Uusimmat

Videopelit tekevät sinusta vaarallisen autoilijan

19.11.2008 10:49 Miikka Lehtonen

Me pelaajat olemme jo tottuneet siihen, että videopelejä käytetään miltei kaiken pahan alkuna, juurena ja vakiotekosyynä. Murhamiehet, lapsensa bussipysäkille unohtaneet ja töistä potkut saaneet voivat kaikki osoittaa alahuuli väpättäen nurkassa naureskelevaa demonilaatikkoaan. Mutta nyt ne pirut tekevät meistä vielä huonoja kuskejakin!

Tähän raflaavaan lopputulokseen on tullut eteläisen Walesin – siis Wales, Australia – uusi liikennetarkkailija, Dave Evans. ”Videopelit voivat vaikuttaa negatiivisesti nuoriin kuljettajiin, sillä ne lisäävät heidän väliinpitämättömyyttään ja saavat heidät ajamaan riskialttiimmin. Peleissä ajetaan kilpaa ja jos törmää, painetaan vain nappia ja aloitetaan uudestaan. Oikeassa elämässä siitä voi seurata kuolema”, Evans pohtii.

Dan Greenawalt, Forza Motorsports -pelisarjan tuottaja, otti myös kantaa. Hän kommetoi näkemyksiään CVG-saitille, joka myös julkaisi alunperin Evansin näkemykset.

”Olen ehdottomasti sitä mieltä että Forzassa opitut läksyt pätevät myös oikeassa elämässä”, Greenawalt selitti. ”Monet ihmiset pelaavat helpompia, ei niin realistisia pelejä ja oppivat vaikka että jos autosi on karkaamassa hallinnasta ja painat jarrua, saat lisää pitoa. Se ei vain ole totta ja sillä pääsee radalla hengestään.”

”Jos eturenkaasi ovat aivan pidon äärirajoilla ja painat jarrua, menit juuri yli ja tulet aliohjaamaan itsesi suoraan läihmpään valliin. Me olemme tavanneet muita pelejä pelanneita ihmisiä, jotka koittavat Forzaa ja sitten hämmästyvät kun jarrutus ei parannakaan ohjattavuutta. No ei tietenkään, ei se paranna oikeassa elämässäkään.”

Greenawalt uskookin, että Forza – ja toki myös muut realistiset ajosimulaattorit – ovat hyväksi. ”Minusta me opetamme turvallisessa paikassa ihmisiä ajamaan paremmin. Se on vieläpä paljon halvempaa kuin rata-ajan varaaminen joka päivä.”

Kumpi on oikeassa? Ehkä molemmat. Jos joku on oikeasti niin umpitampio, että ammentaa ajo-oppitunteja vaikkapa GTA IV:stä tai Need For Speedistä, ratavalliin pamahtaminen on ehkä pitkän päälle se paras vaihtoehto. Toisaalta sitä ei käy kiistäminen, etteikö huippurealististen ajosimulaatioiden pelaaminen opettaisi, miten äärimmäisissä vaaratilanteissa pitää toimia. Ehkä on kuitenkin lopulta parasta, että ne ajotaidot opitaan autokoulussa.

Lisää aiheesta

Forza Motorsport 2 (360)

RACE 07 (PC)

GTR Evolution (PC)

Lue myös

Xbox 360 – tältä näyttää New Xbox Experience

Matkailua pelialalla -sarjakuva riemastuttaa pelikansaa

Battlefield Heroes siirtyi ensi vuoteen

Muropaketin uusimmat