Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Testipenkissä 11 peliä, mm. Batman, F1 2010, Halo Reach, NHL 11, LittleBigPlanet 2…

04.10.2010 21:00 Jukka O. Kauppinen

Viikko 39/2010 oli pelillisesti erittäin antelias. Aktiiviset arvostelijamme olivat hyvässä vauhdissa ja yritimme purkaa testipinoa hyvään tahtiin, etteivät valmiit arvostelut kasautuisi ainakaan kovin pahoin. Tarjolla onkin aimo liuta mainioita pelejä, monipuolisella rintamalla:

eDomen testissä:

  • Batman: The Brave & The Bold
  • Echoshift
  • F1 2010
  • Halo: Reach moninpeliarvostelu
  • NHL 11
  • LittleBigPlanet 2 -ennakko
  • Metroid: Other M
  • Singstar Suomihitit
  • Tom Clancy’s H.A.W.X. 2

Batman: The Brave & The Bold (DS, Wii)

Batman Arkham Asylumin erinomaisuus yllätti skeptisimmätkin pessimistit, jotka olivat tottuneet ala-arvoisiin Batman-peleihin. Yllättäen uusi Batman: The Brave & the Bold on jo toinen Batman-peli reilun vuoden sisällä, joka ei saa raapimaan silmiä päästään.

Echoshift (PS3, PSP)

Sonyn Japanin studiot tuntuvat varmasti monien mielestä viettäneen hiljaiseloa PS2:n jälkeen ahkeriin SCEE:n ja SCEA:n tiimeihin verrattuna. Gran Turismo 5:n ja Last Guardianin kaltaiset jättiläiset ovat antaneet odottaa itseään.

Tarkemmin katsottuna japanilaiset ovat kuitenkin olleet hyvinkin ahkeria, mutta lopputuloksena on ollut enemmän pienemmän piirin japanioutouksia PSP:lle kuin suuren luokan kotikonsolijulkaisuja. Näihin kuuluu myös Echoshift, joka on eräänlaista jatkoa pari vuotta sitten julkaistulle Echochromelle.

F1 2010 (PC, PS3, Xbox 360)

Formula ykkösistä on tehty lukemattomia pelejä, mutta kuten radoilla taistelevat kuljettajatkin, vain harvat niistä nousevat legendoiksi, joita muistellaan vielä vuosienkin jälkeen. Kukapa ei voisi unohtaa esimerkiksi Geoff Crammondin mestarillista GP2:ta.

Sonyn yksinoikeuden F1-lisenssiin päätyttyä ovat viralliset F1-pelit muutaman vuoden verran enemmän tai vähemmän loistaneet poissaolollaan. Tilanteeseen tulee nyt muutos Codemastersin lyödessä tiskiin vuosien kokemuksensa ajopelien tekemisestä F1 2010:n muodossa. Onko pelistä legendaksi vai himmeneekö sen tähti heti debyytin jälkeen?

Halo: Reach moninpeliarvostelu (Xbox 360)

Halo on ilmiö. Microsoftin pelitarjonnan ykköstykin suosio kummastuttaa toisia, kun taas fanit vaipuvat euforiseen tilaan pelkän nimen kuulemisesta. Legendaarisen Bungien viimeiseksi jäävä Halo: Reach onkin ollut yksi vuoden odotetuimmista peleistä.

Yksinpeli osoittautui laadukkaaksi, mutta ei aivan hypen arvoiseksi suoritukseksi. Halon suosio nojaa kuitenkin pitkälti toimivaan ja suosittuun moninpeliin. Kokeilimme, miten Reach pärjää verkkosodan ykkösnimille.

NHL 11 (PS3, Xbox 360)

Electronic Arts on hallinnut kiekkopelejä itsevaltiaan ottein pitkään. Meno jatkuu samaan malliin, sillä ainoana haastajana tunnettu NHL2K-pelisarja on laitettu tänä vuonna telakalle. Siispä NHL 11 on tehokonsoleilla kauden ainoa kiekkopeli.

Vertailtavan tuotteen puuttuessa on tarkkailtava entistä tarkemmin kuinka paljon kauden 2010-2011 painos on edeltäjäänsä parempi. onko kokonaisuus niin ainutlaatuinen ettei sitä vastaan edes kannata kilpailla?

LittleBigPlanet 2 -ennakko (PS3)

Harva peli onnistuu samalla aiheuttamaan niin paljon ärräpäitä ja uskomatonta mielihyvää kuin 2008 syksyllä julkaistu LittleBigPlanet. Se oli ainakin allekirjoittaneen kirjoissa vuoden ykköspeli, ja piristi vielä tuolloin pienestä vajaamiehityksestä kärsinyttä PS3:n pelivalikoimaa todella tehokkaasti.

Nyt on pikkuhiljaa tullut jatko-osan aika. Niinpä oli aika pukea säkkipoika jälleen Hitler-viiksiin, viittaan, pupunkorviin ja vaaleanpunaiseen pyjamaan, ja lähteä katsomaan minkälaisia hullutuksia LittleBigPlanet 2:n ennakkoversio tullessaan.

Metroid: Other M (Wii)

Metroid: Other M tekee paluun sivustavierivään formaattiinsa ensimmäistä kertaa sitten Super Metroidin. Jopa vanha ohjaaja on jälleen ominut tirehtöörin paikan, sillä nykyinen Team Ninjan Yoshio Sakamoto oli vastuussa myös alkuperäisistä NES:in ja SNES:in Metroideista.

Team Ninja on kuitenkin ristiriitaisessa maineessa pelaajien keskuudessa. Toisaalta, he osaavat pelimekaniikan ja suunnittelun rautaisen taidon. Toisaalta, heidän on tiedetty keskittyvän ajoittain huomattavan paljon naisten anatomiaan. Other M ei ole tässä mielessä poikkeus.

Singstar Suomihitit (PS2, PS3)

Singstar-laulupelisarja on varmasti jo tuttu kaikille, jotka eivät ole kirjaimellisesti eläneet luolassa viimeistä kymmentä vuotta, sen verran tiheään Sony on suosittuja pelejään julkaissut. Taas on uuden pelin aika ja koska itse peli on yhä kovin tutun oloinen, se suurin kysymys on tietenkin se klassinen: onko kappaleista mihinkään?

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Lentopelit ovat lajityyppi, jota ei konsoleilla ihan hirveästi näe. Moni konsolipilotti onkin saanut elämänsä ainoat lentokokemukset Halojen lentokentissä, mutta toisaalta konsoliohjainten rajallinen näppäinmäärä ei rohkaise kovin monimutkaisten simulaattorien tekemiseen. Paras ja ainoa vaihtoehto on siis arcade-lentely.

Tom Clancy’s H.A.W.X oli kohtalainen, Clancy-salaliittolentely, joka kuitenkin jätti odottamaan jatko-osalta huomattavasti parempaa. Kakkos-Hawkat lupaakin vaikka mitä, kuten uuden hienomman kampanjan, tiukempaa realismia ja paremman moninpelikokemuksen. Nyt se sitten on täällä. Onko siitä mihinkään vai pesinkö Top Gun Iceman -paitani turhaan?

Edelliset peliarvostelut

Edellisen arvosteluviikon antimista lukijamme äänestivät mielenkiintoisimmaksi Juho Anttilan testin Amnesia-kauhuseikkailusta. Toiselle sijalle ylsi Lehtosen testi Shank-mätkinnästä.

Amnesia: The Dark Descent (PC)

King’s Bounty: Armored Princess (PC)

Professor Layton and the Lost Future -ennakko (DS)

Recettear: An Item Shop’s Tale (PC)

Shank (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko oli…

Katso tilanne vastaamatta