Uusimmat

Ajattelitko että supersankareita on vain nykyajan elokuvissa? Ensimmäinen supersankarielokuva julkaistiin yli sata vuotta sitten

08.07.2018 09:03 Muropaketin toimitus

Ensimmäisenä supersankarielokuvana pidetään ranskalaisen Louis Feuillanden tekemää sarjaelokuvaa Judex. Se julkaistiin vuonna 1916.

Ensimmäinen varsinainen supersankarisarjakuvaan pohjautuva elokuva oli vuonna 1966 julkaistu Batman: The Movie, jossa nähtiin Adam Westin versio mustiin pukeutuneesta viittasankarista. 1940- ja -50-luvuilla Batman, Superman, Captain Marvel ja Captain America olivat seikkailleet viikottaisissa pätkissään, ja ensimmäinen Zorro-elokuva julkaistiin vuonna 1920.

Nyt jo unohdettu Judex, on kuitenkin ensimmäisenä supersankarielokuvana pidettävä elokuva. Se ilmestyi io9:n artikkelin mukaan jo vuonna 1916. Ranskalaisen Louis Feuillanden ohjaamassa sarjaelokuvassa nähtiin nimetön kostaja, joka peitti henkilöllisyytensä mustan viittan ja lierihatun alle. Judexilla ei ollut varsinaisesti supervoimia, mutta hän eli salaisessa piilopaikassaan ja käytti aikakauteen nähden edistyksellisiä gadgeteja – oli siis kuin Batman ennen Batmania.

Jatko-osat ja uusintafilmatisoinnitkaan eivät ole pelkästään tätä päivää. Feuillande teki suositulle sankarilleen jatko-osan vuonna 1918, vuonna 1934 elokuvalle tehtiin ensimmäinen ranskalainen remake ja toinen vuonna 1963. Jälkimmäisessä pääosassa nähtiin amerikkalainen taikuri Channing Pollock.

Uudelleenlämmittelyjen osalta Judex siis oli kuin Spider-Man.