Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Burn Zombie Burn, Penumbra Collection, ShellShock 2, Ultimate Band, Wallace & Gromit

30.03.2009 13:05 Jukka O. Kauppinen

Viikko 13/2009 toi mukanaan harvinaisen pohjanoteerauksen. Shellshock 2 oli sekä huono että vastenmielinen peli. Onneksi muutoin viikko sujui mukavissa merkeissä, olivathan liekeissä niin zombit kuin seikkailupelienkin ystävät.

eDomen testissä

  • Age of Pirates 2 – City of Abandoned Ships -ennakko (PC)
  • Burn, Zombie, Burn! (PS3)
  • Penumbra Collection (PC)
  • ShellShock 2:Blood Trails (PS3, 360)
  • Ultimate Band (Wii)
  • Wallace & Gromit’s Grand Adventures: Fright of the Bumblebees (PC)

Age of Pirates 2 – City of Abandoned Ships -ennakko (PC)

Merirosvot, nuo Karibian meren myyttiset ryövärit, ovat tähdittäneet vuosien varrella lukemattomia populaarikulttuurin tuotoksia. Ihmekös tuo, onhan merten rumissa antisankareissa kosolti jännittävää karismaa.

Venäläistä Akellaakin piraatit kiehtovat. Vuosien varrella aihetta sivuavia pelejä on syntynyt useita. Laatu ei vain yleensä ole päätä huimannut, vuonna 2006 ilmestynyt Age of Pirateskin osoittautui pettymykseksi. Pääsimme kokeilemaan pelin pian ilmestyvän jatko-osan esiversiota. Joko nyt onnistuttaisiin?

Burn, Zombie, Burn! (PS3)

Zombit ovat pahuksen hauskoja vihulaisia mihin tahansa peliin tai elokuvaan, mutta erityisen hauskoja ne ovat kun vastuullinen taho ei yritä saarnata niiden avulla modernin yhteiskunnan vaaroista. Moraaliläksyt kalpenevat palavien ja kuolaavien zombi-laumojen edessä.

Onkin pienoinen ihme, että niin harva peli on viitsinyt ottaa kaiken ilon irti päälle raahautuvista elävien kuolleiden massoista ja sarjatuliaseista. Onneksi joku edes viitsii, sillä muuten meiltä olisi jäänyt kokematta Burn, Zombie, Burn ja se olisi ollut harmi.

Penumbra Collection (PC)

Penumbra Collection on kokoelma taannoisista pienen ruotsalaisen Frictional Gamesin -pelifirman kauhuseikkailuista. Mukaan on ängetty Overture ja Black Plague -lisänimiä kantavien pääpelien lisäksi Requiem-lisäpaketti

Kolmeen episodiin jaettu Penumbra on pelimarkkinoiden erikoisempia tapauksia. Se tuo kauhuseikkailuun uutta näkökulmaa: ensimmäisestä persoonasta kuvattu peli antaisi olettaa luvassa olevan räiskintää. Sen sijaan pääpaino on silkassa hengissäpysymisellä ja mysteereiden selvittämisellä. Aseitakaan ei ole tarjolla kuin nimeksi.

ShellShock 2:Blood Trails (PS3, 360)

Markkinat ovat pullollaan hyviä ammuskelupelejä, mutta kauhupainotteisten sotapelien markkinoilla on tällä hetkellä enemmän tilaa. Eidoksen ShellShock 2 yrittää valloittaa pelaajat Vietnamin sodalla ja kauhuelokuvamaisella tarinankuljetuksella.

Keskinkertaista ideaa seuraa keskiarvoa huonompi budjettiammuskelu, jonka koko olemassaolo on yhtä tuskaa.

Ultimate Band (Wii)

Viihdeteollisuus muuttui peruuttamattomasti, kun japanilaisista musiikkipeleistä inspiraationsa saanut Guitar Hero ilmestyi vuonna 2005 ja räjäytti pankin. Lopullinen läpimurto tuli ladattavien lisäsisältöjen ja koko yhtyeen kattavien bändipelien myötä, kun musiikkibisneskin heräsi hyödyntämään uutta markkinointikanavaa.

Yksi tärkeimmistä syistä bändipelien huikeaan menestykseen piili näppärästi ideoiduissa oikeita soittimia jäljittelevissä ohjaimissa. Melkein kaksisataa euroa on kuitenkin kova hinta hyvästäkin pelistä. Tähän rakoon tähtää Ultimate Band, joka lupaa aidon teinibändikokemuksen ilman kalliita lisäohjaimia.

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: Fright of the Bumblebees (PC)

Useimmat lisenssipelit tapaavat olla laadultaan valitettavan kyseenalaisia. Aina välillä herkullinen lisenssi löytää kuitenkin kodin sellaisen tekijän luota, joka dollarinkuvien kumartamisen sijasta osoittaa lähdemateriaalille sen ansaitsemaa kunnioitusta.

Sam & Maxilla ihastuttanut Telltale Games on juuri tällainen kehittäjä. Odotukset ovatkin korkealla, kun studion uuden episodipohjaisen Wallace & Gromit -seikkailun ensimmäinen osa on vihdoin valmis. Mutta tavoittaako Fright of the Bumblebees brittiläisen animaatiolegenda Aardvarkin luomien elokuvien riemastuttavan huumorin?

Edelliset peliarvostelut

Viime viikon arvosteluista ylivertaisen totaaliseksi ykköspeliksi nousi Miikka Lehtosen testi Empire: Total Warista 86 prosentin äänisaaliillaan. Jämäpisteitä saivat Wiin K18-räiskintä House of the Dead: Overkill ja flipperi Pinball Dreaming: Pinball Dreams.

Crash Bandicoot: Mind Over Mutant (PS2, Wii, 360)

Empire: Total War (PC)

House of the Dead: Overkill (Wii)

New Play Control! Pikmin (Wii)

Pinball Dreaming: Pinball Dreams (iPhone/iPod)

Mielenkiintoisin arvostelu oli

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat