Arvostelu: Battle Los Angeles on ufo-elokuva idiooteille

01.04.2011 10:05 | Tatu Junni

Ensi-ilta: 1.4.2011
Alkuperäisnimi: World Invasion: Battle Los Angeles
Ohjaaja: Jonathan Liebesman
Käsikirjoittaja: Mark Heyman, Andres Heinz ja John McLaughlin
Pääosissa: Aaron Eckhart, Michelle Rodriguez, Ramon Rodriguez, Bridget Moynahan, Ne-Yo ja Michael Peña
Pituus: 118 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: www.worldinvasionbattlela.net

Dome 1,5

World Invasion: Battle Los Angeles oli ennakkoon yksi tämän vuoden odotetuimmista sci-fi-ensi-illoista. Elokuvan nähtyään alkaa aivan uudenlainen odotus: koska tämä roska katoaa lähimuistista?

Elokuvan ajatus on yksinkertainen: avaruusolentojen hyökätessä maapallolle jää Los Angelesissa lauma siviilejä vihollisvyöhykkeelle ansaan. Tottahan heidät täytyy turvaan hoitaa, joten Aaron Eckhartin johtama joukko merijalkaväen sotilaita lähtee pelastusretkelle.

Lopputulos on eräänlainen Hobitti-mukaelma: sinne ja takaisin. Tämän Jonathan Liebesmanin ohjaaman pelastusretken ongelma on vaan siinä, että mitään mielenkiintoista ei alun asetelman petaamisen jälkeen tarinassa tapahdu. Kiinnostavien käänteiden sijaan katsojan silmille vyörytetään sellainen määrä sotilaskliseitä, että jopa sivaria naurattaa. Pahinta on kuitenkin tekijöiden pyrkimys rakentaa koskettavaa draamaa mm. siirtolaisperheen surullisesta kohtalosta. Tietysti sekin tehdään harvinaisen pökkelöllä tavalla ja ihan vääristä syistä itkettävien ”ylevien” sotilaspuheiden saattelemina.

BLA

Aaron Eckhart kokeilee siipiään tavallista machommassa roolissa, eikä ole siinä oikeastaan lainkaan huono. Hän tosin jää tällä saralla elokuvan ainoaksi valopilkuksi – muut näyttelijät ja hahmot unohtuvat jo ennen elokuvateatterista poistumista. Kukahan muuten on keksinyt tarjota Michelle Rodriguezille roolia tylynä naissotilaana? Aivan uusi aluevaltaus näyttelijältä! Myös Bridget Moynahanin esittämä eläinlääkäri Michele on ratkiriemukas tapaus. Avaruusolentojen ruumiinavaukset kyllä onnistuvat, mutta ihmisten pintahaavoja hän ei osaa hoitaa. Missä tämä puoskari on suorittanut tutkintonsa?

Jännittävää on kaiken tämän hötön lomassa pohtia, miten kummassa avaruusörkit kuolevat elokuvan loppupuolella pariin kutiin, kun taas alussa niiden kaatamiseen tarvitaan vähintään tuhatkunta ammusta ja vielä kranaatti perään. Kiitos tästä venkulasta pähkinästä, käsikirjoittaja Chris Bertolini. Varsinaiseen huutonauruun Battle Los Angeles saa katsojan räjähtämään viimeistään loppuratkaisun idioottimaisuudella. Roland Emmerichin 15 vuoden takainen Independence Day on selvästi katsottu opetusvideona, ei varoittavana esimerkkinä.

No, onhan sitä kehnommistakin aineksista katsomisen arvoisia elokuvia toki rakennettu, mutta sen verran lahjattomasti ohjaaja aihetta käsittelee, ettei tästä iloitse näkökykynsä takaisin saanut sorsakaan. Jopa poikkeuksellinen toteutustapa, eli katsojan tuominen suoraan tapahtuminen keskelle, laskee alleen. Tekijät kun eivät ole tajunneet, ettei sitä heiluvaa kameraa tarvitse sentään pesukoneeseen kuvaushetkellä pistää ”realistisen lopputuloksen” takaamiseksi. Tarkoituksena on kaiketi ollut tuoda todellisuudentuntua usein niin ylimaallisen etäisiksi jääviin sci-fi-elokuviin, mutta lopputulos on silkkaa sähläystä. Jopa huru-ukko M. Night Shyamalanin muuten pöljässä Signs-elokuvassa (2002) nähty parin sekunnin brasilialainen kotivideo lähiössä dallaavasta avaruusolennosta oli jännittävämpää katsottavaa kuin pari tuntia kestävä Battle Los Angeles.

Lupaavia aineksia löytyy, mutta kokonaisuutena World Invasion: Battle Los Angeles on elokuva, jonka voit huoletta jättää katsomatta. Parin elokuvalipun hinnalla kun voit ostaa vaikka käytetyn FPS-pelin mille tahansa konsolille. Siitä on varmasti enemmän iloa.

PlusMiinusNolla

+ Aaron Eckhartia katselee mieluusti
– Vuoden toistaiseksi tyhmimpiä elokuvia
– Loppuratkaisu saa Independence Dayn käsikirjoittajat näyttämään neroilta

Arvostelija: Tatu Junni

Keskustelu

Olipas kliseistä sentimentaali huttua elokuva, joten arvostelu osui aika lailla kohdalleen.

”Kiinnostavien käänteiden sijaan katsojan silmille vyörytetään sellainen määrä sotilaskliseitä, että jopa sivaria naurattaa.”

Sivareita naurattaa jo pelkästään Suomen PV. Syystä.

Ainii ja siks ne kuolee lopussa helpommin ku ne teki sen ruumiin avvauksen sille alienille… Katoitko ees tota leffaa : P

Tiedoksesi res tkm: Junni ei ole sivari. Tosin logiikkasi on aika jännää muutenkin, joten ei aiheesta sen enempää.

Jesh, parempi elokuva tuo on kuin arvostelija antaa ymmärtää. Ei mikään huippuleffa tietenkään, mutta omassa lajissaan ihan katsottava. (Sivari arvostelemassa army-leffaa… ei tietysti oikein osu kohderyhmään…)

Odotin ihan paskaa kaikkien arvostelujen perusteella, mutta leffa ylittikin odotukset aika sopivasti.

Jos on hyvä toleranssi USA-army-hooah-bullshitille ja kaipaa aivot narikkaan popcorn-leffaa perjantai-illalle, niin kyllähän tämä passaa. Oikeesti mitä muuta ihmiset on tältä oikein odottanut?

Leffahan oli ihan katsottavaa B-luokan mättöä kaikesta kliseisyydestään huolimatta siihen asti, kunnes se meksikolaismies kuoli. Sitä myötähäpeän tunnetta. Oi voi.
Toisaalta taas, minusta jotkut erikoistehosteet olivat hienoja (mutta ei ne alienit tai ne lentävät romuläjät).

Olipas surkea arvostelu, mutta itse pidin leffaa parempana kuin ID4. Aivot narikkaan mättöä eikä sen enempää.

Tulipa katsottua tuo kaikesta huolimatta ja täytyy sanoa, että oli huonompi, jos vain mahdollista, kuin Skyline.

Erikoistehosteista puheenollen, eipä tuon elokuvan budjettikaan mikään suuren suuri ole (70 milj. USD). Vertauksena Avatar ja 2012 olivat kolme kertaa kalliimpia.

Noh, mitä voi noin loistavasti nimetyltä elokuvalta ees oottaa? :D

Suoraan sanoen tehosteet eivät tehneet juurikaan vaikutusta. Paljon parempaa jälkeä on nähty liian monta kertaa ja vieläpä pienemmällä budjetilla muissa elokuvissa. Myöskään äänimaailma ei yllätyksiä tarjoillut. Syö siis suosiolla popparisi kotona.

No näyttääkö tämä edes hyvältä, oliko audiovisuaalinen kokemus millainen? Eikai kukaan tosissaan alienlöeffaa lähde juonen takia katsomaan, kyllä sinne mennään aivot narikassa syömään popkornia..

Muropaketin uusimmat