Uusimmat

25 faktaa Tom Cruisesta

06.02.2009 11:35 Muropaketin toimitus

Tom Cruise on Hollywoodin ristiriitaisimpia näyttelijöitä. Herralla on vankka fanijoukko, mutta myös kriitikoita riittää. Toilailut tv-ohjelmissa, skientologia, avioliitto Katie Holmesin kanssa ja tietenkin itse elokuvat ovat suututtaneet ja hämmentäneet ihmisiä. Mutta mikä kaikki Cruisesta sanottu on totta ja mikä puppua? Tutustu Kaistan 25 Cruise-faktaan.

1. Tom Cruisen koko nimi kuuluu Thomas Cruise Mapother IV.

2. Vielä teini-iässä Tom Cruise suunnitteli vakavissaan papin uraa.

3. Tom Cruise on sanonut, että kärsi pitkään lukihäiriöstä väkivaltaisen isän ja koulukiusaamisen seurauksena. Totesi myöhemmin, että lukihäiriö parani skientologian avulla.

4. Tom Cruisen vanhemmat erosivat, kun tämä oli 12-vuotias. Poika muutti äitinsä luokse asumaan. Perheellä oli taloudellisia vaikeuksia ja Tom kantoi kortensa kekoon jakamalla ahkerasti sanomalehtiä.

5. Tom Cruise kävi useampaakin koulua lapsuudessaan ja nuoruudessaan, johtuen jatkuvista muutoista. Peruskouluja kertyi kahdeksan ja lukioitakin kolme. Cruise sai lukion lopulta päätökseen New Jerseyssä vuonna 1980, ja lähti sen jälkeen tavoittelemaan tähtiä Hollywoodiin.

6. Tom Cruisen ensimmäinen (pieni) elokuvarooli oli elokuvassa Mieletön rakkaus (1981).

7. Tom Cruise teki läpimurtonsa elokuvassa Riskibisnes (1983).

8. Tom Cruisen ja skientologiakirkon suhde alkoi jo vuonna 1990 Cruisen ensimmäisen vaimon, Mimi Rogersin kautta. Cruise on viime vuosina lobannut skientologiakirkon laillistamisen puolesta Euroopassa.

valkyrie

9. Tom Cruise on kritisoinut voimakkaasti masennuslääkkeitä ja luonnehtinut psykiatriaa näennäistieteeksi ja jopa natsitieteeksi.

10. Tom Cruisea harkittiin Matrix-elokuvan pääosaan ennen Keanu Reevesiä.

11. Tom Cruise oli mukana erikoisessa tuplasaavutuksessa vuonna 1988, kun hänen tähdittämä elokuva Cocktail voitti Razzien vuoden surkeimpana. Samoihin aikoihin Sademies sai Oscarin vuoden parhaana elokuvana.

12. Tom Cruise oli ensimmäinen näyttelijä, joka on näytellyt viidessä yli 100 miljoonaa dollaria tuottaneessa elokuvassa.

13. Tom Cruise on lahjoittanut rahaa skientologiakirkon lisäksi mm. Hillary Clintonin kampanjalle ja diabetesrahastolle.

14. Tom Cruise on kasvissyöjä.

15. Forbesin laskelmien mukaan Cruisen elokuvat ovat tuottaneet 11-kertaisen summan Cruisen palkkaan verrattuna.

16. Tom Cruise on ammattipainin suuri ystävä.

17. Tom Cruise valmistautui kahden vuoden ajan Viimeinen samurai -elokuvan kuvauksiin opiskelemalla miekkailua ja japania.

18. Tom Cruise tarvitsi korokkeita elokuvan Veren vengit kuvauksissa, koska on varsin lyhyt. Hänen päivittäinen meikkauksensa kesti yli kolme tuntia.

19. Tom Cruise teki itse valtaosan stunteistaan elokuvissa Vaarallinen tehtävä II ja Vaarallinen tehtävä III.

20. Cruisen ja Katie Holmesin suhde on saanut melkoisesti julkisuutta. Se on myös kirvoittanut Holmesin kannattajia ja muita aktiiveja perustamaan Free Katie (Vapauttakaa Katie) -järjestöjä.

21. Tom Cruise teki Paramountin kanssa yhteistyötä 14 vuoden ajan, kunnes tuotantoyhtiö sai tarpeekseen Cruisen hörhöilystä (Cruisen katsottiin vahingoittaneen imagonsa kaupallista arvoa). On myös spekuloitu, että yhtiö piti Cruisea vain liian ahneena. Nyt Cruise on johtavassa roolissa United Artists -studiolla.

22. Forbes rankkasi Cruisen vuoden 2006 vaikutusvaltaisimmaksi tähdeksi. Vaikutusvaltaa tuo ennenkaikkea Cruisen em. asema tuottajana.

23. Cruisen kohta kolmivuotias tytär on nimeltään Suri. Nimi tarkoittaa hepreaksi prinsessaa ja persiaksi punaista ruusua.

24. Tom Cruise on saanut kolme Oscar-ehdokkuutta ja yli 30 erilaista voittoa tai tunnustusta.

25. Tom Cruisea on useampaan otteeseen huhuttu homoseksuaalisiksi, aina hänen läpimurrostaan lähtien. Monet huhuista ovat johtaneet Cruisen nostamaan (ja voittamaan) syytteeseen.

Koonnut: Henri Lassander

Muropaketin uusimmat