Uusimmat

Testissä syksyn kovimmat toimintapelit

16.11.2008 16:05 Jukka O. Kauppinen

Viime vuoden loppupuolella ihmettelimme, että miten ihmeessä aika riittää kaikkien niiden upeiden pelien testaamiseen. Nyt ollaan vähän samassa tilanteessa, erinomaisia pelejä kun tuntuu ilmestyvän hirmuisella tahdilla.

eDomen testissä syksyn kovimmat toimintapelit: Far Cry 2, Gears of War 2 ja Resistance 2.

Far Cry 2 (PC, PS3, 360)

Joseph Conradin Pimeyden sydän –kirja sekä siihen pohjautuva Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja nyt –elokuva ovat kiistattomia klassikkoja. Ihmisen mieleen synkempiin syövereihin sukeltavat matkakertomukset ovat ajattomia aiheiltaan.

Far Cryn jatko-osan tekijät ovat käyneet käsiksi mainittuihin teoksiin jopa tyhmänrohkeasti. Afrikan sydänmaille sijoittuva, avoimen pelimaailman seikkailu kunnioittaa kyllä lähteitään, muttei ole yhtä älykäs tai jännittävä kuin esikuvansa.

Conradin 1800-luvun lopulle sijoittuvassa kirjassa etsitään Kongon jokialueille kadonnutta norsunluumyyjää Kurtzia. Coppolan elokuvassa tapahtumapaikkana on Vietnamin sisällissota 1970-luvun taitteessa. Kapteeni Willardin tehtävänä on kadonneen, ilmeisesti hulluksi tulleen, eversti Kurtzin löytäminen.

Far Cry 2 – moninpeli ja karttaeditori (PC, PS3, 360)

Aiempi Far Cry 2 -arvostelumme keskittyi puhtaasti yksinpeliin ja sen tapahtumiin. Mutta onhan pelissä myös mittava moninpeli sekä karttaeditori omien kenttien tekemiseen. Ovatko nämä vain lisäarvoksi luotuja lisukkeita vai kunnollisia kokonaisuuksia?

Far Cry 2:n yksinpeli oli lievä pettymys. Eikä kysymys ollut ainoastaan ennakko-odotuksista, joihin ei pystytty vastaamaan. Pelisuunnittelu ei vainyksinkertaisesti ollut samalla tasolla teknisen toteutuksen kanssa. Lyhyesti kiteytettynä Far Cry 2 on hyvä peli, joka olisi voinut olla niin paljon enemmän. Kannattaisiko peli siis hankkia pelkästään moninpelin johdosta?

Moninpeli on yksinpeliä toimivampi simppelistä syystä. Far Cry 2:ssa parasta oli toiminta ja taisteleminen. Näiden tiellä olivat tylsä tarina, samaa jauhavat tehtävät ja liian laaja pelialue. Moninpelissä kaikki turha on riisuttu pois ja sotimisesta on tehty pääasia.

Gears of War 2 (360)

Pari vuotta sitten julkaistua Gears of Waria pidetään edelleenkin yhtenä Xbox 360:n parhaimmista FPS-peleistä. Ehkä jopa parhaana. Se oli tyly, Warhammer 40K -meininkiä hipova kuvaus ihmiskunnan taistelusta salaperäistä Locust-hirviölaumaa vastaan.

Peli yhdisti isot aseet, näyttävät veriroiskeet ja poikkeuksellisen armottoman meiningin toimivaksi ja teknisesti loistavaksi kokonaisuudeksi, jonka kruunasi loistava co-op-pelitila. Pelin ainoaksi suuremmaksi puutteeksi jäi kampanjan lyhyys. Loppuviikosta julkaistava Gears of War 2 lupaa olla kaikkea sitä mitä ykkösosa, ja vielä enemmän. Onko mainoslauseessa ”Bigger, Better, More Badass” sitten yhtään perää?

Ensimmäisessä osassa suoritettu Locustien tunneliverkoston tuhoaminen jättimäisellä valomassapommilla ei sujunut ihan odotusten mukaisesti. Vanhat tunnelit kyllä korventuivat, mutta ikävänä yllätyksenä Locustin palasivat pian vahvempina ja vihaisempina kuin koskaan. Ihmiskunnan epätoivoinen selviytymistaistelu sai ikävän käänteen kun paljastui, että Locusteilla on nyt keino saada kokonaisia kaupunkeja vajoamaan maan uumeniin. Marcuksella, Domilla ja kumppaneilla on taas töitä.

Resistance 2 (PS3)

Insomniac Gamesin Resistance 2 ei ilmesty helpossa raossa. Ensinnäkin se julkaistaan syksynä, jona maailma on taas nähnyt pinon huipputason räiskintäpelejä ja vielä useampia on tulossa. Kilpailu on siis kovaa ja vertailu ankaraa.

Vielä merkittävämmin peli on valjastettu ikuiseen ja idioottimaiseen fanipoikien pippelinvenytyskisaan, jossa taistellaan siitä, kenen lelu on se paras lelu. Silloin kun Resistance 2 ei ole lyömäase nettitukkanuottasissa, se on myös räiskintäpeli.

Resistance: Fall of Man oli monille se PlayStation 3:n merkittävin julkaisupeli. Vaikka pelissä oli puutteensa, se näytti hyvältä, yksinpeli toimi riittävän hyvin ja moninpeli viehättää edelleen. Resistance 2 jatkaa melko samanlaisilla urilla, joskin joiltain osa-alueiltaan parantaen, toisiltaan heikentäen. Siinä on selvät puutteensa, yksinpeli on karvas pettymys ja moninpeli muistetaan vielä vuosien päästä PlayStation 3:n valiona.

Tsekkaa myös

Brothers in Arms: Hell’s Highway (PC, PS3, 360)

Toinen maailmansota on viihdeteollisuuden runsaudensarvi. Aihetta käsitteleviä elokuvia, sarjoja ja pelejä ilmestyy edelleen jatkuvalla syötöllä. Elokuvapuolella on viime aikoina alkanut esiintymään jo merkkejä paremmasta, mutta pelit ovat jääneet yhdentekevien skriptiräiskintöjen tasolle.

Tässä kapeakatseisessa ja ankeassa joukossa on vuoden 2005 jälkeen ollut yksi iloinen poikkeus: Gearboxin Brothers in Arms -sarja.

Dead Space (PC, PS3, 360)

Avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi, väittää erään kuuluisan elokuvan kansi. Tämä saattaa olla totta, mutta kerrostaloasunnossa naapurit kuulevat huutosi erittäin hyvin. Dead Spacea pelatessasi vieläpä sangen säännöllisesti.

Melkoisena shokkina EA:n studion esikoisteos kauhun saralla osoittautuu erinomaiseksi ja tunnelmalliseksi peliksi, jonka parissa aikaa kuluu, joskin kauheissa tunnelmissa.

Saints Row 2 (PC, PS3, 360)

Kun alkuperäinen Saints Row julkaistiin pari vuotta sitten, vertailut Grand Theft Autoon eivät olleet sille suotuisia. San Andreas oli vielä tuoreena pelaajien muisteissa ja peli itse kärsi monista teknisistä ongelmista. Monet muistavatkin Saints Rown melko negatiivisessa valossa.

Toisin on nyt, sillä maailma – ja molemmat pelisarjat – ovat muuttuneet parissa vuodessa. Saints Row 2:n ei tarvitse enää olla kaikkien pelaajien next gen –GTA-odotusten täyttymys, sillä aito next gen –GTA julkaistiin jo. Vaikka peli oli monella tapaa todellinen mestariteos, se ei ollut enää kovinkaan uskollinen juurilleen.

S.T.A.L.K.E.R: Clear Sky (PC)

Viime vuoden keväällä ilmestynyt S.T.AL.K.E.R: Shadow of Cernobyl oli mielenkiintoinen, mutta valitettavan keskeneräisenä julkaistu roolipelielementeillä maustettu FPS-peli. S.T.A.L.K.E.Rin vaihtoehtoisessa aikajatkumossa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus ei suinkaan antanut puunhalaajille Ainoan ja Oikean energiamuodon vastaista propagandavälinettä, vaan tapaturma-alueesta syntyi maailman tärkein tiedeprojekti.

Clear Sky jatkaa periaatteessa edeltäjänsä linjoilla. Perusreseptiä on tällä kertaa kuitenkin maustettu uudella Faction Wars -sotajärjestelmällä. Tämän lisäksi pelin luvataan olevan kauniimpi, pidempi ja kaikin puolin parempi kuin Shadow of Chernobylin.

Muropaketin uusimmat