Uusimmat

25 faktaa Ron Howardista

01.02.2009 11:17 Muropaketin toimitus

Tammikuussa saapui ensi-iltaan kehuttu Frost/Nixon, jonka ohjauksesta vastaa Ron Howard. Ohjaaja on tuttu mm. elokuvista Apollo 13 ja Da Vinci -koodi, sekä tietenkin myös tv-sarjasta Happy Days. Mutta millainen mies Howard on siviilissä? Kaista esittelee 25 faktaa tästä hyvin menestyneestä ohjaajasta.

1. Oikea nimi Ronald William Howard.

2. Howard muistetaan erityisesti tv-sarjasta Happy Days, mutta itse asiassa Howardin tv-ura oli alkanut jo vuosia aiemmin.
Ensiesiintymisessään Frontier Woman -elokuvassa ekstrana Howard oli 2-vuotias.

3. Howardin varhainen ura televisiossa johtuu ainakin osittain isä Rance Howardista, joka oli näyttelijä itsekin. Isä näyttelee nykyään usein poikansa elokuvissa pienempiä rooleja.

4. Howardin suvun menestys sen kuin jatkuu: Howardin tytär Bryce Dallas on näytellyt mm. The Villagessa, Hämähäkkimies 3:ssa ja tänä vuonna ensi-iltansa saavassa Terminator 4:ssa.

5. Howardin sukujuuret juontuvat Hollannista, Englannista, Irlannista, Skotlannista, Saksasta ja Cherokee-intiaanien parista.

6. Howard teki varsinaisen ohjaajadebyyttinsä elokuvalla Grand Theft Auto (1977). Elokuva ei liity (tiettävästi) samannimiseen pelisarjaan. Ennen kyseistä elokuvaa Howard ohjasi muutaman lyhytleffan.

7. Howard johtaa yhdessä Brian Grazerin kanssa Imagine Entertainment -tuotantoyhtiötä, joka on tuottanut Howardin ohjausten lisäksi mm. 8 Mile -elokuvan ja 24-televisiosarjan.

8. Howard voitti elokuvalla Kaunis mieli (2002) parhaan ohjaajan Oscarin. Muitakin pyttyjä on komea kasa. Howard on lisäksi ohjannut monia näyttelijöitä Oscar-ehdokkuuksille.

9. Howard suostui Frost/Nixon -elokuvan ohjaajaksi sillä ehdolla, että saisi näyttelijöiksi samat kaverit, jotka näyttelivät Frost/Nixon-teatteriversiossa (Frank Langella ja Michael Sheen).

10. Howard kieltäytyi alunperin Happy Days -roolistaan, koska pelkäsi leimautuvansa teinipoika Richard Cunninghamiksi loppuiäkseen. Hyvin hoksattu.

11. Howardin käyttää elokuvissaan, oikeastaan aina kun vain mahdollista, säveltäjä James Hornerin (mm. Braveheart, Titanic, The New World) musiikkia.

12. Howard on tunnustautunut kriketin suureksi ystäväksi.

13. Howard avioitui lukioheilansa Cherylin kanssa 1975 ja avioliitto on pitänyt tähän päivään asti. Lapset on nimetty sen mukaan, missä he ovat saaneet alkunsa.

14. Howard käsikirjoitti ohjaamansa Kaukaisen maan (1992), jota tähditti uunituore tähtipariskunta, Tom Cruise ja Nicole Kidman.

15. Howard näytteli 1976 sivuosaa elokuvassa Revolverimies, joka oli John Waynen viimeinen elokuvarooli. Howard sai suorituksestaan Golden Globe -ehdokkuuden.

16. The Grinchin kohtaus, jossa Jim Carrey ”ohjaa” koiraansa, on parodia elokuvan ohjaajasta Howardista.

17. Howardin ohjaama Enkelit ja demonit viivästyi vuodella käsikirjoittajien lakon vuoksi (2007). Käsikirjoitus oli lakon alkaessa viittä vaille valmis, mutta käsikirjoittaja Akiva Goldsman osallistui lakkoon, eikä käsikirjoitus täten valmistunut aikataulussa.

18. Howard on vieraillut Simpsoneissa jo kahdesti ja hänestä on irvailtu myös South Parkissa.

19. Howardille myönnettiin ”kansallinen taidemitali” (National Medal of Arts) vuonna 2003. Sen seremoniallinen myöntäjä on Yhdysvaltain presidentti (päätökseen tekee asiaan perehtynyt valtion rahoittama toimikunta).

20. Howardin näytellessä Andy Griffith Show’ssa 60-luvulla ohjelman kuvausaikataulut järjestettiin siten, että nuori tähtönen pääsi baseballin nappulaliigan peleihin.

21. Kaikkien näiden 1990- ja 2000-lukujen menestyselokuvien keskellä unohtuu helposti, että Howard ohjasi myös todellisen seikkailufantasiaklassikon, George Lucasin kirjoittaman ja Val Kilmerin tähdittämän Willow:n (1988).

22. Vaikka Howard usein muistetaan näyttelijänurastaan, ei hän ole varsinaisesti näytellyt kertaakaan Onnen päivien (viimeinen jakso1984) jälkeen, paria pikkuroolia lukuunottamatta.

23. Howard on myöntänyt äänestäneensä Richard Nixonia vuoden 1972 presidentinvaaleissa.

24. Vuoden 2008 presidentinvaalien alla Howard panosti Henry ”Fonzie” Winklerin kanssa Barack Obaman valintaan: he tekivät yhdessä videon, jossa parivaljakko palasi hetkeksi vuosikymmenten takaisiin Onnen päivät -rooleihinsa ja kannustivat ihmisiä (rekisteröitymään ja) äänestämään.

25. Kesän kynnyksellä ensi-iltaan tulee uusi Ron Howardin ohjaama elokuva: Enkelit ja demonit.

Koonnut: Henri Lassander

Muropaketin uusimmat