Uusimmat

Microsoft suunnittelee Liven kaltaista digijakelua myös PC:lle

09.03.2008 18:59 Jukka O. Kauppinen

Microsoft suunnittelee suuria Games for Windows Live –palvelunsa tulevaisuudelle. Xbox Liven kaltainen Windows Live tarjoaa nykyisellään PC-pelaajille Liven kaltaiset yhtenäiset kaverilistat ja viestintämahdollisuudet. Vaatimattoman alun jatkeeksi suunnitellaan myös pelien digitaalista jakelua, automaattisia päivityksiä ja pelien entistä helpompaa asentamista.

Vaikka Games for Windows Live on otettu vastaan jopa vastahankaisesti eikä palvelulla liene kovinkaan laajaa käyttäjäkuntaa, niin ainakin allekirjoittaneen mielestä se on mainio järjestelmä – ja askel oikeaan suuntaan myös PC-pelien maailmassa.

Sekä Xbox- että PC-pelaajat samoille kaverilistoille ja viestintäjärjestelmiin yhdistävälle palvelulle onkin kaavailtu suuria tulevaisuuden suunnitelmia.

Esimerkiksi lupailtu mahdollisuus ladata Windows Liven kautta lisäsisältöä peleihin on kätevää, kun päivityksiä, ilmaisia lisäsisältöjä tai maksullisia laajennuksia ei tarvitse etsiä pitkin nettiä – vaan peli tai Windows Liven palvelu osaa vinkata niistä automaattisesti.

Samasta tekniikasta voidaan varmasti puukottaa suhteellisen pienellä vaivalla Live Marketplacen kaltainen palvelu, jonka kautta voi ladata myös pelidemoja, ilmaisia pikkupelejä ja videoita. Kenties myös elokuvia ja tv-sarjoja (jenkkimarkkinoilla) tarjoava Video Marketplace löytää tiensä myös PC:lle.

”Olemme liikkumassa tähän suuntaan”, vahvistaa Microsoftin Kevin Unangst.

”Emme kuitenkaan voi vielä luvata mitään aikatauluja”, hän jatkaa.

Unangst kertoo Microsoftin jatkavan Games for Windows –järjestelmän kehittämistä ja laajentamista.

Windows Liven ominaisuuksissa on paljon yhteistä PC:n Steam-palvelun kanssa, mutta erojakin löytyy. Jos Live saadaan pultattua jatkossa yhä useampaan peliin valmiiksi ja sen toiminnallisuus laajenee, niin siitä voi kehittyä merkittävä lisuke PC-pelaamisen kokonaisuuteen.

Games for Windows on Microsoftin PC-pelien markkinointia ja tekniikkaa edesauttava laaja ohjelma, jonka pelaajille näkyvin yksityiskohta lienee standardoitujen pelikotelojen ja pakkausten käyttäminen. Isomman budjetin laatupelit pyritään tuomaan esille yhtenäisesti, että ne erottuisivat edukseen samalla kaavalla tarjottavien konsolipelien massasta. Games for Windows tarjoaa myös markkinointitukea.

Ohjelma kuitenkin vaatii pelintekijöiltä tiettyjen standardien noudattamista: esimerkiksi pelien asentamisen on noudatettava yhtenäistä ja helppokäyttöistä kaavaa, minkä lisäksi pelien täytyy tukea tiettyjä teknisiä vaatimuksia, kuten laajakuvanäyttöjä. Games for Windows ei ole sidonnainen Windows Vistaan, vaan niin sekä pelit että Live toimivat myös XP:llä.

Games for Windows Live on puolestaan mainio Xbox Liven kaltainen perusominaisuuksiltaan ilmainen palvelu, jonka kautta PC-pelaajien elämää pyritään helpottamaan ja monipuolistamaan. Vielä tällä hetkellä palvelun näkyvämmät ominaisuudet rajoittuvat lähinnä kaverilistojen, pikaviestimisen ja saavutusten tarjoamiseen, minkä lisäksi päivitykset voi ladata Liven kautta automaattisesti. Esimerkiksi Steamin palvelutasosta ollaan vielä kaukana, mutta lisää toiminnallisuutta on siis luvassa.

Lue lisää eDomesta

Games for Windows tähdittää PC-pelimyyntiä

Live Arcade -palvelu Windowsille?

Luvassa vahva PC-pelivuosi

Microsoft päivittää Games for Windows LIVE –palvelua

Microsoftilta kasa uusia PC-pelejä, Games for Windows –ohjelmalle lisää tukea

Windowsin Live starttaa toukokuussa

eDomen arvosteluviikko: suuria seikkailuja, toimintaa ja älypelejä

Microsoft tukee Blu-rayta

Vilskettä Japanilistoilla: PSP ykkösenä laitelistoilla, Xbox 360 –pelit PS3:sta ylempänä

Muropaketin uusimmat