Uusimmat

Arvostelu: Mäkihyppyleffa Eddie the Eagle ei lähde lentoon

31.03.2016 10:44 Aki Lehti

eddie-one-sheetEnsi-ilta: 1.4.2016
Alkuperäisnimi: Eddie the Eagle
Ohjaus: Dexter Fletcher
Käsikirjoitus: Sean Macaulay, Simon Kelton
Pääosissa: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken
Pituus: 106min
Ikäraja: K7
Idea: Hugh Jackman valmentaa huonointa Olympialaisiin osallistunutta mäkihyppääjää
Arvostelija: Aki Lehti

2

Vuoden 1988 Calgaryn talviolympialaisista on jäänyt suomalaisten mieleen kaksi asiaa – Matti Nykäsen kolme kultamitalia ja koominen brittihyppääjä Eddie Edwards, joka oli kaikkea muuta kuin ammattilaisurheilija.

Englannin talviurheilun taso ei ollut kovin korkea, kriteerit päästä mukaan perustuivat ikivanhoihin sääntöihin ja Eddie Edwards oli ainoa vuoden 1988 kisoihin pyrkinyt mäkihyppääjä, joten hänet valittiin mukaan olympiajoukkueseen.

Jos olet mäkihyppyfani, jolla on lajin jokainen pikku nippelitieto hallussa, niin reilusti vapauksia ottava Eddie the Eagle saa sinut taatusti raivoihinsa. Jos faktoilla ei ole niin väliä, niin tarjolla on hyvänmielen komedia itsensä ja vain itsensä voittavasta altavastaajasta. Mitaleja Edwards ei tavoitellut, vaan halusi vain toteuttaa lapsuudenhaaveensa kisailla olympialaisissa. Elokuvakaan ei yritä olla muuta kuin on – haljun kliseinen urheilukomedia, joka naurattaa vain muutaman kerran. Sydän sillä on kuitenkin paikallaan.

Eddie ”The Eagle” Edwardsin tulokset olivat aivan onnettomia muiden kilpailijoiden hyppyihin verrattuna, mutta media otti altavastaajan suosikikseen. Häntä tsempattiin naureskellen, mutta myös kritisoitiin pelleilystä arvokkaissa kisoissa.

Edwardsia esittää Kingsman: Salainen palvelu -elokuvasta tuttu Taron Egerton, joskin häntä ei tahdo tunnistaa samaksi mieheksi. Näyttelijän muutos maitoa ryystäväksi ja likinäköiseksi Edwardsiksi on onnistunut suoritus, melkoista alapurentaa myöten. Toisessa pääosassa on Hugh Jackmanin esittämä entinen mäkihyppääjä, nykyinen hanttihommia tekevä alkoholisti, josta tulee Edwardsin valmentaja.

Eddie on viaton, mutta päättäväinen hömelö, yhden idean karikatyyri, jolla ei ole mitään tekemistä oikean ihmisen kanssa. Taron Egerton vetää roolin vielä niin överiksi, että sympatiaa herättämään tarkoitettu hahmo on loputtomassa irvistelyssään lähinnä ärsyttävä.

Jackman vetää röökiä, ottaa huikkaa taskumatista ja kiroilee. Näistä kliseistä katsoja tajuaa hänen olevan katkeroitunut kovis.

Mäkihyppykohtaukset on toteutettu kekseliäästi ja ne onnistuvat välittämään hyppytornin huiman korkeuden katsomoon asti, mutta realismia niistä on turha hakea. Loputtomat treenauskohtaukset ovat puuduttavia, mutta ainakin ne tekevät selväksi sen, että Edwards ei ollut pelkkä pelle ja showmies, vaan tahtoi toteuttaa unelmansa. Hän teki parhaansa omien taitojensa ja fyysisen kuntonsa puitteissa.

Elokuvan on ohjannut Dexter Fletcher, joka on näytellyt lukemattomissa brittisarjoissa ja -elokuvissa. Tuottajanpallilta löytyy konkari Matthew Vaughn, joka on tuottanut muun muassa Puuta heinää ja muutama vesiperä– ja Snatch -elokuvat ja ohjannut X-Men: First Classin ja viime vuoden Kingsman: Salainen palvelu -leffan. Koko teos on perin juurin brittikomedia, joka luottaa liikaa slapstick-kohellukseen ja sentimentaalisuuteen.

Monia varmasti ärsyttää jatkuvasti pauhaava musiikki, joka kertoo milloin nauraa ja milloin olla surullinen tai harmissaan Edwardsin puolesta. 1980-konemusiikki on vedetty täysin överiksi. Omasta mielestäni se oli leffan parasta antia.

Tarinassa on mukana brittikomedioille ominaista lämpöä, mutta Eddie the Eagle sortuu liian helppoihin kikkoihin. Komedia ei naurata, eikä luuserin tarina kosketa. Se on kuin sunnuntai-iltapäivän koko perheen tv-elokuva, erilaisesta sankaristaan huolimatta perinteistä perinteisempi urheilukertomus, ei juuri muuta.

Oikea Eddie ”The Eagle” Edwards ei liitänyt kovin pitkälle, eikä niin tee hänestä kertova elokuvakaan. Eddie the Eagle kompastuu korniuteensa ennen kuin on ehtinyt kivuta edes hyppyrimäen huipulle.

PlusMiinusNolla:

+ Pohjimmiltaan positiivinen sanoma
+ Taron Egertonin muodonmuutos Eddie Edwardsiksi
– Päähenkilö on yhden idean ihme, ei oikea ihminen
– Miksi Hugh Jackman tekee vähän väliä rooleja, joissa ei tarvitse näytellä lainkaan?
– Pääosanesittäjäksi mainostettu Christopher Walken vilahtaa ruudussa noin kahden minuutin ajan.
0 Ei näytä Edwardsia laulamassa suomeksi. (Kurkkaa trailerin alta löytyvä video!)

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat