Uusimmat

Arvostelu Sherlock Holmes kohtaa X-Filesin Netflixin uudessa The Irregulars -sarjassa, jonka alku on niin sekava, että teki mieli jättää kesken

26.03.2021 10:01 Helinä Laajalahti

Netflixin uusi mysteerisarja The Irregulars sijoittuu Sherlock Holmesin maailmaan viktoriaanisessa Lontoossa. Pääosassa eivät kuitenkaan ole Holmes ja tohtori Watson, vaan heitä yliluonnollisilta tuntuvissa tapauksissa auttava teiniryhmä.

The Irregulars sekoittaa keskenään monenlaisia katsojien kiinnostuksen kohteita. Ensinnäkin se on outoja rikoksia tutkivista nuorista kertova teinisarja, jossa on tarjolla runsaasti yliluonnollisia elementtejä, menneisyyden synkkiä salaisuuksia, ja toisaalta myös nuorta lempeä ja sen synnyttämiä ristiriitoja. Toisekseen se on Sherlock Holmes -tarina, joka kirjoittaa kuuluisan Holmesin ja tohtori Watsonin tarinan kokonaan uusiksi. Kaupungin köyhille kulmille sijoittuvana se myös katsastaa yhteiskuntaluokkien keskinäisiin eroihin viktoriaanisessa Lontoossa.

Sarjan keskiössä on neljän nuoren muodostama joukko, joka elää kellarissa kädestä suuhun suurin piirtein pelkän ystävyyden voimin. Thaddea Grahamin esittämä Bea ja Darci Graw’n Jessie ovat siskokset, jotka ovat joutuneet elämään lapsesta lähtien elämän kovassa koulussa äidin kuoleman jälkeen. Heidän kanssaan asustavat kovanyrkkinen Billy (Jojo Macari) ja huumoriveikko Spike (McKell David).

Eräänä päivänä salaperäinen Leo (Harrison Osterfield) iskee silmänsä Beaan ja lyöttäytyy nelikon joukkoon viidenneksi.

Nuorten elämään tulee uusi käänne, kun lähistöllä Baker Street 221B:ssä asustava tohtori Watson (Royce Pierreson) pyytää heiltä apua salaperäisen tapauksen suhteen. Tapauksella tuntuu olevan jotain yhtäläisyyksiä Jessien näkemien, kammottavien painajaisten kanssa.

Teinijoukko päätyy vaarallisten ihmisten jäljille, mutta oppii matkalla paljon itsestään ja menneisyydestään.

Saimme sarjasta nähtäväksi ennakkoon kaikki kahdeksan jaksoa. Tämä oli hyvä, sillä sarjan ensimmäinen puolisko oli käsikirjoituksensa ja tunnelmansa osalta niin sekava, että ensimmäisten jaksojen läpi kahlaaminen tuntui olevan suoraan sanottuna kuin tervan juontia. Puolivälissä tapahtuu kuitenkin käänne, jonka myötä sarja saa enemmän puhtia ja sen tarina alkaa vihdoin vetää.

Sarjan on luonut Tom Bidwell, jonka käsialaa on myös pari vuotta sitten julkaistu, palkittu animaatiosarja Watership Down, joka pohjautuu Richard Adamsin klassiseen Ruohometsän kansaan.

Perinteisten Sherlock-tarinoiden ystäville The Irregulars on melko varmasti jonkinasteinen pettymys. Se on kaukana esimerkiksi rakastetusta Benedict Cumberbatchin Sherlockista ja esittelee Henry Lloyd-Hughesin myötä klassikkohahmon kaikkea muuta kuin tyylikkäänä mestarietsivänä. Lisäksi tutkittavat tapaukset eivät ole pelkällä järjellä selitettäviä vaan yliluonnolliset voimat ovat vahvasti läsnä.

Sarjassa on kuitenkin myös paljon kiehtovia elementtejä, joihin kiinni päästäkseen on ensin ylitettävä sekavia tarinajuonteita ja epäkiinnostavia, kummallisesti käyttäytyviä henkilöhahmoja vilisevä kuilu. Kokonaisuus nitisee ja natisee, mutta kauden loppua kohden syventyvistä hahmoista alkaa löytyä kiinnostavaa tarttumapintaa. Ei paljon, mutta tarpeeksi.

Yliluonnolliseen teinijännäriin on ujutettu runsaasti yhteiskunnallista kommentaaria, mistä irtoaa sarjan mielenkiintoisimpia tunnelmia. Kauden jälkeen jääkin miettimään, olisiko The Irregulars toiminut mahdollisesti paremmin pelkkänä jännärinä, ilman yliluonnollisia ja samalla irralliselta tuntuvia elementtejä.

Kahdeksanosainen The Irregulars julkaistaan Netflixissä 26. maaliskuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat