Uusimmat

K18-pelien myynti alaikäisille vähentynyt reilusti

13.11.2008 10:57 Jukka O. Kauppinen

Valtion elokuvatarkastamon ja Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n uuden pelien ikärajavalvontaa testanneen kierroksen aikana havaittiin, että K18-pelien myynti alaikäisille on vähentynyt selvästi. Loka-marraskuun aikana tehdyssä tutkimuksessa alle 18-vuotiaat koeostajat yrittivät ostaa heiltä kiellettyjä pelejä.

Neljä 13-16-vuotiasta nuorta liikkui tällä kertaa Espoossa, Helsingissä ja Lappeenrannassa kolmena eri päivänä. Koeostajat kävivät seuraavissa kaupoissa: Anttila, Euromarket, Gamestop, Gigantti, K-Citymarket, Konsolinet,  Prisma, Sokos, Stockmann ja Tilt – Pelaajan Pelikauppa.

Ostoyrityksiä kertyi 24 myymälässä yhteensä 35. Nuori onnistui tänä vuonna saamaan pelin joka neljäs kerta, vuotta aiemmin osto onnistui lähes puolessa ostoyrityksistä (43 %). Pelioston onnistuttua koeostaja luovutti pelin elokuvatarkastamon tarkastajalle, joka huomautti myyjää tapahtuneesta rikkeestä. Kauppa purettiin aina välittömästi.

– Viime vuonna tehtyjen koeostojen huonojen tulosten seurauksena Päivittäistavarakauppa ry lähti aktiivisesti järjestämään jäsenyritystensä myyjille koulutusta ja sillä on selvästi ollut positiivinen vaikutus myyjien valmiuksiin, kertoo elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimo.

 – Lähetimme viime vuonna koeostojen kohteena olleille yrityksille myös tiedon yrityksen suoriutumisesta, sillä lienee ollut vaikutusta parantuneeseen tulokseen, arvelee Paloheimo.  

– Valvonnalle ja valistukselle on kuitenkin edelleen tarvetta, päämääränä on koeostojen täydellinen epäonnistuminen, toteaa Paloheimo.

– Pelien ikärajojen tietoisuus on selvästi parantunut. Onneksi näin, sillä viimevuotinen tulos oli todella masentava, toteaa FIGMAn toiminnanjohtaja Riku Olkkonen. – Pelien ikärajojen noudattaminen on tärkeää, koska osa peleistä on suunnattu aikuisille. Pelaajista suurin osahan on aikuisia, jatkaa Olkkonen.

Valtion elokuvatarkastamo on opetusministeriön alainen virasto, jonka tehtävä on suojella lapsia kuvaohjelmien haitallisilta vaikutuksilta. VET tarkastaa Suomessa alle 18-vuotiaille esitettävät ja levitettävät kuvaohjelmat sekä rekisteröi tarkastamattomat kuvaohjelmat ja vuorovaikutteiset kuvaohjelmat (tietokone- ja videopelit).

Kaksi kolmasosaa suomalaisista pelaajista pelaa nykyään verkkopelejä, minkä vuoksi elokuvatarkastamo on tänä syksynä ottanut verkkopelit seurannan piiriin.

– Suuri ongelma on myös pelien leviäminen vertaisverkoissa, joihin lastensuojelulliset toimet eivät yllä, toteaa Paloheimo.

Lisätietoja: www.pegi.info/fi

Lisää aiheesta

Pelikauppiaat lipsuivat – K-18-pelejä myytiin alaikäisille

Pelisensuuri: EU:n viestintäkomissaari hakotiellä

Suomen pelimarkkinat uuteen ennätykseen, PS2 ja PC yhä tärkeimmät pelikoneet

Lue myös

Arvostelu: LittleBigPlanet (PS3)

Arvostelu: The Sims 2: Kodin IKEA-kamasetti (PC)

Kauppaa morppirahaa ja -tavaraa

Kuolemaantuomitun hätävale: peli teki minusta murhaajan!

LittleBigPlanet-huumaa: hillittömästi sisältöä ja PSP-versio ensi vuonna?