Uusimmat

Darkman – Muistellaan hetki Evil Dead -ohjaajan synkkää superkostajaelokuvaa

08.04.2016 16:43 Tatu Junni

Kun puhutaan Sam Raimin elokuvista, useimmat nimeävät ensimmäiseksi Evil Dead -trilogian, nuorempi polvi ehkä Spider-Manit. Yllättävän harva muistaa enää supersankarielokuvien esitaistelija Darkmania, vaikka toimintatrilleri nauttii tietyissä piireissä yhä vankkaa kulttisuosiota.

Vuonna 1990 ensi-iltansa saanut Darkman kertoo tiedemies Peyton Westlakesta, joka on juuri tekemässä läpimurron keinotekoisen ihon tutkimuksessa, kun tarinan konna Durant tuhoaa hänen laboratorionsa. Karrelle palaminen ei kuitenkaan muotopuoli-Westlakea pysäytä. Herra omaksuu Darkmanin roolin ja lähtee kostoretkelle koettaen samalla säilyttää oman mielensä rippeet. Sam Raimin luoma Darkman on synkkyydessään suoraan Tuomarin ja Judge Dreddin koulukuntaa. ”I’m learning to live with a lot of things”, kasvonsa menettänyt kostaja virkkoo vastustajansa tapettuaan.

Hahmoa esitti pari vuosikymmentä myöhemmin Taken-elokuvillaan toimintatähdeksi noussut Liam Neeson. Muissa avainrooleissa nähtiin Larry Drake, Frances McDormand ja Colin Fieris. Darkmanin tekemiseen osallistui myös Danny Elfman, joka vastasi elokuvan soundtrackista.

Valitettavasti Tim Burtonin luottosäveltäjän pestaaminen ruokki entisestään vertailuja vuotta aikaisemmin ilmestyneeseen Batmaniin. Tosin saman kohtelun saivat kaikki 1990-luvun alkupuolella ilmestyneet sarjakuvafilmatisoinnit ja supersankarielokuvat. Niin alkutekijöissään genre vielä tuolloin oli.

16 miljoonaa dollaria maksanut Darkman keräsi elokuvateatterikierroksellaan lähes 50 miljoonan dollarin lipputulot.

Sangen hyvästä katteesta huolimatta ei Peyton Westlakella ollut enää uudelleen asiaa valkokankaalle. Vaan eipä hätää, Darkmanin yksinkertainen konsepti mahdollisti kaksi suoraan VHS:llä julkaistua jatko-osaa. Ja nehän saattoi tehdä vain murto-osalla alkuperäisen elokuvan budjetista! Kuten kuvitella voi, ei kumpikaan jatko-osista yltänyt ensimmäisen Darkmanin tasolle ja nuo rahastusrainat toimivatkin korkeintaan krapula-aamujen kalkkunaviihteenä.

Sam Raimi siirtyi vuonna 1995 ilmestyneen Darkman Paluun  (Darkman II: The Return of Durant) kohdalla ohjaajanpallilta tuottajaksi. Vetovastuu elokuvasta uskottiin Bradford Maylle, joka on jatkanut kehnon vastaanoton saaneiden tv-leffojen tekemistä aina tähän vuoteen asti. May vastasi myös vuoden 1996 Darkman kuole, Darkman, kuole -elokuvasta (Darkman III: Die Darkman Die). Se oli – jos mahdollista – vielä edeltäjäänsä kehnompi esitys.

Liam Neesonin ura lähti 1990-luvun alussa sen verran nousuun, ettei hän enää palannut Darkmanin rooliin. Darkman II:n kohdalla pestin sai Arnold Vosloo. Sama näyttelijä jatkoi tehtävässään myös Darkman III:n ajan. Sittemmin Vosloon on voinut bongata Muumio- ja G.I. Joe -elokuvista. Ura roskarainojen parissa on siis jatkunut menestyksekkäästi.

Elokuvien lisäksi Darkman on seikkaillut vuosien saatossa sarjakuvissa, romaaneissa ja videopeleissä. Jokunen fanifilmikin on viritelty, totta kai. Ensimmäisestä Darkman-elokuvasta kaavailtiin televisiosarjaa vielä 1990-luvun alussa, mutta homma ei edennyt pilottijaksoa pidemmälle. Videolla julkaistujen jatko-osien perusteella luultavasti hyvä niin.

Modernien supersankarielokuvien kanssa ei Darkmanista ole kilpailemaan. 26 vuoden aikana elokuvan tehot ovat laskeneet, vaikka Raimi kuljettikin tarinaa pontevasti ja hahmossa on yhä potkua. Silti elokuvista ensimmäinen on yhä katsomisen arvoinen – ainakin jos supersankarileffat ovat sydäntä lähellä.

Darkmanin blu-ray-kokoelma on Suomen markkinoilta tällä hetkellä loppuun myyty, eikä uudesta painoksesta ole tietoa. Trilogiasta on kuitenkin julkaistu tänä keväänä uusi kokoelma dvd-formaatissa. Jos astetta kehnompi kuvanlaatu ja bonusmateriaalien puute ei vaivaa, voi elokuvasarjan ottaa kerralla haltuun melko edukkaasti. Ohjehinta kun julkaisulla on vaatimattomat 10 euroa.

 

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat