Uusimmat

Arvostelu: Pienin painajainen perheessä on yhtä tyhjän kanssa

31.12.2010 15:08 Muropaketin toimitus

Alkuperäisnimi: Meet the Parents: Little Fockers
Ensi-ilta: 31.12.2010
Ohjaaja: Paul Weitz
Käsikirjoittaja: John Hamburg ja Larry Stuckey
Pääosissa: Ben Stiller, Robert De Niro, Owen Wilson, Jessica Alba, Dustin Hoffman, Harvey Keitel, Laura Dern, Barbra Streisand
Elokuvan pituus: 99 minuuttia / 1 h 39 min
Ikäraja: K11
Elokuvan kotisivu: www.pieninpainajainenperheessa.fi

1/5

Teille on hyviä ja huonoja uutisia. Huonot uutiset ensin: Pienin painajainen perheessä on kuin kahvi ilman kofeiinia, kuin jousi ilman nuolta, kuin etuajo-oikeus ilman risteäviä teitä, kuin Alanis Morrissette ilman ironiaa, kuin venytetty metafora vailla tolkkua. Hyvät uutiset: se ei kestä pitkään.

Kyllä, hassusti nimetty Gaylord ”Greg” Focker (Ben Stiller) joutuu jälleen todistamaan miehuutensa appiukko Jack Byrnesin (Robert De Niro) silmissä. Seuraa hassuja nimivitsejä! Piereskelyä! Kaatuilua! Naurun remakkaa! Jessica Alban rintaliivit!

Tai turha tässä on jälleen-sanaa käyttää, sillä kyseessä oli ensimmäinen näkemäni Painajainen perheessä -elokuva. Aivan, rakkaat lukijat – elämässä voi päästä hyvinkin pitkälle ilman että on katsonut yhtään Focker-elokuvaa. (Fockerista tulikin mieleeni, että miksei nimiä ole sovitettu suomeksi? Gaylord Fockerista tulisi näppärästi vaikka Jorma Pano. Heh heh, Jorma Pano… aijai.)

On makuasia, pitääkö Pienen painajaisen lukuisia pieru- ja focker-vitsejä hauskoina vai ei. Faktahan on, että oma pieru on aina hauska pieru, joten ei kukaan voi käskeä toista olemaan nauttimatta pieruvitseistä.

Sen sijaan leffan hauskoin kohta, jolla ei ole mitään tekemistä dialogin kanssa, on aivan liian lyhyt riita De Niron ja Harvey Keitelin esittämän raksamies Randy Weirin välillä. Kun vuosikymmeniä toisensa tunteneet machokukot haistattavat pitkät, on kyseessä korkeamman tason humööri. Jotain samanlaista on myös parhaissa Stillerin ja De Niron välissä hetkissä, joissa kumpikaan ei halua antaa periksi, mutta niitäkin on ihan turhan vähän.

Summa summaarum prum prum prööt. Pienin painajainen perheessä on kivuton kokemus, kuin vaarattoman siniluomen poistaminen vasemmasta perskannikasta paikallispuudutuksen turvin. Painajainen sisältää jopa tujauksen naurua (toisaalta: kuinka paljon on tujaus kardemummaa pullataikinassa?). Se ei myöskään kestä kahta tuntia, kuten aluksi luulin. Kyseessä ei siis ole niinkään huono kuin täysin yhdentekevä elokuva.

PlusMiinusNolla

+ Elokuva ei ollut lainkaan niin tuskallinen kokemus kuin pelkäsin
– Kolmas osa? Oikeasti?

Arvostelija: Olli Sulopuisto