Uusimmat

Finnkino aloittaa 3D+ -näytökset Suomessa – Näimme 60 fps:n Gemini Man -elokuvan Tennispalatsissa: ”Kuin jättimäistä televisiota katsoisi”

07.10.2019 12:31 Muropaketin toimitus

Suomessa saa perjantaina 11.10. ensi-iltansa Will Smithin tähdittämä ja Ang Leen ohjaama Gemini Man –tieteistoimintaseikkailu. Se on ensimmäinen kerta, kun valkokankailla nähdään 3D+ -elokuva – eli leffa, jonka kuvataajuus on 60 kuvaa sekunnissa perinteisen 24 sijaan.

”Yleisön näkökulmasta 3D+ -näytöksessä kuva valkokankaalla on lähempänä sitä, mitä ihmissilmä luonnossa näkee. Kun kuvien määrä ja taajuus kasvavat, valkokankaan kuvan syvyys ja tarkkuus paranevat Finnkinon mukaan. Lafka kertoo kuvataajuuden noston poistavan kuvasta myös liike-epäterävyyttä, mikä tekee erityisesti toimintakohtauksista entistä vaikuttavampia”, näin lupasi Finnkino 3D+:aa esitellessään.

Vaan miten homma toimi käytännössä?

Muropaketin toimitus kävi tutustumassa 3D+:n toimivuuteen ennalta Helsingin Tennispalatsin iSense-salissa viime perjantaina. Samalla selvisi, ettei 3D+ ollut suinkaan kaikkien koehiiriemme mieleen. Mielenkiintoista kyllä, 3D+ sai kehuja ja haukkuja samoista ominaisuuksista. Jokaisen lienee siis parasta käydä itse kokeilemassa millaisen vaikutuksen Finnkinon tuorein lisäys elämyksellisiin elokuvateatteripalveluihin tekee.

Alla neljä kommenttia 3D+:sta. Gemini Man -elokuvan varsinaisen arvion julkaisemme myöhemmin tällä viikolla.

”Finnkinon iSense-teatterissa näyttämä Gemini Man -elokuva osoittautui hyvinkin kahtiajakoiseksi kokemukseksi: surkea elokuva, mutta mielenkiintoista tekniikkaa.

Elokuva on siis ensimmäinen Suomessa näytetty, jossa hyödynnetään 3D+-tekniikkaa. Siinä missä osa elokuvien luonteesta on pitkään ollut peräisin nykymittapuulla todella hitaasta kuvien päivitystaajuudesta, ei tästä uudella tekniikalla ole tietoakaan. 60 kuvaa sekunnissa tekee liiketoistolle hyvää – tietyissä kohtauksissa kuva olikin erittäin, erittäin miellyttävää katsottavaa.

Toiminta tehostettuna hidastuksilla ja tarkalla 3D-kuvalla on elämys, jota voi lähteä hakemaan nimenomaan leffateatterista. Myös muissa nopeissa toimintakohtauksissa uudesta tekniikasta on merkittävää iloa. Takaa-ajot ja nopeat panoroinnit pysyvät tarkkoina, mikä tuntuu lievästi oudolta, mutta myös tuo niihin kyllä reippaasti lisää näyttävyyttä.

Samalla 3D-kuvan syvyysvaikutelma tuntuu luontevammalta. Kolmiulotteisuuden välittyminen tuntuu paljon luonnollisemmalta kuvan pysyessä jatkuvasti riittävän tarkkana. Syvyyden välittyminen toimii hienovaraisemmin, eikä mitään liioittelua tai tarkoitushakuista kamera-ajoa tarvita.

Kokemus jätti kuitenkin epävarman tunteen siitä, näyttikö tämä kuitenkaan kokonaisuudessa riittävän leffamaiselta. Elokuva tuntui ajoittain kovinkin kiiltokuvamaiselta, ja sen myötä myös luonnottomalta. Ja värimaailma ei kaikilta osin tuntunut osuvan kohdalleen, ja esimerkiksi syvän punaiset kohteet nousivat kuvasta esiin suorastaan silmiinpistävästi.

Loppufiilis oli kuin olisi isoa televisiota katsonut. Tämä taitaa kuitenkin olla lopulta kehu, kunhan oman ajatusmaailman saa käännettyä pois historian havinasta. 3D+-tekniikka kuitenkin ansaitsisi näytettäväksi aivan jotain muuta kuin Gemini Man -leffan.”

Kai

”Gemini Man -elokuvan ohjaaja Ang Lee ei ole ensimmäistä kertaa korkeampien kuvataajuuksien kyydissä. Miehen edellinen elokuva, Billy Lynn’s Long Halftime Walk, kuvattiin peräti 120 fps nopeudella ja nyt teattereihin tuleva uusi 3D+ -elämyskin tuo elokuvan katsojille tietyissä teattereissa 60 kuvan sekuntinopeudella. On luonnollista odottaa, että normaalin 24 fps nopeudella kuvattujen elokuvien sijaan tuloksena on siis todella kirkas ja selkeä kuva, mutta mitä tämä tarkoittaa itse elokuvaelämykselle?

Lupaus kirkkaammasta kuvasta pitää paikkansa. Gemini Man -elokuvan maailma avautuu katsojan eteen hyperrealistisena ja terävänä. Samalla kuitenkin kaikesta tulee yllättävän halvan tuntuista ja katalogimaista. Kuvaa katsellessa tulee olo kuin istuisi katsomassa omasta televisiosta Salkkareita, mutta maisemat ovat komeampia. Kuva on niin terävä ja kirkas, että se imee siitä samalla kaiken tunnelman ja kontrastit. On vaikea kuvitella, mikä tällaisessa elokuvassa on valaisijan ja kuvaajan osuus, sillä kuva on yksitoikkoisen lättänän kirkas kaikista kuvakulmista katsottuna, paljastaen koko avautuvan maiseman ilman syvyyttä, murrettuja värejä ja varjoja. Hahmot valkokankaalla ovat kuin leikekirjasta irti repäistyjä hahmoja, joita liikutellaan eksoottisten lokaatioiden päällä nokkelasti juoksuttaen.

Will Smithin taistelupari elokuvassa on Will Smith itse, digitaalisesti uudelleen luotuna ja pari vuosikymmentä nuorempana. Hobitti -trilogiankin parissa työskennellyt Weta:n ihmetehdas on tehnyt hyvää jälkeä uuden, täysin digitaalisen hahmon tuomisessa mukaan tarinaan, ja osittain temppu onnistuukin hyvin – varsinkin toimintakohtauksissa. Samalla kuitenkin myös huomaa, että aitoa Will Smithiä ei ainakaan toistaiseksi voi korvata: Juniorilta puuttuu syvyyttä ja kasvojen mallinnus on edelleen jäykkää. Kaikki lähtee silmistä, joihin tuijottaessa huomaa toivovansa, että elokuvan tulevaisuus ei ole ihan näin kirkkaan selkeä.”

Skye

”Tiedotteessa sanotaan, että 3D+ tarjoaa ’immersiivisimmän elokuvaelämyksen, mitä elokuvateatterissa voi kokea’. Gemini Manin kuva on kyllä äärimmäisen tarkka, mutta tässä tarkkuudessa ongelmana on etenkin ihmiskasvoja sisältävissä kohtauksissa se, että sen mukana kuvasta tuntuu katoavan syvyys. Kun lisäksi kamera viedään jatkuvasti hyvin lähelle näyttelijöitä, yhdistelmästä tulee olo kuin katsoisi hyvin tarkkaa tv-sarjan jaksoa valtavalta kankaalta.

Aikoinaan Peter Jacksonin Hobitti tuotiin valkokankaille uutta HFR-kuvateknologiaa hehkuttaen. Jo silloin kritisoitiin sitä, että elokuvan hahmot näyttivät ’liiallisen’ terävyyden takia kuin irtileikatuilta ja taustaansa liimatuilta. Sama ongelma vaivaa myös Gemini Mania missä terävyyden myötä menetetään tunnelmaa mikä syntyy perinteisessä, pehmeämmässä kuvassa. Elokuvan taika tuntuu katoavan vaikka juuri päinvastoin pitäisi käydä.”

Helinä

”Teknisesti Gemini Man tarjoaa paljon uutta ja ihmeellistä. 60 fps yhdistettynä 3D-kuvaan on hyvä ratkaisu. Stereoskopisen kuvan ideana on luoda realismia syvyyden tullessa kuvaan, mutta alhainen framerate ei ole tukenut illuusiota kuvan repeillessä tai pehmetessä esimerkiksi kameran pannatessa vaakasuunnassa.

Huippukameroilla kuvattu elokuva on tekniseltä laadultaan henkeäsalpaava kokemus. 3D:n osalta elokuva on yksi parhaita ikinä. Syvyys toimii erittäin vakuuttavasti ja tuo elokuvaan aitoa lisäarvoa. Vain 4K-tarkkuutta jää kaipaamaan 3D-versiossa.

Mielenkiintoinen ratkaisu on elokuvan 16:9-kuvasuhde, jota ei isoissa elokuvissa juuri käytetä. Se ei kuitenkaan haitannut, vaan todellisuudessa 3D-laseihin kokonaan mahtunut kuva toimi mainiosti. CGI-osuudet on tehty varsin näyttävästi ja ne sulautuvat kuvaan hyvin.

Elokuvan värikorjaukset ovat hämäävät. Elokuvamaisen kuvan sijaan värit muistuttavat enemmän luonto- ja mainosdokumentteja, jossa värit pidetään erittäin reailistisina ja kirkkaina. Elokuvissa tehosteena yleisesti käytetty kohina loistaa myös poissaolollaan. Valitettavasti 3Dd-väripolarisaation takia värit eivät toistu aivan niin puhtaina kuin ohjaaja olisi varmasti tarkoittanut.

Kokonaisuus jättää hieman ristiriitaisen tunteen koetusta. Gemini Man on uudenlainen elokuvakokemus. 3D, 60 fps ja värimaailma tuovat kuvaan realismia, johon elokuvissa ei ole totuttu. Elokuvasta jää mieleen huikea takaa-ajokohtaus, joka puolustaa uuden tekniikan mahdollisuuksia. Keskustelu- ja peruskohtauksissa realistinen kuva kuitenkin hämää ja tuntuu käsittelemättömältä normaaleihin elokuviin verratessa.”

Nasse

Lista niistä Finnkinon elokuvateattereista, jotka 3D+:aa tukevat.