Uusimmat

Ähäkutti! Nettipelihuijarit saivat huolella köniinsä!

02.10.2008 13:15 Jukka O. Kauppinen

Nettipelihuijarit ja bottaajat, nuo internetin syöpäkääryleet. Samaa sakkia spämmaajien kera. Kyllä olisi keskiaikaisilla kidutusvälineillä käyttöä. Mutta onneksi oikeus toteutuu joskus. World of Warcraftia kiusanneen WoWGlider-bottisoftan tekijät saivat Yhdysvalloissa käydyssä oikeudenkäynnissä selkäsaunan, jonka luulisi saavan muutkin huijarisoftien tekijät miettimään tekosiaan.

Maksullinen WoWGlider/MMOGlider-ohjelma automatisoi verkkoroolipelin pelaamista niin, ettei pelaajan edes tarvinnut olla koneellaan. Botti kulki pitkin pelimaailmaa, taisteli pelaajan puolesta ja keräsi raaka-aineita. Botti ei tietenkään ollut mikään järjen jättiläinen ja puuhaili ennalta määritellyillä alueilla, reiteillä ja tavoilla. Mutta sama se – softa antoi käyttäjälleen epäreilun edun reilusti pelaaviin verrattuna.

Oikeuden ankara käsi löi kuitenkin sinne missä se eniten sattuu. WoWGlideriä arvioidaan myydyn yli 100 000 kappaletta 25 dollarin hintalapulla. Tekijät määrättiin maksamaan kuusi (6!) miljoonaa dollaria Blizzardille.

Reipas korvaussumma ylittää reippaasti tekijöiden huijariohjelmallaan tekemät tienestit, mutta se olisi voinut olla kaksi, kolmekin kertaa suurempi. Huijarit kuitenkin saivat oikeuden taipumaan puolelleen joissakin syytöskirjelmän kohdissa.

Oikeuden ankara näkemys oli silti se, että huijausohjelman tekijät rikkoivat tietoisesti World of Warcraftin lisenssiehtoja aiheuttaen Blizzardille vaikeuksia ja tappioita.

Blizzardin ja huijariohjelman tekijöiden välisen kamppailun viimeiset vaiheet nähdään ensi vuoden tammikuussa, kun konfliktin viimeisetkin avoimet kysymykset käsitellään oikeudessa. Blizzard saattaa myös riitauttaa päätöksen – ja vaatia vielä lisää korvauksia.

Päät vadille vain, tuntuvat ainakin eDomen lukijoiden kommentit tapauksen aiemmista vaiheista kertovan:

  • Olisipa hienoa kun huijaus kitketään ihan juurilta saakka, huijausohjelmien tekijöistä lähtien.
  • Vaikka botti-ohjelmilla ei tavoiteltaisi voittoa, on se epäreilua kaikkia muita pelaajia kohtaan.
  • Sais kyllä Blizzardi voittaa. Saattaisi sitten vähentyä ore ninjaus ja se turhan yleinen kultakauppaus.
  • Huijareita vaan kasseista kiinni ja pellolle.
  • Ihan oikein bottaajille.
  • Suoraan vankilaan tommoset.
  • Vankilaan tai vapaalle, ihan sama mulle – mutta isku lompakkoon on se mikä tuntuu.
  • En katso bottaajia hyvällä enkä cheattaajia muutenkaan, mutta mielestäni oikeuteen haastamisessa mennään liian pitkälle.
  • Toivottavasti toi ohjelma bännätään, ne vie työt kiinalaisilta farmareilta, pitää heidänkin tienata leipänsä jotenkin.

Lähde: Blizzard gets Warcraft bot payout

Lisää aiheesta

Blizzard haastoi WoW-huijausohjelman kehittäjän oikeuteen

Michael Donnellylle toimitetussa haasteessa syytetään häntä kopiosuojausten kiertämisestä, Blizzardin immateriaalioikeuksien rikkomisesta ja käyttäjäsopimusten rikkomiseen kannustamisesta. Korvausvaatimukset ovat kovat, sillä Blizzard haluaa oikeudet Donnellyn ohjelmaan, sen levitykseen käytetyn verkkosivuston ja vielä kaiken kruununa kaikki sen avulla saavutetut voitot.

Blizzard jatkaa oikeudenkäyntiä WoW-huijausohjelman tekijää vastaan

Blizzardin tuoreimmassa lausunnossa ”botit pilaavat Blizzardin pelisuunnittelun. Pelimaailman resurssit ja toiminta joutuvat epätasapainoon, sillä botit käyttävät paljon enemmän peliaikaa kuin oikeat pelaajat ja kuluttavat resursseja jatkuvasti.”

Verilöyly Azerothissa – pino World of Warcraft -bottaajia bannattiin

Iso luuta on taas lakaissut Azerothissa, kun World of Warcraft -nettiroolipeliä ylläpitävä Blizzard suoritti pinon bottausohjelmia käyttäneiden pelaajien bannauksia. Vihdoinkin tilaa hengittää!

Lue myös

570 000 euroa suomalaiseen pelitutkimukseen

Arvostelu: The Witcher Enhanced Edition (PC)

eDomen arvosteluviikko: Prizefighter, Mercenaries 2, NHL 09, Super Smash Bros, Smackdown

LittleBigPlanet viehättää heti alkumetreiltään

Uutta morppia pukkaa: Otherland

Mielipiteesi oikeuden päätöksestä?

Katso tilanne vastaamatta