Arvostelu Ylenkatsottu Shazam! Fury of The Gods yllättää positiivisesti

15.03.2023 10:00 Helinä Laajalahti

Zachary Levi jatkaa teini-ikäisen supersankarin roolissa hyväntuulisessa ja toiminnaltaan isommassa jatko-osassa. Shazam! Fury of the Gods onnistuu yllättämään positiivisesti.


Shazam! Fury of the GodsEnsi-ilta: 15.3.2023
Alkuperäisnimi: Shazam! Fury of The Gods
Ohjaus: David F. Sandberg
Käsikirjoitus: Henry Gayden & Chris Morgan
Pääosissa: Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Adam Brody, Djimon Hounsou, Rachel Zegler, Lucy Liu & Helen Mirren
Pituus: 130 minuuttia
Ikäraja: K12


Vuonna 2019 julkaistu Shazam! oli synkkäsävyisten DC-elokuvien joukossa suorastaan herttainen tuttavuus, joka yhdisti supersankarin syntytarinaan mainiolla tavalla teini-iän viattomuuden. Jatko-osassa alkuperäisestä elokuvasta tutut teinihahmot ovat jo enemmän sinut supervoimiensa kanssa, mutta aikuiseksi kasvamisen haasteet aiheuttavat sankaritekoihin edelleen pientä kitkaa.

Shazam! Fury of the Gods on edeltäjänsä tapaan hyväntuulinen ja humoristinen fantasiaseikkailu, mutta perinteistä jatko-osien muottia kunnioittaen kaikki – niin toiminta kuin vastavoimatkin – on nyt suurempaa. Elokuvan ohjaajana toimii edellisen tapaan ruotsalainen, kauhuelokuvistaan tunnettu David F. Sandberg, joka pääsee iloittelemaan päästäessään joukon kreikkalaisesta mytologiasta tuttuja hirviöitä valloilleen.

Shazam Fury of the Gods

Ensimmäisen elokuvan Billy Batson (Asher Angel) kasvattisisaruksineen muodostaa nyt Shazam-perheen, joka tähtää supersankaruudellaan hyvään. Heillä on oma, supercool sankariluola ja he pyrkivät lennähtämään apuun aina tarvittaessa. Mutta sankaruudessa ja maailman realiteeteissa on aikuisen näköisille(kin) teineille vielä opettelemista.

Ensimmäinen Shazam! kuvasi lämminhenkisellä huumorilla lapsen sopetumista maailmaan aikuisen hahmossa. Tämä teema jatkuu myös nyt, mutta enää sitä ei nosteta keskiöön. Nuoret ovat nyt itsekin ehtineet lähelle aikuisuutta (on suorastaan hämmästyttää, miten paljon osa nuoristä näyttelijöistä on ehtinyt kasvaa kahden elokuvan välissä!), mutta he häröilevät edelleen kuin teinit. Taustalle on kuitenkin tullut pohdittavaksi myös haasteita ja vastuita.

Shazam Fury of the Gods

Billy ja tämän aikuinen (ja edelleen nimetön) alter-ego (Zachary Levi) tuntee olevansa joukkonsa vastuullinen johtaja, mutta hänellä on vaikeuksia itsetuntonsa kanssa. Hän ei luota siihen, että osaisi olla sankari. Ensimmäinen elokuva oli hahmon humoristinen syntytarina, nyt luvassa on osittaista kasvutarinaa, missä nuori oppii luottamaan itseensä ja myös siihen, että muut luottavat häneen.

Samalla jatko-osa on vauhdikas ja näyttävä seikkailu. Tarinan pahiksina nähdään tällä kertaa Atlaksen tyttäret (Helen Mirren, Lucy Liu ja Rachel Zegler), jotka karhuavat takaisin heiltä varastettua taikuutta. Ikiaikaisten jumalattarien lisäksi Shazam-sankarit saavat vastaansa valtavan määrän myyttisiä hirviöitä lohikäärmeestä lähtien.

Teknisesti Shazam! Fury of the Gods toimii hyvin, eikä sen toimintakohtauksista tule missään vaiheessa sekavaa mössöä – huolimatta siitä, että tarinassa on melkoinen määrä hahmoja. Lohikäärme ja muut hirviöt myös näyttävät visuaalisesti erittäin komealta.

Shazam Fury of the Gods

Shazam! Fury of the Godsissa kaikki on suurempaa, mutta tästäkin huolimatta jatko-osa säilyttää edellisen elokuvan hyväntuulisen tunnelman, eikä yritä olla liian aikuinen, synkkä ja vakava. Käsikirjoitus onnistuu tasapainoilemaan tunnelmansa osalta niin, ettei se tälläkään kertaa keikahda tyhmän yksinkertaisuuden puolelle.

Yllättävää kyllä, jatko-osa ei ole epäilyksistä huolimatta lähelläkään katsomiskelvotonta kuraa, vaan kaikessa sydämellisessä viihdyttävyydessään se vetää helposti vertoja alkuperäiselle.

Jos siis pidit ensimmäisestä Shazamista, pidät melko varmasti myös jatko-osasta.

Lopun lisäkohtauksia on kaksi: lopputekstien keskellä nähtävässä kohtauksessa Shazamia ryhdytään sitomaan suurempaan kokonaisuuteen DC Universessa ja aivan lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa puolestaan muistutellaan parin ennestään tutun hahmon olemassaolosta.

SHAZAM! FURY OF THE GODS

3/5

”Epäilyksistä huolimatta Shazamin jatko-osa onnistuu yllättämään positiivisesti. Luvassa on ensimmäisen elokuvan humoristisessa hengessä toimiva, visuaalisesti näyttävä fantasiaseikkailu.”

LUE MYÖS: Haastattelu | Useista menestyselokuvista tuttu Djimon Hounsou: ”En tunne saaneeni ihan sitä arvostusta, minkä olisin ansainnut”