Uusimmat

EA nöyrtyi kopiosuojausrintamalla – mutta….

12.05.2008 10:27 Jukka O. Kauppinen

Moni PC-pelaaja tunkkasi sieraimiinsa jättiherneen jos toisenkin, kun EA:n suunnitelmat Mass Effect- ja Spore-pelien kopiosuojauksista tulivat ilmi. Firman alkuperäiset suunnitelmat kun kertoivat, että peleihin oli tulossa tavallistakin ärsyttävämpi suojausjärjestelmä. Pelaajien vihainen palaute on kuitenkin tuottanut tulosta.

Alkujaan…

Kuten käytännössä kaikki muutkin PC-pelit, Mass Effect ja Spore käyttävät CD-avaimiaan kopiosuojauksen pääasiallisena metodina. Tässä ei toki ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa, mutta suojaustapa itsessään kuulostaa ongelmien kerjäämiseltä. Asennuksen yhteydessä peli ottaa yhteyden Biowaren varmennuspalvelimelle, joka tarkistaa CD-avaimen aitouden ja rekisteröi sen. Tämän jälkeen peli aloittaa taustalla uuden varmennuskierteen, jonka tarkoituksena on tarkistaa 10 päivän välein, ettei CD-avain ole joutunut piraattien haltuun. Mikäli serveri ei hyväksy CD-avainta, tai serverille ei jostain syystä pääse, peli ei enää käynnisty.

Ja tämähän sai pelaajat riemuihinsa. Kuten eDomessakin lukijat innostuivat…

  • Taitaa jäädä peli ostamatta.
  • Taidankin hommata pelin muualta kun se on helpompaa ku kaupasta hakeminen.
  • Luulen, että monet tämän uutisen kuultuaan päättävät warettaa pelin sen ostamisen sijasta. Saavat ainakin toimivan pelin joka ei salaa skannaile konetta ja joka toimii ilman nettiä.
  • Voin sanoa että tällaiset kopiosuojaukset eivät ainakaan vähennä pelin laitonta kopiointia…
  • Voi luoja eikö niille koskaan valkene.

Nyt alkuperäisestä suojauksesta on kuitenkin palattu kuluttajaystävälliselle linjalle. Mass Effect ei vaadi 10 vuorokauden välein tapahtuvaa autentikointia. Lisäksi aiemmin suunniteltu kopiosuojaus vaati DVD-levyn pitämistä pelikoneessa, mutta nyt peli tarkistetaan vain kerran verkon yli – sen jälkeen DVD-levyn voi laittaa takaisin kotelon.

Tosin pelaajalla on silti oltava nettiyhteys päällä edes kerran, ensimmäisen pelikerran aikana.

Mutta ei auringonkiloa ilman pilveä taivaanrannassa. Pelaajat voivat asentaa ja autentikoida pelin kolmelle (3) eri tietokoneelle. Tämän jälkeen on otettava yhteyttä EA:n tukeen ja pyydettävä pelin sarjanumerolle lisää autentikaatioita. Tämä voi esimerkiksi vaikeuttaa käytetyn pelin myyntiä – montako kertaa edellinen tai edelliset omistajat ovatkaan jo pelin asentaneet?

Muutama vastaava pelin asennuskertoja laskeva kopiosuojaus on toiminut niin, että pelin koneelta poistaminen ilmoitetaan myös DRM-palvelimelle. Jos pelissä on ollut alkujaan esimeriksi viisi asennuskertaa, joista yksi on käytetty ja jäljellä on ollut neljä asennusta, lisätään nyt poistettu asennuskerta takaisin pelilisenssiin. Näin pelin voi taas asentaa viisi kertaa. Mahtaisikohan tämä pälkähtää myös BioWaren päähän, vai onko kopiosuojausta liian myöhäistä tuunata lisää…

Lisätietoja: Official BioWare/EA Response to DRM Discussion

Lisää aiheesta

Mass Effectiin ja Sporeen tavallista ärsyttävämpi kopiosuojaus

CDV vaihtoi Starforcen, kopiosuojausten valmistajan maine murusina

Pelintekijä: hitot piraateista

Lue lisää eDomesta

Age of Conan: Hyborian Adventures -ennakko (PC)

Alone in the Dark – piinapenkissä tuottajaneito Nour Pollon

Battlefield: Bad Company osa 4: peliäänet haastavat leffaäänet

Blizzard etsii Euroopan hyytävintä Frostmournea

eDomen arvosteluviikko: Age of Conan, Age of Empires III, Imperium Romanum, Space Quest, Spiderwick Chronicles

Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Nintendo-pomosta Japanin rikkain

Space Quest Collection (PC)

Viking: Battle for Asgard (PS3, 360)

Vaikuttavatko PC-pelien kopiosuojaukset ostopäätöksiisi?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat