Uusimmat

Joukkorahoitusta ison julkaisijan siipien suojassa

21.08.2014 10:00 Jukka O. Kauppinen

Kickstarter-keräyksillä on tehty yhtä jos toistakin hienoa ja tärkeää. Yhteisön avulla moni pieni firma on saanut tarpeellisen rahapiikin, jolla on tehty hyviä pelejä. Mutta kyllä minua vähän värisyttää, kun näen Square Enixin kaltaisen ison toimijan nojaavan Kickstarteriin.

Okei. Myönnän. Square ei ole suoraan asialla. Moon Hunters –peliä tekee indiempi Kitfox  Games –studio, joka on päässyt Square Enixin perustaman indie-kollektiivi Square Enix Collectiven suojiin. Kollektiivi tukee itsenäisiä pelikehittäjiä, antaa näille apua ja ohjeita sekä tutkii, että  tiimillä on ylipäätään potentiaalia toteuttaa projektinsa.

Eli jos kollektiivin suojissa toimiva pelikehittäjä avaa joukkokeräyksen, on se läpäissyt jo aika monta ennakkotarkistusta. Silti, Square Enix muistuttaa, ettei firma ota mitään vastuuta pelikehittäjästä tai siitä, että valmistuuko yhtiön siunaama projekti ikinä.

Toisaalta Squaren indie-kollektiivi on kiva ajatus. Iso firma tukee pikkukehittäjiä, antaa näille neuvoja, pr-näkyvyyttä ja mahdollisuuden rakentaa fanipohjaa jo ennen Kickstarter-keräysten alkamista.

Samalla firma on lakiteknisesti suojattu, eikä kanna  mitään vastuuta. Ja jos peli sitten joskus valmistuu, niin luultavasti Square ottaa siitä jonkin siivun tai julkaisee pelin. Ihan ilman riskiä, ellei sitten tuettu firma mene munailemaan niin urakalla, että fanit tulevat heittelemään kananmunia ikkunoihin.

Noh, katsotaan miten homma etenee. Moon Hunters näyttää kyllä ihan kivalta indieltä toiminta-roolipeliltä ylhäältä kuvattuine retrohtavine grafiikoineen. Kickstarter-keräys avautuu ensi viikolla ja sitten nähdään, että onko ison firman tuki, hype ja fanipohjan rakentaminen kollektiivin kautta auttanut.

Lisätietoja: http://collective.square-enix.com/projects/5/moon-hunters

Lisää aiheesta

Square Enix avasi oman indie-julkaisukanavansa 

Square Enix lanseerasi oman yhteisörahoituspalvelun 

Muropaketin uusimmat