Uusimmat

Rolling Stone –lehti valitsi kaikkien aikojen parhaat musapelit

13.11.2008 15:35 Antti Mutta

Pop-kulttuuria jo 40-vuoden ajan käsitellyt Rolling Stone –lehti on  listannut 50 kaikkien aikojan parasta musiikkipeliä. Luettelosta voi olla montaa mieltä, sillä mukaan mahtuu jopa pelejä, joita ei ihan heti mieltäisi musiikkipeleiksi. Jossain määrin kattava lista on kuitenkin, sillä tuotoksia on mukana jopa kaukaiselta 1970-luvulta.

Top 50 onkin hauskinta luettavaa juuri hämärien vanhojen kokeilujen vuoksi.

Historiallisen arvon vuoksi joukkoon onkin valittu muitakin kuin varsinaisia videopelejä. Esimerkiksi listan aloittava Simon vuodelta 1978 on paremminkin rytmilelu, jossa vilkkuvat valot ja äänet kertovat mitä  nappia seuraavaksi painetaan. Tuttu juttu meille suomalaisille Speden speleistä, vaikkei ihan samannäköisenä ufokiekkona.

Simonia seuraavat rokkilegenda KISSin flipperi ja kulttikasaribändi Journeyn kolikkopeli. Ensimmäinen listattu niin sanotusti oikea videopeli on Epyx Gamesin Break Dance vuodelta 1984. Silloin suhteellisen tuoreella katutanssivillityksellä rahastanut breikkauspeli ei kuitenkaan ollut ilmeisesti aivan yhtä oivaltava tapaus kuin Epyxin muut urheilupelit.

Muutenkin kuriositeetteja mahtuu mukaan. Civilization-faneille saattaa tulla yllätyksenä, että Sid Meier on suunnittelut aikoinaan musiikkipelin. Flopanneen 3DO-konsolin C.P.U. Bach. ei suurta suosiota saavuttanut, mutta Rolling Stones vertaa tuotosta jopa Wii Musiciin.

Listalla on hämmentävästi myös pianonsoittoa opettava ohjelma Miracle ja musiikintekosofta Will Harvey’s Music Construction Kit. Nämäkö pelejä?

Samaa voisi kysy muutamista muista valinnoista, tosin tällä kertaa laadun vuoksi. Huonojen, musiikkia tai muusikkoja hyödyntävien, pelien joukkoon kuuluvat ehdottomasti Michael Jacksonin tähdittämä Moonwalker, pyhäinhäväistystä muistuttava Blues Brothers –tasoloikka ja tuoreempi hiphop-ammuntarymistely 50 Cent: Bulletproof. 

Muutamat mukana olevat pelit eivät sen sijaan suuremmin yllätä. Viime vuosilta mukaan mahtuvat Rock Band, Guitar Herot, Lumines, SingStar ja Wii Music. Mutta mistä artikkelin kirjoittajat ovat kehittäneet Musikan, Traxxpadin tai Snoop Dogg Boxingin? Moisia ei ole suuremmin mainostettu saatika näkynyt ainakaan meilläpäin maailmaa.

Listan kokonaisuudessaan voi lukea Rolling Stonen sivuilta. Jostain syystä artikkeli on nimetty 50 parhaaksi rock & roll –peleiksi koskaan, vaikka suurin osa on kaikkea muuta kuin rokkia.

Lue lisää: The 50 best rock & roll video games of all time

Lisää aiheesta

Hyvät musapelit teit, ota tästä 300 milliä bonuksia

Harmonixin pelit ovat näet myyneen niin raivoisan upeasti, että ne ovat ylittäneet varmatenkin kaikki mahdolliset ennakkoon asetetut bonuskertoimet.

Guitar Herojen ja SingStarien sivuvaikutukset

Nykyään on muuten vallan vekkulia, millaisia sivuvaikutuksia nämä suositut musapelit ovat saaneet aikaan. Esimerkiksi Guitar Herojen kautta on tullut soiteltua kerran jos toisenkin biisejä, joita ei vapaaehtoisesti normaalisti kuuntelisi.

Guitar Hero III – syvähaastattelussa tuottaja Ted Lange

Haastattelimme Guitar Hero III –pelin tuottajaa Ted Langea useammalle pelialustalle julkaistavan soittelupelin olemuksesta.

Casual- ja bilepelit ovat jees, Microsoft kehuu

Microsoftin Marc Whitten mietiskeli GameFest-pelifestivaaleilla pelien genrerajojen hämärtymistä. ”

Joulun bilepelit

Tietovisailu, laulaminen, tanssiminen tai videokameran edessä pelehtiminen ei ole ollut koskaan näin hauskaa, joten meillä on edessämme sananmukaisesti pelitäyteinen joulu.

Lue lisää: eDomen bilepelien arvostelut!

Lue myös

Arvostelu: The Sims 2: Kodin IKEA-kamasetti (PC)

Blizzard: seuraava morppimme on jotain erilaista

GTA IV:n sisältöpaketti myöhästymässä?

Microsoft bannasi modattuja Xboxeja, Live-pomo perustelee miksi

SingStar ABBA julkaistaan huomenna!