Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Burnout Paradise: The Ultimate Box, GTA4 The Lost and Damned, Silent Hill Homecoming ja Warhammer 40K: Dawn of War II

09.03.2009 14:55 Jukka O. Kauppinen

Viikolla 10/2009 juhlimme toden teolla. Peliviikko oli näet häikäisevä! Upeita, järisyttäviä pelejä ja jännittäviä ennakkoja. Meno oli mahtavaa niin ajopelien, toiminnan kuin tosiaikastrategiankin suunnalla. Silent Hill -kauhupelien sarjan uusin tulokas sen sijaan hieman petti.

eDomen testissä:

  • Burnout Paradise: The Ultimate Box (PC, PS3, 360)
  • Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (360)
  • Silent Hill: Homecoming (PC, PS3, 360)
  • Warhammer 40K: Dawn of War II (PC)

Burnout Paradise: The Ultimate Box (PC, PS3, 360)

Reilu vuosi sitten julkaistua Burnout Paradisea ei päästetty pihalle puolivalmiina, mutta äiti-Criterion päätti kasvattaa jo potrasta poikasestaan ehdan jätin. Kehittäjätiimi julkaisi uusia ominaisuuksia, viilauksia ja herkkuja avoimen maailman kaahailuunsa kiivaalla tahdilla. Nyt Burnout Paradisen nahkansa luonut ja uusia lisäkkeitä kasvattanut pelimammutti on julkaistu yksissä kuorissa.

Tehdään heti selväksi, että mikäli Burnout Paradise löytyy hyllystä, The Ultimate Box on turha ostos. Emopelin lisäksi Xbox Livestä ja PlayStation Networkista ilmaiseksi ladattavat päivitykset sekä yhden maksullisen lisäosan sisältävä Ultimate Box on eräänlainen mukavuushankinta niille, joille peli on vielä uusi tuttavuus. PC-kaahaajille Ultimate Box tuo kuitenkin ilouutisia: Burnout Paradise ei ole enää vain konsolipelaajien herkkua.

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (360)

Kun Microsoft pisti 50 miljoonaa taalaa likoon varmistaakseen Grand Theft Auto IV:n lisäsisältöjä yksinoikeudella omalle konsolilleen, moni naureskeli: noinkohan saavat rahoilleen vastinetta? Ehkä hieman yllättäen vastaus kysymykseen on vahva kyllä.

GTA IV: The Lost and Damned vie pelisarjan melko erikoiseen suuntaan, sillä peli keskittyy prätkäjengin ympärille vieden alkuperäisen pelin väkivallan ja tarinankerronnan aivan uudelle tasolle. Slayer soimaan ja harrikkaan kierroksia!

Silent Hill: Homecoming (PC, PS3, 360)

Konamin Silent Hill -kauhupelisarja on viimein edennyt kuudenteen osaansa. Konamista puhuminen tässä tapauksessa on kuitenkin hieman liioittelua: pelin on tehnyt kalifornialainen suhteellisen tuntematon Double Helix Games. Tämä ei sarjan historiassa ole kuitenkaan ennen kuulumatonta: myös aiemmin PSP:lle julkaistu Silent Hill: Origins on länsimaista tekoa.

Silent Hill -sarjan hienoimpia elementtejä on ollut sen psykologisen kauhun elementti. Päähenkilöt ovat olleet tavallisia, pahaan pulaan joutuneita ihmisiä, joille jokainen kohtaaminen pimeyden kauheuksien kanssa on ollut taistelu elämästä ja kuolemasta. Kuinka sarjan luonne muuttuu, kun  päähenkilö onkin koulutettu tappaja?

Warhammer 40K: Dawn of War II (PC)

Games Workshopin mainio ja synkkä Warhammer 40K -maailma on nähty pelin aiheena jo ties kuinka monta kertaa, mutta uskallan väittää, että ei vielä ikinä niin munakkaana ja tylynä esityksenä kun nyt.

Warhammer 40K: Dawn of War II ottaa jo ennestään hyvän pelin, päivittää sen kertaheitolla nykyaikaan ja tarjoilee samalla uudenlaisen näkemyksen tosiaikastrategiasta, joka heittää genren rajapyykkiä reilusti eteenpäin.

Ennakoissa…

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena -ennakko (PC, PS3, 360)

Käsi sydämelle: kuinka monelta meni muutama vuosi sitten kokonaan ohi Chronicles of Riddick –peli? Jos käsi nousi, nyt on syytä kuunnella, sillä missasit erään edellisen sukupolven parhaista peleistä. Kehitystiimi huomasi itsekin, että aika monelta meni peli sivu suun, joten nyt se julkaistaan uudelleen.

Assault on Dark Athena –lisänimen persiiseensä saanut Riddick-uusintaversio ei kuitenkaan ole mikään jämäpala, vaan pelimoottorin viilailun lisäksi kylkeen on pultattu miltei alkuperäisen pelin mittainen, uusi lisäseikkailu. Mikä parasta, peli on yhtä hyvä kuin ennenkin.

Ninja Blade -ennakko (360)

Mikä neuvoksi, kun hirvittävä tauti muuttaa viattomat tokiolaiset kammottaviksi mutanttihirviöiksi? Auttaisiko Godzilla tai Japanin suuri mies? Näh, kun hätä on suurin, on aika kutsua apuun muinainen ninjojen veljeskunta.

Kaikkihan tietävät, että ninjat ovat ehkä kovimpia jätkiä ikinä. Vain Chuck Norris on kovempi, mutta koska nykylaitteiden prosessoriteho ei riitä Chuckin pyörittämiseen, on pakko tyytyä toiseksi parhaaseen. Lähtökohdat From Softwaren huhtikuussa ilmestyvälle mätkintäeepokselle ovat siis mitä parhaimmat. Miten pelin ennakkoversio mahtoikaan vertautua odotuksiin?

Stormrise -ennakko (PC, PS3, 360)

Konsolit ja tosiaikastrategia ovat perinteisesti olleet kuin vesi ja öljy: yrittää voi, mutta niiden sekoittamisesta ei tule suotuisaa tulosta. Viime aikoina jotkut rohkeat ovat huomanneet, että jos RTS:n käsitteen murtaa palasiksi ja kokoaa yhteen uudella tavalla, homma voi toimia. Tätä lähtee yrittämään myös Stormrise.

Total War -peleistään tunnetun Creative Assemblyn tuleva strategiapeli sisältää aivan uudenlaisen tavan hallita joukkoja, sekä entistä suuremman painotuksen toimintaan näpertelyn sijaan. Jokohan näillä aseilla avattaisiin ovia konsolipelaajien sydämiin?

Edelliset peliarvostelut

Viime viikon peliarvostelut ylsivät varsin tasaiseen tulokseen. Hienoisella kaulalla mielenkiintoisimmaksi äänestettiin Mikko Rekolan testi Xbox 360:n Race Pro -ajosimusta. Sen nappaaman 37,5 prosentin äänisaaliin perässä kipitti Sam & Max Season 1 -seikkailu, Wiillä Juho Anttilan testaamana.

Eternal Sonata (PS3)

Guild Wars: The Complete Collection (PC)

Manhunt 2 (PS2, Wii)

Race Pro (360)

Sam & Max Season 1 (Wii)

Mielenkiintoisin arvostelu oli

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat