Uusimmat

Arvostelu: The Lego Batman Movie on hyvää viihdettä aikuiskatsojillekin

06.02.2017 12:36 Tatu Junni

Ensi-ilta: 10.2.2017
Alkuperäisnimi: The Lego Batman Movie
Ohjaus: Chris McKay
Käsikirjoitus: Seth Grahame-Smith, Erik Sommers, Chris McKenna, Jared Stern & John Whittington
Pääosissa: Will Arnett, Rosario Dawson, Zach Galifianakis, Ralph Fiennes & Michael Cera
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: K7
Idea: Batman sai muovipalikoista tehdyn rakkauskirjeen
Arvostelija: Tatu Junni

3/5

 

 

Muutama videopeli, pari dvd:llä julkaistua leffaa ja yksi cameo The Lego Moviessa siihen meni, mutta nyt muovi-Batman on vihdoinkin saanut oman elokuvansa. Eikä perjantaina ensi-iltansa saava The Lego Batman Movie ole lainkaan hullumpi viihdyke, ei edes aikuiskatsojan silmissä.

Toki vuoden 2014 The Lego Movien spin-off on ylipitkä (105 minuuttia). Sen tarina on ontto, opetukset alleviivattuja ja rytmitys epileptisen levoton. The Lego Batman Movien nähtyään olo on kuin yksi silmä olisi viettänyt viikon vappua strobovalotehtaalla ja toinen saman ajan karkkikaupassa. Irtonaisista laulunumeroista ei jää yksikään mieleen (uutta Everything is Awesomea on turha odottaa) ja vitseistäkin menee noin kolmannes ohi maalista.

Mutta jos nämä epäkohdat eivät muodostu mielessä liian suureksi harmihangeksi, on tarjolla pitkän linjan Batman-faneille harvinaisen herkullinen parituntinen.

Monissa nykyanimaatioissa on mukana nimellisiä silmäniskuja aikuiskatsojille (”Buzz Lightbeer”), mutta toisin on The Lego Batmanin kohdalla. Elokuvasta on nimittäin vain puolet lastenleffaa – loput 50 % on rakkauskirje Batmanille, etenkin yön ritarin valkokangasuralle. Varttuneemmankin Batman-fanin kannattaa siis katsoa uusi Lego-animaatio viimeistään blu-raylta, vaikkei Legoista tai animaatioista yleensä piittaisikaan.

Jo The Lego Batman Movien alkukohtaus vetää suun virneeseen, sen verran osuvasti palikka-animaatio pilailee Christopher Nolanin totisten Yön ritari -elokuvien kustannuksella. Hans Zimmerin mahtipontista pauhausta mukailevan äänimaton soidessa taustalla Will Arnettin Batman vannoo mustan ja oman mahtavuutensa nimeen. Nolanin suuntaan kumarretaan – tai pyllistetään – läpi elokuvan keston (rakastuin eritoten Lego-Baneen – oma elokuva hänelle!), mutta muitakaan Batman-elokuvia ei ole unohdettu. The Lego Batman Movie viittaa suoraan Princeen ja mukana on jopa vuoden 1966 Batman: The Moviesta tuttu legendaarinen haikarkotinsuihke!

Eivätkä kunnianosoitukset yön ritarin pitkälle historialle siihen jää.

The Lego Batman Moviessa on mukana lukuisia Kissamiehen kaltaisia harvinaisia superpahiksia, minkä lisäksi Chris McKayn (Robot Chicken) ohjaama elokuva viittaa visuaalisesti Frank Milleriin, keljuilee Joel Schumacherille – ja oikaisee yhden vuosikausia vanhan vääryyden. Billie Dee Williams esitti Harvey Dentiä vuoden 1989 Batmanissa, mutta ei koskaan päässyt tulkitsemaan Two-Facea, sillä rooli meni Batman Foreverissa (1995) Tommy Lee Jonesille. No, nyt pääsee. The Lego Batman Movie on täynnä tällaisia pieniä yksityiskohtia, joista jäi varmasti leijonanosa huomaamatta ensimmäisellä kerralla.

Koska kyseessä on Lego-elokuva, on tarinaan sotkettu Batman-kaanonin lisäksi myös muita tunnettuja hahmoja. Jokeri värvää avukseen esimerkiksi Gremlinsit, Voldemortin, Matrixin agentit – ja itse Sauronin! Tässä tietenkin markkinoidaan salakavalasti Warner Bros. Picturesin muita elokuvasarjoja, mutta samalla The Lego Batman Movieen on saatu mukaan aimo annos yllättävyyttä ja oikeaoppista kieli poskella -asennetta. Mutta: miten on mahdollista, että The Lego Batman Moviessa Ralph Fiennes esittää Alfred Pennyworthia, eikä Batmanin hovimestari silti kohtaa Voldemortia edes ohimennen!

Tällaisesta hienon silmäniskun haaskaamisesta pitäisi antaa korvatillikka elokuvan tekijöille.

Will Arnett ja Ralph Fiennes eivät ole ainoat niminäyttelijät The Lego Batman Moviessa. Mukaan on saatu houkuteltua myös Rosario Dawson, Zach Galifianakis, Channing Tatum, Jonah Hill, Mariah Carey ja – Conan O’Brien! Niin, ja Michael Cera, jonka sössönössö-bambisilmä Robin saa aluksi melkein poistumaan salista, mutta joka tarinan edetessä voittaa sympatiat puolelleen – tai ainakin hahmoa ja Ceran ääntä oppii sietämään.

Itse näin The Lego Batman Movien alkuperäiskielellä englanniksi, mutta levitykseen on luvassa myös lapsiystävällinen suomeksi dubattu versio. Sen toimivuudesta antaa vihiä alta löytyvä traileri.

Henkilökohtaisella Batman-elokuvien listallani The Lego Batman Movie ei yllä kärkikahinoihin, mutta pärjää silti kohtalaisen hyvin:

Batman-leffat TOP 10

  1. Yön ritari (2008)
  2. Batman – paluu (1992)
  3. Batman Begins (2005)
  4. Batman (1989)
  5. Yön ritarin paluu (2012)
  6. The Lego Batman Movie (2017)
  7. Batman: The Movie (1966)
  8. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
  9. Batman Forever (1995)
  10. Batman & Robin (1997)

PlusMiinusNolla

+ Tekee hienosti kunniaa Batmanin pitkälle historialle
+ Runsaasti hyvää läppää
– Läheskään kaikki vitsit eivät osu maaliin
– Liian pitkä levottomaan sisältöönsä nähden aikuiskatsojan silmissä
0 Visuaalinen ja verbaalinen tykitys on taukoamatonta, mikä on sekä elokuvan heikkous että vahvuus. Tylsää ei tule, mutta hiki kyllä!

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat