Uusimmat

Vuoden 2009 parhaat pelit – toimituksen valinnat

16.02.2010 15:48 Juho Anttila

Vuoden vaihtumisesta on kulunut jo hyvä tovi ja viime vuoden pelitarjontaakin on ehditty ruotimaan ja laittamaan jos jonkinlaiseen järjestykseen. Ennen kuin tarjonta mallia 2009 on kääritty lopullisesti pakettiin on syytä katsoa peräpeiliin vielä viimeisen kerran. Lukijat äänestivät jo omat suosikkinsa, mutta ketkä mahtavatkaan pokata pelimaailman Golden Globet, eDomen toimituksen valinnat vuoden 2009 parhaiksi peleiksi?

Pelejä ilmestyi viimekin vuonna melkoinen määrä kaikille merkittäville alustoille. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, millä laitteella peliä pelataan tai mitä lajityyppiä se edustaa vaan se, kuinka täyteläisen pelikokemuksen teos tarjoaa. Siksi hylkäsimmekin perinteisen kategorisoinnin ja valitsimme viisi hienointa peliä lajityyppiin tai laitealustaan katsomatta.

Valinta suoritettiin sekä äänestämällä että keskustelemalla vuoden parhaista peleistä eDomen toimittajien ja avustajien kesken. eDomen finalistilista koottiin kaikkien antamien äänten pohjalta, minkä jälkeen ehdokkaiden jatko- ja pudotuspaikat selkeytyivät tiimiläisten perustelujen ja yksinkertaisen mutu-perstuntuman kautta. Ehdokkaiden ja finalistien asettelussa  ei annettu pienintäkään painoarvoa pelien julkaisualustoille, vaan ainoastaan pelien sisällölle, laadukkuudelle ja pelikokemukselle.

Jokainen finalisti tarjoaa ainutkertaisen ja erilaisen, vahvan suosituspeukun arvoisen pelikokemuksen. Pidemmittä puheitta, tässä eräs totuus vuoden 2009 parhaista peleistä:

Batman: Arkham Asylum (PC, PS3, Xbox 360)

Kukapa olisi uskonut, että lisenssipeli kilpailee realistisesti vuoden parhaan pelin tittelistä? Arkham Asylumin salaisuus on rakkaus Batmanin hahmoa kohtaan. Peli näyttää, haisee ja tuntuu Batmanilta.

Tasapainotus toiminnan, hiippailun ja kiipeilyn välillä osuu nappiin. Kaikki pelin osa-alueet tuntuvat tuoreilta ja kokonaisuudella on vahva oma identiteetti. Suoritus nostaa pelin kehittäneen Rocksteady Studiosin suoraan pelistudioiden eliittiin, jolta odotetaan jatkossakin vain parasta laatua.

Lue pelin arvostelu.

Dragon Age: Origins (PC, PS3, Xbox 360)

Biowarella on tietokoneroolipelien kehittäjänä melkoinen maine ja Dragon Age: Origins vahvistaa tätä asemaa komealla tavalla. Mainiolla tavalla perinteikäs seikkailu on kuin paluu vanhoihin hyviin aikoihin.

Lohikäärmeen ajassa yhdistyvät toimiva taistelujärjestelmä, hieno juoni, valtava sisällön määrä ja vaikeiden valintatilanteiden mukanaan tuoma uudelleenpeluuarvo tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi. Mikä parasta, matka jatkuu, sillä Bioware on luvannut laajentaa peliä ainakin seuraavan kahden vuoden ajan.

Lue pelin arvostelu

Forza Motorsport 3 (Xbox 360)

Kun konsoliautoilun odotettua messiasta ei näkynyt eikä kuulunut, iski kolmos-Forza kulman takaa ja pyyhkäisi muutenkin vahvan autopelivuoden palkintopöydän tyhjäksi. Loistava ajotuntuma ja sisällön suuri määrä yhdistyvät ajopelissä, jota on helppo lähestyä mutta joka haastaa tarvittaessa kokeneenkin kuskin.

Ehkä paras suositus pelille on se, että eDomen autourheilua itsekin harrastava, PlayStation 3 -faniksi tunnustautuva arvostelija päätyi hankkimaan oman Xbox 360:n, jotta Forzan pelaaminen voisi jatkua myös jutun julkaisun jälkeen.

Lue pelin arvostelu

Trials HD (Xbox 360)

Voiko peliä vihata katkerasti ja rakastaa tulisesti samanaikaisesti? Suomalainen Trials HD vääntää haastemittarin rohkeasti punaiselle, mutta torjuu turhautumisen loistavalla pelattavuudellaan. Pieleen mennyttä suoritusta on pakko yrittää uudelleen vielä kerran. Ja sitten vielä kerran. Ja vielä uudestaan.

Trials HD nousee listalle ainoana ladattavana pelinä täysin omilla ansioillaan ja ilman minkäänlaista Suomi-lisää. Oikeus on tapahtunut myös myyntilistoilla, vuoden paras ladattava peli on korjannut Xbox Live:ssä hurjaa satoa. Hyvä Red Lynx, hyvä Suomi!

Lue pelin arvostelu

Uncharted 2 (PS3)

Ei konsolisotaa ilman Uncharted 2:n mainitsemista, ja kyllähän tätä kelpaakin näyttää. Tällaista audiovisuaalista tykitystä ei konsolipuolella olla totuttu ennen näkemään. Pelin tekninen toteutus riittäisi jo melkein yksinään nostamaan sen kärkiviisikkoon.

Uncharted 2 on kuitenkin muutakin kuin pelkkä teknologiademo. Se on toimintaelokuva pelimuodossa tiivistettynä kymmenenteen potenssiin. Hengästyttävä, Indiana Jones -tyylinen seikkailu nappaa pelaajan niskalenkkiin alusta saakka. Huikea tilanne toisensa perään takaa sen, ettei Unchartedin parissa tylsisty ja kaiken kruunaa erinomaisesti toteutettu moninpeli.

Lue pelin arvostelu

Tunkua pistesijoille

Moni on ehtinyt valittelemaan vuoden 2009 pelitarjonnan ohkaisuutta, mutta löytyihän laadukkaita pelejä tarkemmin katsoen melkoinen läjä. Tämä näkyi myös eDomen toimituksen suosikkeja äänestäessä, viiden kärjen taakse mahtui useampikin hieno peliteos. Alla poimittuna näistä muutamia:

Ratchet & Clank: A Crack in Time oli vahva ehdokas jopa palkintopallille saakka. Hiottu pelattavuus, tekemisen monipuolisuus ja määrä sekä hersyvä huumori tekevät siitä pelin, josta on vaikea olla pitämättä.

Borderlands yllätti yhdistämällä morpeista tuttua pelimekaniikkaa perinteisempään räiskintään. Kaikille sekoitus ei maistunut, mutta Rajamaat erottui silti joukosta rohkealla erilaisuudellaan.

Sarjan ensimmäisen osan virheitä urakalla korjannut Assassin’s Creed II sortui ehkä liiankin korkealentoisiin juonikuvioihin. Komea ja kiehtova historiallinen seikkailu on silti ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Sähköinen inFamous pääsi unohtumaan joiltakin alkuvuoden puolelle sijoittuneen julkaisunsa vuoksi. Harmi, sillä Sucker Punchin supersankaripeli on varsinaista open world -pelaamisen juhlaa.

Secret of Monkey Island: Special Edition keräsi myös yllättävän paljon ääniä, jopa niin, että uunituore, myöskin mainio Tales of Monkey Island jäi pienemmälle huomiolle. Remaken hurja suosio kertoo omaa kieltään alkuperäisen pelin legendaarisesta tasosta.

Läheskään kaikki hienot pelit eivät mahtuneet tällekään listalle. Niin monta hienoa nimikettä sisältyi nimittäin tähänkin pelivuoteen. Toimituksen hall of fame -sivustolle on listattu kaikki himoitun suositus-peukalon ansainneet teokset. Joukosta löytyy monen monta mainiota ja omaperäistä peliä, jotka eivät syystä tai toisesta tällä kertaa nousseet vuoden parhaiden pelien kunniakkaaseen mutta kapeaan joukkoon.

eDomen lukijat äänestivät joulu- ja tammikuun aikana Vuoden parhaat pelinsä:

Parhaat on nyt siis valittu ja pallo on nyt teillä, lukijoilla. Jäikö listasta puuttumaan juuri Sinun lempipelisi? Lipsahtiko palkintosijoille teos, joka ei sitä ansaitse? Nyt on teidän vuoronne kertoa, kommentoida ja perustella.

 

Lue myös

Heavy Rain -seikkailua tutkittiin kauhun ja sarjamurhaajien kautta

Hideo Kojima haastattelussa: meidän sukupolvemme luo rauhan

Käsikonsolit murroksessa – kolumni

Scifin ja kuvataiteen mestari H.R. Giger Tampereella – kuvagalleria näyttelystä

Wiikon wanha: Alien Breed

Suosikkini toimituksen valinnoista on...

Katso tilanne vastaamatta