Uusimmat

GTA IV:n hinnalla saisi 14 miljoonaa olutta

03.05.2008 17:00 Jukka O. Kauppinen

Grand Theft Auto IV on ilmeisesti maailmanhistorian kallein peliprojekti. Sitä on tehty useita vuosia, valtavalla tiimillä ja huolellisesti. Pelin budjetti onkin niin valtavissa sfääreissä, että sitä täytyy verrata kansanomaisemmin ymmärrettävissä mitoissa: GTA IV:n tekemiseen käytettiin niin paljon rahaa, että sillä rahalla janoinen kaveriporukka ryystäisi kapakassa yli 14 miljoonaa puolen litran olusta.

Kyllä vain. Tieteellisen tarkka ja huolellisesti valuuttakurssimittarin, ei kuitenkaan Wincapitan valuuttavivun, mukaan kalibroitu olutmittari kertoo lahjomattomasti, että GTA IV:n noin 100 miljoonan dollarin budjetti on ihan järkyttävän iso. Vaikka lukuja vähän pyöriteltäisiinkin, niin lähemmäs 65 miljoonan euron summa kääntyy noin 14,7 miljoonaksi pitkäksi tuopiksi (4,40 euron tuoppihinnalla) tai yli 81 miljoonaksi keskiolutpulloksi.

Tuolla rahalla – ja olutmäärällä – saisi aikaan maailmanhistorialliset rypemiset ja niin eeppisen krapulan, että paavikin loitsisi avemarioita ihmeissään. Rockstarin pojat kuitenkin käyttivät rahansa ryypiskelyn sijaan luodakseen ”pelin, joka sisältää samassa paketissa muun muassa teatterinäytöksen, useita elokuvia sekä äänilevyn.”

Pelin tuottaja Leslie Benzies kertoo, että peliä teki yhteensä noin 1000 ihmistä, jotka työstivät noin tuhatsivuisen käsikirjoituksen valtavaksi, avoimeksi pelimaailmaksi.

Todellista New Yorkia muutettiin virtuaaliseksi kaupungiksi sijoittamalla talojen katoille kameroita, jotka kuvasivat ympäristöä yötä päivää. Yli 100 000 valokuvaa tarjosi materiaalia pelisuunnittelijoiden ja graafikoiden käyttöön.

Rockstarin Sam Houser ja Leslie Benzies vaativatkin pelitiimiltään täydellisyyttä. Mitä ilmeisimmin he myös saivat pitkälti mitä tahtoivat.

Lue erinomainen haastettelu pelin tekemisestä: The Times, Grand Theft Auto producer is Godfather of gaming.

Lisää aiheesta

Arvostelu: Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

GTA4, GTA4, äiti kutsuu, tule pois kaupasta

Lue lisää eDomesta

Activision: pelikonsolien hintoja on laskettava

eDomen arvosteluviikko: Dynasty Warriors, GTA IV, Madden 2008, Puzzle Quest, Viking

Kas, tuli talvi kesän keskelle

Respect, yo. Shigeru Miyamoto on Time-lehden vuoden vaikutusvaltaisin mies

USA:n republikaanipuolueen kiho paljastui ruotsalaiseksi piraattikeisariksi

Viikon videojysäys: Model Expo, Age of Conan, Facebreaker, Haze…

Mitä tekisit 65 miljoonalla eurolla?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat