Uusimmat

Arvostelu Kate Winslet loistaa HBO Nordicin tänään alkavassa rikossarjassa Mare of Easttown

19.04.2021 09:52 Helinä Laajalahti

HBO Nordicin uuden rikossarjan pääosaa esittää Oscar-palkittu Kate Winslet. Mare of Easttown kertoo pikkukaupungin etsivästä, joka alkaa selvittää nuoren naisen katoamista ja toisen murhaa samalla kun tasapainottelee oman elämänsä haasteiden parissa.

Mare of Easttown on HBO Nordicin uusi seitsenosainen minisarja, jonka käsikirjoittaja Brad Ingelsby on kirjoittanut aiemmin muun muassa Christian Balen tähdittämän rikosdraaman Out of the Furnace. Sarjan ohjaajana toimiva Craig Zobel tunnetaan puolestaan esimerkiksi kauhujännäristä The Hunt.

Mare of Easttown sijoittuu pieneen amerikkalaiseen kaupunkiin, jossa rikosetsivänä toimii Kate Winsletin esittämä Mare Sheehan. Kaupungissa on jo aiemmin kadonnut yksi tyttö jäljettömiin, mutta kun toinen nuori nainen murhataan, myös katoamistapaus nousee uudestaan valokeilaan.

Marella on etsivän työnsä lisäksi monta muutakin rautaa tulessa. Hänen monitahoisesta yksityiselämästään kertoo jotain esimerkiksi se, että hän asuu yhdessä äitinsä, tyttärensä ja pienen pojanpoikansa kanssa. Lisäksi Maren eksä asuu uuden kihlattunsa kanssa naapurissa. Tilanne on omiaan aiheuttamaan haasteita kenelle tahansa.


Mare of Easttown Kate Winslet

Maren oman perheen sisällä on runsaasti ristiriitoja ja järkyttävä tragedia menneisyydestä seuraa varjon lailla. Aikaa uudelle suhteellekaan ei ole ollut, mutta sitten baaritiskillä vastaan tulee Guy Pearcen esittämä kirjailija.

Sarjan tarina on rakennettu niin, että murhaajaksi voi epäillä suurin piirtein ketä tahansa. Mukana on muun muassa murhatun tytön eksä, salaperäinen ulkopuolinen, etsivän lähipiiristä nousevia olevia epäiltyjä ja epäilyttävä kirkonmies.

Työssään Mare saa avukseen kaupungin ulkopuolelta Evan Petersin esittämän Colin Zabelin, joka on palkittu työstään hankalan tapauksen selvittäjänä. Uusi työpartneri otetaan kuitenkin vastaan hampaita kiristellen.

Murhatutkimuksen lisäksi katsoja pääsee tutustumaan pikkukaupunkiin, jossa kaikki tuntevat toisensa. Hahmoja ja heidän keskinäisiä kytköksiään on sarjassa paljon, minkä vuoksi katsojalta vaaditaan herpaantumatonta huomiota, jotta tarinassa pysyy kärryillä ja muistaa jokaisen sivuhahmon.

Mare of Easttown

Sarjan kiehtovin elementti ovat juuri sen lukuisat yksityiskohdat, minkä vuoksi se muistuttaakin hieman monia muita HBO:n viimeaikaisia rikossarjoja. Kuitenkin siinä missä The Undoing ja Big Little Lies sijoittuvat yläluokkaisten ihmisten keskuuteen, Mare of Easttownista pintakiilto puuttuu ja eletty elämä näkyy. Meikittömät kasvot, hapsottavat hiukset, silittämättömät vaatteet ja hätäisesti syödyt eväät sitovat sen muita lähemmäs tavallista ihmistä.

Palkittu Winslet tekee tapansa mukaan hienovaraisen tyylikästä työtä menneisyyden haamujen kiusaamana rikosetsivänä, joka pyrkii tekemään työnsä hyvin ja samalla pärjäämään arjen kaaoksessa. Myös muut keskeiset näyttelijät saavat rooleistaan mielenkiintoisia sävyjä ulos – tämä näkyy etenkin Petersissä, jonka rooli on hyvin erilainen kuin missä hänet on yleensä nähty.

Kuten HBO:lla on tapana spoilereiden välttämiseksi, saimme seitsenosaisesta sarjasta katsottavaksi ennakkoon viisi jaksoa. Osa salaisuuksista jäi siis edelleen salaisuuksiksi, eikä sarjasta pysty sanomaan, miten hyvin se kantaa lopun paljastuksiin saakka. Sarjasta jää kuitenkin sellainen tunne, että tarinassa kaikki liittyy jollakin tapaa kaikkeen. Tarina välillä pysähtyy epäolennaiselta tuntuvaan hetkeen sivuhahmojen elämässä, mutta minisarjan monitahoisuuden vuoksi tilanne ei sittenkään välttämättä ole turha kokonaisuuden kannalta.

Jäämme siis odottamaan viimeisiä jaksoja.

Mare of Easttown alkaa HBO Nordicilla 19. huhtikuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat