituimman pelityypin, ajopelien rinnalle pyrkivät todella vauhdilla myös musiikki- ja kuntoilupelit, pohtii Riku Olkkonen erilaisten pelityyppien menestystä.

Lisää aiheesta

Suomen virallinen lista

Lue myös

Arvostelu: Saints Row 2 (PC, PS3, 360)

Arvostelu: Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC)

Chronicles of Riddick -saaga jatkuu: Assault on Dark Athena keväällä

Talven peliassyt Tampereella helmikuussa

Wiikon vanha: Grim Fandango