Uusimmat

Pirate Bay: levy-yhtiöt vetäkää käteen

02.04.2008 15:04 Jukka O. Kauppinen

Ruotsissa on jätetty raastupaan mielenkiintoinen ja aivan taatusti verkkomerellä laineita aiheuttava haaste. Levy-yhtiöt näet vaativat neljältä Pirate Bay –vertaisverkkopalvelua ylläpitävältä ruotsalaismieheltä 1,6 miljoonaan euron korvauksia.

Haasteessa listataan 24 levyä, yhdeksän elokuvaa ja neljä videopeliä, joita on levitetty Pirate Bayn avulla.

Verkkopalvelun perustaja Gottfrid Svartholm vastaa haasteeseen Pirate Bayn tutuksi tekemällä tavalla: ”levy-yhtiöt voivat painua vetämään käteen.”

”Emme ole huolestuneita”, jatkaa Svartholm Warg.

”Me vain nauroimme koko haasteelle.”

1,6 miljoonan euron vaade perustuu haasteessa listattujen tuotteiden latauskertoihin torrent-palvelun kautta, minkä lisäksi tekijäoikeuksien omistajat vaativat korvauksia niiden levittämisestä netissä ylipäätään.

Mutta ”heidän arvionsa ovat silkkaa fantasiaa. Levy-yhtiöillä ei näytä olevan minkäänlaista strategiaa tässä tapauksessa”, Warg ynnää.

Pirate Bayn nelikkoa epäillään avunannosta Ruotsin tekijäoikeuslakien rikkomisessa. Mahdolliselle oikeudenkäynnille ei ole vielä määrätty päivää. Pirate Bayn ylläpitäjien mielestä vertaisverkkopalvelimet eivät ole Ruotsin tekijäoikeuslain vastaisia, eikä Ruotsin oikeuslaitos ole tähän päivään mennessä pystynyt muuta todistamaan.

Lähde: Record companies sue Pirate Bay four

http://thepiratebay.org/

Mikä vertaisverkko?

Wikipedia: Vertaisverkko (P2P, engl. peer to peer) on tietokoneverkko, jossa ei ole kiinteitä palvelimia ja asiakkaita, vaan jokainen verkkoon kytketty kone toimii sekä palvelimena että asiakkaana verkon muille koneille.

Tiedostonjakoverkkoja käytetään yleisimmin pelien, käyttöjärjestelmien, musiikin ja elokuvien levittämiseen. Näissä verkoissa tapahtuu paljon luvatonta levittämistä, ja se on herättänyt erityisesti musiikki- ja elokuvateollisuuden huomion, sillä niissä tapahtuva kaupallisten tuotteiden levitys vaikuttaa liikevoittoon; vaikutustavasta ei olla yksimielisiä. Toisaalta vertaisverkkoja käytetään myös luvallisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi BitTorrent on edullinen ja tehokas tapa levittää suuria ohjelmakokoelmia kuten GNU/Linux -käyttöjärjestelmiä.

Lue lisää eDomesta

Harvardin palvelin kräkkeröity – tiedot BitTorrentissa

Pelintekijä: hitot piraateista

Piraattipelikohu Pekingin olympialaisista

Piratismi yllätti Nintendon, osa 2 – sotku syvenee

Piratismi yllätti pelikehittäjän

Piratismi yllätti tällä kertaa Nintendon

Piratismi, moraali ja vapaus osa 1

Piratismi, moraali ja vapaus osa 2

Square Enix jäynäytti Final Fantasy- piraatteja

Square Enix vastaan väärennetyt Final Fantasy -miekat

Mariel Mettälä ei lämmennyt Duke Nukemille: hyi hormoneille

Miss Suomi -finalisti listasi inhokkinsa ja suosikkisankarinsa

Missi-Marielin pelitreffit

Kilpailu: voita upea Covenantien plasmakivääri, anna kyytiä Master Chiefille

Muropaketin uusimmat