Uusimmat

Arvostelu: Blair Witch on odotettua parempaa kameranheiluttelukauhua

15.09.2016 00:00 Aki Lehti

blairwitch_juliste_lopullinen_filmikamariEnsi-ilta: 16.9.2016
Alkuperäisnimi: Blair Witch
Ohjaus: Adam Wingard
Käsikirjoitus: Simon Barrett
Pääosissa: Valorie Curry, Callie Hernandez, Brandon Scott, James Allen McCune, Wes Robinson, Corbin Reid
Pituus: 89 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Kameraa heilutellaan taas metsässä
Arvostelija: Aki Lehti

dome_tahdet_25

Blair Witch onnistuu paikoitellen olemaan oikein pelottava elokuva, mutta tuntuu vähän liikaa alkuperäisen uusintaversiolta. Metsään menevillä nuorilla on tällä kertaa käytössään modernia teknologiaa, joka ei silti tuo mukaan juuri mitään ennennäkemätöntä.

Ei, nyt ei todellakaan eletä vuotta 1999, jolloin jotkut uskoivat found-footage -genren pioneerielokuva The Blair Witch Projectin olevan aidosta materiaalista leikatun pelottelun. Ennennäkemätön viraalikampanja ja suusta suuhun kiirineet kehut tekivät minibudjetilla toteutetusta kameranheilutteluleffasta jättihitin, joka oli raikas tuulahdus kauhugenressä, ei mestariteos, mutta kuitenkin pelottava, toisin kuin suurin osa menestystä seuranneista löytöläjä-leffoista.

17 vuotta myöhemmin ohjaaja Adam Wingard ja käsikirjoittaja Simon Barrett vievät meidät takaisin pöpelikköön, mutta onnistuvat lähinnä todistamaan, ettei alkuperäisen temppua pysty toistamaan. Kaksikon You’re Next– ja The Guest -kauhujännärit olivat oivia elokuvia, mutta heidän Blair Witch -jatkonsa tuntuu lähinnä uusintaversiolta alkuperäisestä. Silti se on vähän odotettua parempi peruspelottelu.

Tällä kertaa metsään meneviä nuoria näyttelevät Valorie Curry, Callie Hernandez, Brandon Scott, James Allen McCune, Wes Robinson ja Corbin Reid. Juoni on simppeli – McCunen esittämä James uskoo ensimmäisessä osassa metsään kadonneen siskonsa Heatherin olevan edelleen elossa. Hänen mielestään sisko vilahtaa Robinsonin ja Curryn esittämien Lanen ja Talian nettiin lataamassa videopätkässä, joka on peräisin Marylandin metsästä löytyneeltä DV-kasetilta. Hernandezin näyttelemä Lisa-tyttöystävä kuvaa tietysti dokumenttia ja kööri lähtee telttailemaan pusikkoon, varustautuneena modernilla vekottimilla.

Nyt mukana on radiopuhelimet, GPS-paikantimet, GoPro-kamerat, kuvauskopterit ja muut nykyajan härpättimet, joten luvassa on aiempaa monipuolisempaa kuvaa. Osa ensimmäisen leffan viehätyksestä oli suttuisen rätisevässä materiaalissa. Blair Witch yrittää näyttää paljon budjettiaan halvemmalta, joten huipputerävää full hd -kuvaa ei tietenkään ole tarjolla, mutta silti alkuperäisen ”aitous” uupuu.

Blair Witch onnistuu säikyttämään useaan otteeseen, mutta ei ole tarpeeksi karmiva ollakseen oikeasti hyvä kauhuleffa. The Blair Witch Project kasvatti tunnelmaa hitaasti päähenkilöiden harhaillessa eksyneenä metsässä päiväkausia ja seotessa käsittämättömän edessä. Joidenkin mielestä leffassa ei tapahtunut mitään, koska kauhunaiheuttajaa ei näytetty, vaan pelko syntyi lähinnä katsojan käyttäessä mielikuvitustaan.

Blair Witch taas paljastaa noidasta ja metsien kirouksesta liikaakin, ensin alussa päähenkilöiden kertomien tarinoiden ja legendojen muodossa ja myöhemmin näyttämällä turhan paljon. Noita teki sitä ja noita teki tätä ja ainoa keino olla kuolematta pelkoon on tehdä niin ja näin, selittävät hahmot.

Alkuperäiselokuvan mysteerin monitulkintaisuus on poissa ja tilalle on tuotu halpaa böö-säikyttelyä. Tällä kertaa myös itse noita vilahtaa valkokankaalla ja vaikka pirulainen onkin melkoinen kammotus, niin paremmin homma toimisi ilman.

Ääniraita on hetkittän parasta mitä koko elokuvalla on tarjota. Surround-soundi on taidolla tehty ja pelottavakin, mutta silti kaukaa kuuluvat kuiskaukset ja räsähdykset säikyttäisivät enemmän kuin aivan helvetillisellä äänenvoimakkuudella tuutattu pauke ja mekkala. Volyymin kuuluukin olla lujalla, mutta Blair Witch on ensimmäinen elokuva todella pitkään aikaan, joka sai pelkäämään jo valmiiksi vinkuvien korviensa puolesta.

Tällä kertaa mukana on myös jonkin verran gorea, jota alkuperäisessä leffassa ei nähty. Monen mielestä mässäilyllä ei ehkä ole paikkaa Blair Witch -elokuvassa, mutta todetaan spoilaamatta liikoja, että esimerkiksi yht’äkkiä täysin luonnottomaan asentoon luut murskautuen vääntyvä ihmiskeho on ihanan kamalaa katsottavaa.

Blair Witch esittelee muutaman oivan idean, mutta unohtaa ne melkeinpä saman tien. Aika ei kulje samaa tahtia kaikille metsään eksyneille, ja harmittoman pienen haavan seurauksena ihmiskropan sisälle päätyy jotain sinne kuulumatonta. Näistä olisi saanut todella paljon enemmänkin irti.

Blair Witchin perusidea on kaikkien tiedossa, mutta elokuva toimii silti sitä paremmin mitä vähemmän siitä tietää. Se on tavallisen keskinkertainen kauhuleffa, jossa kamera vain heiluu rasittavan paljon. Vähän odotettua parempi teos, mutta jonka katsomista teatterissa ei voi suositella kuin genren kovimmille faneille.

PlusMiinusNolla:

+ Moderni teknologia antaa nuorille järkevän syyn jatkaa filmaamista hengenhädässä. Korvaan kiinnitettävät- ja GoPro-kamerat eivät ole tiellä pahuutta pakoon kirmatessa.
+ Lopun ahtaassa tunnelissa tapahtuva kohtaus on täyttä kidutusta klaustrofobiasta kärsivälle
– Tuntuu enemmän remakelta kuin jatko-osalta
– Unohtaa pari oivaa ideaa heti ne esiteltyään
0 Äänisuunnittelu
0 Joka tasolla parempi kuin kammottava Book of Shadows: Blair Witch 2

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat