Uusimmat

Arvostelu: Cowboys & Aliens lässähtää tehokkaan alun jälkeen

09.09.2011 10:30 Tatu Junni

Ensi-ilta: 9.9.2011
Alkuperäisnimi: Cowboys & Aliens
Ohjaaja: Jon Favreau
Käsikirjoittaja: Damon Lindelof
Pääosissa: Harrison Ford, Daniel Craig, Sam Rockwell & Olivia Wilde
Pituus: 120 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: www.facebook.com/cowboysaliensfi

Dome 3

Jon Favreau jatkaa työskentelyä sarjakuvafilmatisointien parissa. Ohjaajan tähänastisen uran suurimmat hitit ovat olleet Marvelin supersankaritarinoihin pohjautuva Iron Man jatko-osineen. Nyt valkokankaalle on siirtynyt Scott Mitchell Rosenbergin suurelle yleisölle tuntematon Cowboys & Aliens vuodelta 2006.

James Bond -roolistaan parhaiten tunnetun Daniel Craigin esittämä Jake Lonergan herää selittämättömästi Jumalan selän takaa vailla muistikuvaa siitä, mitä hänelle on tapahtunut. Ranteesta löytyvä mystinen kahle antaa syytä olettaa, että muistin on vienyt jokin muu kuin turhan railakas ilta kantasaluunassa. Pian Jake löytää tiensä lähimpään kyläpahaseen, jossa hänelle harmia tuottavat muistinmenetyksen lisäksi niin virkavalta kuin Harrison Fordin esittämä tyly karjakeisari poikineen.

Vihanpito ei ehdi kunnolla edes alkaa, kun taivaalta jo saapuu avaruusalusten armada sieppaamaan kylän asukkaita. Odottamaton hyökkäys pakottaa osapuolet hautaamaan sotakirveensä ja yhdistämään voimansa. Epätodennäköiseen etsintäpartioon liittyy myös Tron: Perintö –elokuvasta tuttu Olivia Wilde, joka tietää Jakesta enemmän kuin suostuu paljastamaan.

Cowboys & Aliens alkaa verevästi, mutta valahtaa jo ennen puoliväliä keskinkertaisuuden puolelle. Mitä enemmän salaisuuksien verhoa vedetään syrjään, sitä typerämmältä elokuva alkaa tuntua. Eihän kukaan ”Lehmipaimenet ja Avaruusolennot” -nimiseltä elokuvalta voi tietenkään mitään järkevää sisältöä peräänkuuluttaa, mutta loppupuolen juonenkäänteet ovat paljastuksineen kyllä niin typeriä, ettei normaalisti luotettavalla käsikirjoittaja Damon Lindelofilla ole asiaa pois nurkasta ainakaan ennen joulua.

Tarina kierrättää länkkärikliseitä intiaaneja myöten niin suurella antaumuksella, ettei katsoja tiedä ollaanko tässä kartoittamassa jotain postmodernismin uutta mannerta vai ihan vaan puhtaasti noloja. Cowboys & Aliensin lukuisia epäuskottavuuksia sopisi soimata tässä huolella ja pitkään, mikäli arvostelu vapautettaisiin nollatoleranssista spoilereiden suhteen. Olisiko esimerkiksi avaruusolentojen syylle saapua maapallolle ja siepata ihmisiä voinut keksiä hieman paremmat selitykset? Ja entäs tuo alienien anatomia? Tuleeko pahasta ihmisestä Hollywoodissa aina hyvä, kun hän menettää muistinsa? Cowboys & Aliens herättää aluksi mielenkiintoisia kysymyksiä, mutta vastaukset saavat pudistelemaan päätä.

Parhaimmillaan Cowboys & Aliens on oikein toimivaa sci-fi-toimintaa, mutta tähtiä tiputtavat huterat juonenkäänteet ja sakkaava draama. Eri henkilöhahmoja ”syventävät” tunteelliset kohtaukset tuntuvat yksinomaan vaivaannuttavilta. Harrison Fordille on vieläpä kirjoitettu pari ylimääräistä herkistelyhetkeä, koska ei näin suurta tähteä voi sivuosaan tipauttaa. Toimintakohtauksissa Ford herättää lähinnä sääliä, sillä herra on auttamattomasti moisiin jo aivan liian vanha. Niinpä naama peruslukemilla näyttelevä Daniel Craig varastaa show’n Fordilta leikiten.

Sivuosat on Cowboys & Aliensissa roolitettu poikkeuksellisen tutuilla kasvoilla. Joukosta löytyy MooninSam Rockwell, There Will Be BloodinPaul Dano, SHIELD-sarjan Walton Goggins ja The Shawshank RedemptioninClancy Brown.

PlusMiinusNolla

+ Kyllä Jon Favreau viihdettä osaa ohjata
+ Vahva alku
+ Hyvät näyttelijät – mitä nyt Ford hieman harmittaa
– Lässähtää loppua kohden

Arvostelija: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat