Uusimmat

Haastattelu Kaikki alkoi kauhusta Ruotsissa – Nykyään ohjaaja David F. Sandberg tekee isoja supersankarielokuvia Hollywoodissa

17.03.2023 08:30 Helinä Laajalahti

Vuonna 2019 julkaistu Shazam! on saanut jatko-osan, joka on tietenkin suurempi ja vauhdikkaampi seikkailu kuin edeltäjänsä. Muropaketti kävi haastattelemassa Shazam! Fury of the Godsin ohjaajaa, ruotsalaista David F. Sandbergia Tukholmassa.

Tukholmassa on satanut edellisenä päivänä lunta kinoksiksi asti, mutta Shazam! Fury of the Gods -elokuvan pressipäivä avautuu kauniin aurinkoisena hankien hohtaessa valkoisena. Rannassa sijaitsevan Grand Hotelin parvekkeelta on näkymä Vanhaankaupunkiin ja kohti kuninkaanlinnaa, kun asetumme kameroidemme kanssa ottamaan kuvia elokuvan ohjaajasta David F. Sandbergista ja hänen mukanaan Tukholmaan vierailemaan tulleesta näyttelijä Djimon Hounsousta.

Ruotsin Jönköpingissä vuonna 1981 syntynyt Sandberg palaa Shazam! Fury of the Godsissa tuttujen hahmojen pariin, sillä hän ohjasi myös edellisen, vuonna 2019 julkaistun elokuvan. Shazam! oli varsin synkkäsävyisten DC-elokuvien joukossa herttaisen humoristinen erikoisuus. Jatko-osa on ensimmäiseen elokuvaan verrattuna jotain paljon suurempaa, joskin tuo tuttu lämminhenkisyys elokuvassa on edelleen mukana.

LUE MYÖS: Haastattelu | Useista menestyselokuvista tuttu Djimon Hounsou: ”En tunne saaneeni ihan sitä arvostusta, minkä olisin ansainnut”

Shazam! Fury of the Godsissa on valtava määrä hahmoja ja näiden näyttelijöitä. Tarinan teinihahmoja esittää joukko nuoria näyttelijöitä, ja heidän supersankari-alter-egojaan esittävät puolestaan edellisen elokuvan tapaan aikuiset näyttelijät, keskeisimpänä tietenkin nimiroolia näyttelevä Zachary Levi. Myös alkuperäisessä elokuvassa velhoa esittänyt Djimon Hounsou on jälleen mukana.

Sandbergille paluu tuttujen hahmojen pariin oli haastavaa mutta samalla erittäin palkitsevaa.

“Uusi elokuva on suurempi ja siinä on enemmän kaikkea. Paluu oli kiehtovaa, kun pääsee näkemään tutusta perheestä uusia puolia ja nyt pääsimme myös tekemään aikuisten supersankareiden kanssa enemmän. Oli jännittävää tehdä kaikki isommin, isompaa toimintaa, isompia uhkia, kaikkea sitä. Vaikka olihan se haastavaa. Vähän kuin olisi tehnyt ensimmäistä elokuvaansa uudestaan. Kaikki ne paineet ja yksinkertaisesti se työmäärä, kun kolmen vuoden ajan kuvaat ja teet elokuvaa pysähtymättä. Mutta se oli myös mahtavaa, kun pääsee leikkimään isoilla leluilla ja viimeisimmällä teknologialla ja työskentelemään uskomattomien näyttelijöiden kanssa”, Sandberg kertoo.

David F Sandberg & Djimon Hounsou

Jatko-osassa tutut supersankarit saavat vastaansa uudenlaisia vastustajia, joita esittävät legendaariset Helen Mirren ja Lucy Liu. Sandberg nostaa hattua etenkin tänä vuonna 78 vuotta täyttävälle Mirrenille.

“Helen Mirren on ihan uskomaton. Hän on Dame Helen Mirren ja hänestä saa sellaisen hyvin kuninkaallisen kuvan. Kuitenkin heti ensimmäisenä kuvauspäivänä Lucy Liun kanssa hän sanoi, että nyt meillä onkin varsinaista “pussy poweria” kuvauksissa. Olin siihen että ohhoh. Hän on ihan paras, ja hän halusi tehdä monet stunttinsa itse. Hänhän ei ole enää mikään ihan nuori, mutta siellä hän teki mukana stunttejaan vaijereissa. Meidän piti välillä kieltää häntä ja sanoa, että varsinaisen stunttinäyttelijän pitää tehdä kyseinen kohtaus. Kerran hänen sormensa murtui ja hän vaan jatkoi työskentelyä, eikä kertonut siitä vasta kuin myöhemmin.”

Uudessa Shazamissa toiminta on suurempaa ja mukana nähdään valtava joukko myyttisiä hirviöhahmoja. Sandberg kertoo olleensa lopputulokseen varsin tyytyväinen.

“Siinä on tosiaan aika paljon elokuvaa sullottuna kahteen tuntiin ja kymmeneen minuuttiin! Eniten olen ylpeä suuresta, stadionilla käytävästä taistelusta, koska siitä tuli visuaalisesti juuri sellainen kuin olin sen kuvitellut. Kaikkine salamoineen se näyttää kivalta. Usein käy niin, ettei lopputulos ole ihan sellainen kuin oli alun perin kuvitellut, mutta tässä päästiin todella lähelle.”

Shazam! Fury of the Gods valmistui syksyllä 2022, minkä vuoksi Sandberg pääsi aitiopaikalta seuraamaan DC-studioiden mullistusta, missä studion johtoon ja luovaan vetovastuuseen kiinnitettiin James Gunn ja Peter Safran.

“Mitä tulee Peteriin niin hänhän on meidän tuottajamme. He muistaakseni ottivat vallan vasta marraskuun alussa, kun taas me toimitimme valmiin elokuvan lokakuun lopussa. Joten meihin sillä ei ollut vaikutusta. Toki tunnelma oli hieman epävarma jossakin vaiheessa, mutta lohduttauduin aina ajattelemalla että Peter Safran on meidän kaveri, että ei se voi olla niin paha juttu. Tulevaisuuden kannalta he ovat sanoneet, että näissä elokuvissa ei ole mitään, mikä olisi ristiriidassa DC:n tulevaisuuden kanssa, joten Shazam-elokuvia voidaan tehdä lisää. Tarkoitan siis, että katsotaan nyt miten hyvin tämä menestyy, että mitä he päättävät.”

LUE MYÖS: Myös tämä suosittu DC-sankari on mukana Shazam! Fury of the Godsissa – ”En uskonut, että se onnistuisi”, ohjaaja myönsi

Sandberg on tehnyt mielenkiintoisen uran ohjaajana. Hän on itseoppinut, ja tehnyt ensin lukuisia kauhulyhäreitä ennen esikoispitkää elokuvaansa, vuonna 2016 julkaistua kauhuelokuvaa Lights Out, joka sekin pohjautuu hänen omaan lyhytelokuvaansa. Yhteistyö tuottaja James Wanin kanssa jatkui tuon jälkeen Conjuring-franchiseen kuuluvan Annabelle: Creationin myötä, jonka jälkeen tuli kiinnitys supersankarimaailmaan.

Suuren toimintaspektaakkelin tekeminen tuntuu Sandbergista kuin tekisi ensimmäistä elokuvaansa, koska kaikkea on niin paljon.

“Onhan se hyvin erilaista pieneen kauhuelokuvaan verrattuna. Yritän kuitenkin puristaa mukaan aina myös jotain pientä kauhujuttua, niin kuin nyt ihmisiä tappavia hirviöitä. Mielenkiintoista oli kuitenkin huomata, miten monet ihmiset reagoivat voimakkaimmin kohtaukseen, missä Djimonin [Hounsou] hahmo vetää puutikun kyntensä alta. Moni reagoi siihen voimakkaammin kuin siihen että ihmisiä loukkaantuu ja tapetaan.”

Director David F Sandberg

Sandberg kuvaa itseään introvertiksi ja hän on puhunut avoimesti muun muassa mielenterveysasioista. Shazam-jatko-osan aikana hän kertoo pelänneensä epäonnistumista kaiken aikaa.

“Se johtuu huijarisyndroomasta, että ajattelee, ettei tiedä mitä tekee ja pelkää, ettei ole tarpeeksi hyvä ja sitten joku päivä joku muukin huomaa sen. Tämä työ on haastavaa, koska olen melko introvertti ja tarvitsen aikaa olla yksin ja latautua. Elokuvaa tehdessä sellaista ei oikein saa. Se on kuin juoksisi maratonia. Välillä sitä vaan tulee pitkän päivän jälkeen kotiin ja hyytyy ihan täysin.”

Ohjaaja onkin sitä mieltä, että seuraavaksi hän haluaa tehdä jotain pienempää kuin suuren supersankarispektaakkelin.

“Haluan tehdä seuraavaksi jotain pienempää, jonkin kauhuelokuvan tai vastaavan. Olen tehnyt kaksi Shazam-elokuvaa peräkkäin, enkä usko, että pystyisin tekemään kolmannen vaikka siitä maksettaisiin miten paljon. Tarvitsen tauon ja sitten voidaan keskustella uudestaan. Ehdottomasti siis ei Shazam 3:a seuraavaksi vaan jotain pienempää, johon ei mene kolmea vuotta. En sano, etten tekisi sitä ollenkaan, mutta en vaan pysty tekemään sitä heti perään.”

“Meillä on 3-4 projektia mielessä ja keskustelemme niistä eri studioiden kanssa. Katsotaan, mikä niistä tulee nyt ensimmäisenä, mutta kaikki ne ovat kauhuelokuvia, joku vähän enemmän komediaa, joku enemmän scifiä. Mutta niin se toimii Hollywoodissa. Pitää olla monta projektia kehitteillä yhtä aikaa, koska ei koskaan tiedä mikä niistä toteutuu. Ehkä minulla on nyt Shazamin jälkeen aikaa tehdä taas myös uusi lyhäri.”

Hollywoodin suhteen Sandberg pitää itseään edelleen ulkopuolisena. Ruotsalaisuutta ja introverttiutta hän pitää kuitenkin vahvuutena.

“Luulen, että me ruotsalaiset olemme hiljaisempia ja varautuneempia. En ainakaan ole mikään suuri, kovaan ääneen huutava ohjaaja vaan sen vastakohta. Ehkäpä tavaramerkkinäni on juuri se, että minun kuvauspaikallani on hiljaista ja rauhallista.”

Miten ruotsalaiset sitten aina menestyvät maailmalla niin hyvin verrattuna meihin suomalaisiin? Mitä vinkkejä Sandbergilla on antaa suomalaisille elokuvantekijöille, jotka haaveilevat Hollywoodista?

“Ehkä sanotte, että olette ruotsalaisia, eihän siellä kukaan osaa erottaa pohjoismaalaisia toisistaan [nauraa]. Mutta en osaa sanoa muuta vinkkiä kuin sen, että pitää vaan jatkaa uuden luomista. Mitä enemmän tekee, sitä enemmän oppii ja sitä enemmän on mahdollisuuksia tulla huomatuksi ja saada yhteyksiä oikeisiin ihmisiin. Niin se toimi ainakin omalla kohdallani.”

LUE MYÖS: Arvostelu | Ylenkatsottu Shazam! Fury of The Gods yllättää positiivisesti

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat