Uusimmat

Arvostelu NHL 25 päivittää pelisarjaa jopa tavallistakin vähemmän

04.10.2024 15:00 Muropaketin toimitus

EA Sportsin urheilupelien vuosipäivitykset tuntuvat tavallisestikin melko pieniltä. NHL 25:n kohdalla uudistukset jäävät totuttuakin marginaalisemmiksi.


NHL 25Julkaisupäivä: 4.10.2024
Studio: EA Sports
Julkaisija: EA Sports
Saatavilla: PlayStation 5, Xbox Series X/S
Pelaajia: 1-4 + verkkopeli
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: noin 8 tuntia


NHL 25 on ensimmäinen ”kokonaan uuden konsolisukupolven NHL”, sillä se ilmestyy ainoastaan PlayStation 5:lle ja Xbox Series -konsoleille. Aikaisemmat osat ovat saapuneet myös PS4:lle ja Xbox Onelle.

Koska aikaisempia konsolisukupolvia ei tarvitse enää hilata mukana, on NHL 25:n graafista laatua saatu nostettua jälleen hitusen paremmaksi, tällä kertaa ”Sapien Technology”-nimisen teknologian avulla.

EA Sports on kieltämättä luova keksimään teknologioilleen hienolta kuulostavia nimiä.

Kehittäjän mukaan NHL 25:n pelaajat näyttävät nyt entistäkin realistisemmilta ja muistuttavat enemmän tosielämän vastineitaan. Jos NHL 24:ää ja 25:ttä vertailee vierekkäin, näin ehkä onkin, mutta mitään tajunnanräjäyttävää parannusta jääkiekkopelin visuaalisuuteen ei kannata edelleenkään odottaa.

Myös animaatioita on paranneltu vastaamaan pelikentän nopeita tapahtumia. Pelaajat esimerkiksi valmistautuvat törmäyksiin kuten oikea ihminen tekisi, ja visuaalisuuden lisäksi tämä vaikuttaa pelaajien hitboxeihin, eli ainakin periaatteessa myös pelin fysiikkojen laatuun. Itse en ole niin kova änärimies että huomaisin suurta eroa entiseen, mutta uskotaan.

Fiksumpi tekoäly, paremmat one-timerit

Yksi EA Sportsin eniten mainostamista NHL 25:n uudistuksista liittyy one-timereihin. Kehittäjän mukaan ne vaativat nyt pelaajalta enemmän taitoa. Syöttö ja sitä seuraava laukaus pitää ajoittaa tarkemmin, jotta kiekko löytää varmemmin tiensä maalivahdin taakse. Mutta mikään Aleksandr Ovetškin one-timereiden kanssa ei tarvitse vieläkään olla, vaan kiekon saa kyllä verkkoon myös sinnepäin-ajoituksella.

Minua huomattavasti osaavampien pelaajien mielestä uusi ominaisuus on kuitenkin aivan liian helppo tapa tehdä maaleja, jos ajoituksen osaa hyvin. Pelitasapainoa todennäköisesti viilataankin vielä jälkeenpäin.

Toinen suurempi edistysaskel liittyy tietokoneen ohjaamien pelaajien tekoälyyn, joka on brändätty nimellä ”Ice-Q”. NPC-pelaajien pitäisi nyt reagoida kentällä tapahtuviin muutoksiin tarkemmin ja nopeammin, mikä mahdollistaa niiden hyödyntämisen vaikkapa monimutkaisemmissa pelikuvioissa.

Next-gen vision control -niminen uudistus lupaa parempaa kiekonkäsittelyä olkanäppäimiä hyödyntäen. Jos toimintoja alkaa kuitenkin olla liikaa ja varsinkin aloittelevana pelaajana haluaisi pelata arcademaisempaa virtuaalikiekkoa, voi monet temput automatisoida asetuksista ja samalla ottaa vaikka jäähyt pois päältä.

Uusien toimintojen lisäksi Hockey Ultimate Teamissa (HUT) on tuotu mukaan Wildcard-tila. Se toteuttaa uniikit sääntöjoukot kullekin kilpailusyklille. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset palkkakattojärjestelmät tai tietty määrä pelaajia tietystä joukkueesta tai kansakunnasta. Myös kokemuspisteiden kertymistä on uudistettu.

Näiden lisäksi mukana on tietysti viilausta ja pikkuparannuksia sielä sun täällä, mutta mitään suurempaa uudistusta NHL 25:ltä ei kannata odottaa.

Täysihintainen vuosipäivitys

Kun ”muutoslogin” lukee läpi, voisi ihan hyvin ajatella lukevansa jonkin live-service-pelin päivityksen sisältöä. Näin asia tavallaan onkin, mutta ilmaisen päivityksen sijaan NHL 25 maksaa PS Storessa 79,95 euroa. Tai HUT-bonuksia sisältävänä Deluxe Editionina hulppeat 109,95 euroa. Levyasemallisen konsolin omistajat voivat sentään hakea levyversion suomalaisilta jälleenmyyjiltä 50 eurolla.

NHL on edelleen maailman paras jääkiekkopeli. Ja myös ainoa. Käytännössä urheilupelien monopolia pyörittävä EA Sports voi julkaista enemmän tai vähemmän saman pelin uudelleen täydellä hintalapulla joka vuosi, ja vielä rahastaa lisää pelin mikromaksuilla, ja lyödä silti rahoiksi.

Toki pelaajat valittavat, mutta vaihtoehtojakaan ei ole.

NHL 25 voisi aivan hyvin olla NHL 24:n ilmainen vuosipäivitys. Sitä se ei kuitenkaan ole, koska liiketoiminnan kannalta EA Sportsin on toki kannattavampaa myydä päivitys täydellä hintaa. Jos ihmispelaajia vastaan pelattava online-virtuaalikiekko on intohimo, on uusi peli hankittava riippumatta siitä onko se erityisen hyvä vai huono, sillä pelaajayhteisö hyppää kuitenkin aina uusimpaan versioon.

Sunnuntaipelaajien kohdalla vuosipäivityksen hankkimiseen ei kuitenkaan ole mikään kiire. Jos NHL:ää ei pelaa kovin usein, ei välttämättä edes huomaa pelaako viimevuotista vai uusinta versiota. Lisäksi NHL-pelit (ja FIFA) tulevat usein jakoon PlayStation Plussan ja Xbox Game Passin kautta, jolloin uusimman version pariin pääsee yleensä ”loppukaudesta” huomattavasti halvemmalla.

NHL 25

Arvosana: 3/5

”NHL 25 tuntuu tänä vuonna totuttuakin pienemmältä vuosipäivitykseltä. Mutta minkäs teet.”

Muropaketin uusimmat