Uusimmat

Arvostelu Hawkeye tuo mieleen Marvelin Netflix-sarjat, mutta paljon hyvääkin ”koko perheen Die Hardissa” on

24.11.2021 12:56 Aki Lehti

Kahden ensimmäisen jakson perusteella Hawkeye on Disney+:n Marvel-sarjoista viihdyttävin.

Jeremy Renner palaa vihdoinkin Hawkeyen rooliin hahmon omassa sarjassa. Hänet nähtiin viimeksi vuoden 2019 Avengers: Endgame -elokuvassa, jonka traumaattisten tapahtumien yli sankari on päässyt, ainakin joten kuten.

Hawkeye-sarja ei ole saanut aikaan kunnon ennakkohypeä, kuten vaikka aiemmat Disney+:n Marvel-sarjat WandaVision ja Loki. Syy lienee selvä – Marvel-elokuvien Clint Barton / Hawkeye on aina ollut enemmän tai vähemmän statisti, supersankari vailla näyttäviä supervoimia.

Edes itse Hawkeye ei vaikuta olevan kovin kiinnostunut Hawkeysta, sillä Renner taistelee tiensä kahden ensimmäisen jakson läpi lähinnä tympääntyneen oloisena. Paketin pelastaa jousisankarin uusi suojatti, Hailee Steinfeldin esittämä Kate Bishop, eli uusi Hawkeye.

Sarja sisältää vain kuusi jaksoa, joista jokaisen budjetin on kerrottu olevan noin 25 miljoonaa dollaria. Sitä ei tosin huomaa ainakaan sarjan visuaalisesta ilmeestä, erikoistehosteista tai toimintakohtauksista.

Tuttuun Disney+-tyyliin sarjasta lähetettiin kriitikoille katsottavaksi ennakkoon vain kaksi jaksoa.

Vaikka Hawkeyessa ei ole kuin kuusi jaksoa, niin kunnon arvion rustaaminen vain kahden perusteella on tietysti mahdotonta. Eli nämä ovat vain ensitunnelmia, ja lopullisen tuomion voimme muodostaa vasta saman aikaan kuin kaikki muutkin – kuukauden kuluttua kun kaikki jaksot on nähty.

MAINOS | Marvelia, Star Warsia ja paljon muuta – Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

Myös Hawkeyeta esitetään jakso per viikko -tahdilla. Se on ollut loistava ratkaisu monen muun tekeleen kohdalla. Esimerkiksi The Mandalorian tuntui kunnon isolta tapaukselta, jota sai analysoida muiden fanien kanssa kaikessa rauhassa. Toisella katselukerralla putkeen tuijotettuna Star Wars -sarja ei tuntunut yhtä vakuuttavalta tai mittakaavaltaan massiiviselta.

Parin jakson perusteella Disney olisi voinut tehdä Hawkeyen kohdalla poikkeuksen ja julkaista jaksot esimerkiksi kahdessa kolmen episodin paketissa. Vaikka tuotantoarvot, näytteleminen, ohjaus, leikkaus ja suunnilleen kaikki muukin on aivan eri tasolla, niin Hawkeyesta tulee välittömästi mieleen Netflixin Marvel-sarjat.

Netflix-tuotoksista Daredeviliä ja Punisheria lukuun ottamatta kaikki olivat enemmän tai vähemmän kammottavia. Hawkeye on aivan eri tasolla kuin Netflixin kämäisimmät Marvelit, mutta siinä on silti paljon samaa. Päähenkilö on tässäkin katutason sankari, mutta yhtymäkohtia on muitakin.

Jo ensimmäisen jakson loppupuolella ja vielä pahemmin kakkosjaksossa Hawkeye alkaa jurnuttaa paikoillaan. Tietysti parissa ensimmäisessä episodissa asetellaan lähinnä palikoita paikoilleen ja esitellään perinpohjaisesti hahmot sekä kantava juoni. Asioita kyllä tapahtuu, mutta sarja tuntuu toistavan samat jutut liian monta kertaa.

Vähempikin alleviivaaminen riittäisi.

Netflix-fiilis johtunee myös siitä, että mukana on heti muutama turha hahmo. Pääosakaksikkoa lukuun ottamatta muiden aikeita, elämää ja juonittelua ei ehkä tarvitsisi esitellä näin tarkkaan, ei ainakaan näin varhaisessa vaiheessa.

Mukaan on tarkoitus tulla vielä oikeasti tärkeitä hahmoja, kuten Florence Pughin Black Widow -elokuvassa esitelty Yelena Belova ja Alaqua Coxin esittämä kuuro Echo-sankari. Toivottavasti he toimivat piristysruiskeena ja rykäisevät sarjan kunnolla käyntiin.

Juonesta en kerro sen enempää kuin mitä trailerit ja muu mainosmateriaali on jo paljastanut. Reippaasti yksinkertaistettuna Hawkeye on alkuperätarina, jossa nimikkohahmon avustuksella polkaistaan käyntiin uuden Hawkeyen kertomus.

Parasta koko tekeleessä onkin se, ettei päähenkilö ole Jeremy Rennerin esittämä, kaikille tuttu Hawkeye / Clint Barton.

Rennerin hahmoon tulee tosin jo vajaan parin tunnin aikana enemmän syvyyttä kuin mitä Marvel-elokuvat ovat tarjonneet. Clint Barton tuntuu nyt ihan oikealta ihmiseltä, jolla on jopa huumorintajua. Tämä siitä huolimatta, että Renner on edelleenkin omituinen valinta Hawkeyen rooliin.

Renner on halutessaan oikein oiva näyttelijä. Mies ei tietenkään mahda mitään sille, että hänen perusilmeensä tuo aina mieleen perseelle ammutun ärtyneen ja kärsivän karhun. Näyttelijä on parhaimmillaan syvällisen pohtivissa draamoissa. Niissä hänen hieman ylimielinen olemuksensa toimii, erityisesti rooleissa, joissa hahmonsa on kaikkea muuta kuin yksiselitteisen hyvä.

Barton ei halua elokuvien karmeiden tapahtumien jälkeen kuin viettää rauhassa joulua perheensä kanssa New Yorkissa. Kuvioihin ilmestyvä supersankariksi haluava Kate Bishop keikauttaa suunnitelman kuitenkin uusiksi.

Bishopin menneisyys on kirjoitettu varsin näppärästi osaksi jo elokuvissa nähtyjä tapahtumia, sen kietoutuessa ensimmäisen Avengers-elokuvan alienit hyökkäävät New Yorkiin -juonikuvioon. Aivan alussa nähdään vanhaa materiaalia, johon nuori Kate ja hänen traumaattiset kokemuksensa on leikattu tyylikkäästi mukaan.

Marvelin Disney+-sarjat ovat tähän asti näyttäneet keskenään mukavan erilaisilta, ainakin aina siihen asti, jolloin mukaan on tullut perinteinen supersankarimäiske.

Hawkeyen visuaalisesta ilmeestä ei ole paljon sanottavaa. Hyvinkin geneerisesti kuvattu New York voisi olla melkein mistä tahansa mainosrahoitteisen kanavan hömppädraamasta. Lavasteet ja pukusuunnittelu eivät tee kummoistakaan vaikutusta, mutta se lienee tahallista. Tyyli korostaa onnistuneesti sitä, että kyseessä on katutason supersankareiden ja suht tavallisten ihmisten kertomus.

Taistelukohtaukset näyttävät pääsääntöisesti erinomaisilta. Mitä erilaisempien nuolten ammuskelu on puolestaan taas melko tylsää, toisin kuin sarjakuvien puolella. Koko perheen sarjassa pahikset eivät tietenkään voi ottaa kunnolla osumaa.

Sarja ammentaa Matt Fractionin ja David Ajan vuosina 2012-2015 julkaistusta mahtavasta Hawkeye-sarjakuvasta, jota ilmestyi 22 numeroa. Suoraan siitä on napattu mainosmateriaalin ja alkutekstien graafinen ilme, josta kuvittaja David Aja ei tuttuun Marvel-tyyliin ole saanut kuin nimellisen korvauksen.

Sarjiksesta mukaan ovat päässeet fanisuosikit Lucky the Pizza Dog ja Tracksuit Mafia -pahikset. Jos Fractionin ja Ajan Hawkeye on lukematta, niin tilanne kannattaa korjata välittömästi.

Kyseiset sarjikset ilmestyivät Marvel NOW! -nimikkeen alla, jonka tarinat eivät olleet läheskään yhtä synkkiä kuin niitä edeltäneet. Hawkeye-sarja tarjoaa samaa kevyempää tunnelmaa, vaikka mukana onkin New Yorkin pimeillä kujilla ja talojen katoilla tapahtuvia tyyliteltyjä kohtauksia.

Hawkeye käsittelee myös vaikeita ja rankkojakin aiheita, mutta sarjan ensisijainen funktio on viihdyttää ja siinä se onnistuu. Huumori on niin Marvelia kuin olla ja voi, eli ei kovin kummoista. Hawkeyen on osittain tarkoitus olla rehellinen komedia, mutta ääneen se ei naurata.

Mukana on myös pieni ripaus kantaa ottavuutta, sillä Kate Bishop on rikkaan perheen tytär ja etuoikeutettu valkoihoinen nuori nainen.

Tracksuit -verkkarimafian täystollojen jäsenten sanailu toimii hämmästyttävän hyvin myös tv-sarjan puolella, mistä käsikirjoittajat saavat täydet pisteet. Bro-köörin jutustelun lisäksi muutama mainio kohtaus on napattu suoraan sarjiksen sivuilta, ja trailerin perusteella lisää on luvassa. Täytyy vain toivoa, että mukana on myös tämän mahtavan sarjispaneelin pohjalta toteutettu toimintakohtaus.

Kritiikistä huolimatta Hawkeyen ensimmäinen jakso on Marvelin Disney+-sarjojen piloteista paras. Se tempaisee täyteen ahdettunakin väkisin mukaansa. Viihdepläyjäyksen kohderyhmä ei ole vain kaiken katsovat Marvel-fanit.

Ensimmäiset jaksot on tehty niin, että elokuvien ja niiden tapahtumien suhteen suht ummikkokin saanee sarjasta jotain irti. Intohimoisille faneille sarjaan on jemmattu jopa normaalia enemmän bongattavaa easter eggs -pikkujuttujen muodossa.

Hawkeyen julkaisu juuri nyt on itsestäänselvyys, sillä sarjan tapahtumat sijoittuvat jouluun.

Laskelmointi voi näköjään olla myös oikein positiivinen juttu. Voin helposti kuvitella katsovani Hawkeyeta jouluna suvun naperoiden kanssa peiton alla piilossa, juuri lahjaksi saadut uudet villasukat jalassa. Sarjaa voisi melkeinpä kutsua koko perheen Die Hardiksi.

Hawkeye-sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa ovat nyt katsottavissa Disney+:ssa. Uudet jaksot nähdään aina keskiviikkoisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat