Uusimmat

Haastattelu: Rendelin 10 000 katsojaa ei Jesse Haajaa lannistanut – Supersankarielokuvan jatko-osa tehdään Suomessa, mutta kansainvälisille markkinoille

22.08.2019 10:50 Tatu Junni

Rendelin tarina ei ole vielä ohi. Vaikka suomalainen supersankarielokuva keräsi kotikentällään vain kourallisen katsojia, alkavat jatko-osan kuvaukset pian. Ohjaaja Jesse Haaja kertoi ennen urakan alkua Muropaketille, mitä Rendelin ensi-illan jälkeen on tapahtunut ja mitä Rendel 2:lta voi odottaa.

Kun Jesse Haajan (s. 1983) ohjaama Rendel-supersankarielokuva sai ensi-iltansa syyskuussa 2017 vuosien valmistelun jälkeen, kävi nopeasti selväksi, ettei kaikki tule menemään nappiin. Ensi-iltaviikonlopun aikana katsojia kertyi koko maasta vain 2970. Seuraavien viikkojen aikana Rendel ylsi nipin napin 10 000 katsojaan, ja sitten mikkeliläinen antisankari jo katosikin valkokankaalta.

Tilanne ei vaikuttanut lupaavalta jatkon kannalta.

”Totta kai olisin halunnut että katsojia olisi ollut vähintään kymmenkertainen määrä, mutta liki 10 000 katsojaa on maksanut siitä, että näkee Rendelin. Se on minulle paljon. Kyllä meillä oli aika hyvin tiedossa, että Rendel tulee olemaan kova maakunnissa, ja että Helsinki tulee olemaan vaikea. Sieltä tulee kuitenkin joku 60–70 prosenttia kaikista Suomen katsojista. Voidaan kuitenkin sanoa, että olen erittäin tyytyväinen ja kiitollinen” Rendelin ohjaaja Jesse Haaja totesi Muropaketille lokakuussa 2017.

”Kuten olemme sanoneet, niin Rendel on suunniteltu kansainväliselle kentälle. Pysykääs kuulolla” ohjaaja vihjasi.

Synkkään tilanteeseen tulikin muutos siinä vaiheessa, kun Rendel alkoi päästä levitykseen ja festivaaleille Suomen ulkopuolella. Synkkä ja sadistiseksikin kutsuttu supersankarielokuva herätti genren fanien kiinnostuksen siellä täällä ympäri maailmaa, ja Haaja sai huomata, ettei ollutkaan heittänyt haaskiin kokonaisia vuosia haaveensa toteuttaakseen. Rendelille alkoi kertyä erilaisia ehdokkuuksia ja palkintojakin – Suomessa elokuvaa ei noteerattu Jussi-gaalassa millään tavoin.

Lopulta huhtikuussa 2018 uutisoitiin, että Rendel saa sittenkin jatko-osan. Entistä selkeämmin ulkomaille suunnatun Rendel 2:n kuvaukset käynnistyvät tänä syksynä, ja kameran eteen astuu sekä tuttuja että uusia näyttelijöitä, niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Jatko-osassa näyttelevät ainakin Rendelin rooliin palaava Kris Gummerus, Sean Cronin, Kaitlyn Boyé, Jonah Paull, Tero Salenius, Minna Nevanoja, Mikko Nousiainen, Aake Kalliala ja Jarmo Mäkinen.

Ennen kuvausten alkua Jesse Haaja lupautui tekemään Muropaketin kanssa tilannekatsauksen menneeseen ja myös kertomaan, millä mielin hän lähtee jatkoa tekemään.

Jesse Haaja – Director Showreel 2019 from Jesse Haaja on Vimeo.

Mikä oli tärkeintä mitä opit elokuvien tekemisestä ensimmäisen Rendelin kohdalla?

– Kyllä se oli varmaan se kokonaisuus, koko matka. Se että miten perkeleesti se vaatii ja vie. Siinä oppi päästämään irti tietyistä langoista ja luottamaan ympärille olevien ihmisten ammattitaitoon. Tajusi tavallaan sen oman pienuutensa ja todellakin tuli kokeiltua, että missä omat jaksamisen rajat menee, koska niiden yli mentiin muutamaankin otteeseen. Vaikka ohjaajana joutuu kantamaan ison vastuun, niin kyllä siellä työryhmässä on niitä vastuunkantajia enemmän kuin kukaan ymmärtää.

Mitä tekisit ensimmäisen Rendelin kohdalla toisin, jos voisit nyt asiaan vaikuttaa?

– Ihan ensimmäiseksi muuttaisin sen kokonaan englannin kielelle, sitten pitäisin huolen että käytössä on tarpeeksi stuntteja ja aikaa treenata koreografiat. Esivalmistelu ylipäätään olisi pitänyt tehdä paremmin koko elokuvaan, mutta eipä sitä voinut tietää, kun ei tiennyt mitä on edessä. Puhtaita kalsareita myös tarttee enemmän kuin yhdet per päivä. Pieni, mutta melko tärkeä opetus kantapään kautta. Mutta en oikeastaan ole missään vaiheessa palannut elokuvaan sillä silmällä, että hitto tuo olisi pitänyt tehdä toisin. Se on kaikkine virheineen ja onnistumisineen juuri sellainen kuin siitä piti tulla. Tai no… Jos totta puhutaan niin ainoa asia jota kadun, on että suostuin siihen että leffa alkaa keikkuvilla pyllyillä yökerhossa. En kykene vieläkään katsomaan sitä ilman että ajattelen ”voi vit….”

Ensimmäistä Rendeliä tehdessä epäilit, että se saattaa jäädä ainoaksi elokuvaksesi. Urakka oli melkoinen ja uhraukset isoja. Mikä sai lopulta vakuuttumaan, että haluat tehdä elokuvalle jatkoa ja ylipäänsä lisää leffoja?

– No, ei siinä pitkään mennyt, kun aika alkoi kultaamaan muistoja ja huomasi, että pääkoppa alkoi pyörittelemään ideoita jatkosta. Toki elokuvan kansainvälinen menestys tuli itsellekin aika yllätyksenä, ja se löi vaan pökköä pesään. Ehkä viimeinen niitti oli kun asuin puoliksi Los Angelesissa kuluneet 15 kuukautta. Siellä osaamista arvostettiin ja pääsi kehittelemään projekteja isompien studioiden kanssa. Tietty myös Rendelin jälkeen on lyhärit ja musavideot kerännyt mukavasti palkintoja kansainvälisesti, niin ei sekään ole varsinaisesti motivaatiota tai uskoa omaan tekemiseen heikentänyt. Mutta siitä pidän kiinni, että rahoittamaan en enää lähde – en omia tai muidenkaan tuotantoja. Kyllä siellä vielä sen verran pitkä piikki on kuitattavana aika moneen suuntaan. Joka kuukausi kun niitä vekseleitä makselee niin tekee mieli itkeä suihkussa sikiöasennossa kuunnellen Tauskia.

Rendel Trailer from Fantasy Filmfest on Vimeo.

Pian Rendelin valmistumisen jälkeen paljastit tekeväsi Furrow-kauhuelokuvaa. Mitä sille kuuluu tällä hetkellä?

– Sitä on pompoteltu edestakaisin niin isoilla kuin pienilläkin studioilla ja tällä hetkellä se olisi tarkoitus kuvata kesällä 2020. Käsikirjoitusta ja konseptia on hiottu reilu vuosi ja nyt se on holdissa, kunnes Rendel 2 saadaan tehtyä. Jos mennään jenkkikuvioilla, niin ne haluaa siitä ison mikä taas meinaa että projekti saattaa kestää seuraavat 10 vuotta. Jos tehdään euroopassa, niin budjetti on pienempi, mutta tuleepahan tehtyä – se on se mitä itse haluan. Seuraavan kerran sen suhteen tehdään päätöksiä joko AFM:ssä loppuvuodesta tai Berliinissä alkuvuodesta.

Ensimmäinen Rendel keräsi vain reilut 10 000 katsojaa Suomen elokuvateattereissa. Tavoitteesta jäätiin siis aika kauas. Aiotteko kuitenkin tuoda jatko-osankin Suomen valkokankaille vai haistatatteko härmäläisille paskat ja keskitytte puhtaasti ulkomaan levitykseen?

– Kyllä se varmaankin Suomeen tulee, jossain muodossa ainakin. Levittäjän ja myyntiagentin kanta on kyllä ollut aika selvä, että keskitytään niihin maihin missä katsojat on, ja heidän näkökulmastaan Suomi ei näyttele kovinkaan tärkeää roolia. Suomeen tehtiin suhteessa aika iso panostus ja kassa ei paljoa kilissyt, puhumattakaan henkisestä lyttäyksestä, joka nyt ei varsinaisesti kivaa ollut, mutta se nyt kuuluu tähän hommaan.

Rendel 2:n on sanottu olevan englanninkielinen elokuva. Sijoittuuko se kuitenkin Suomeen?

– Kyllä sijoittuu ja mihinkäs muualle kuin Mikkeliin. Eli eiköhän sitä snakarijonossa saa kuunnella ”vituixmän”-vitsejä jatkossakin.

Onko jotain muuta mitä voit kertoa vielä tässä vaiheessa Rendel 2:n tarinasta?

– Käsikirjoituksesta vastasi jälleen Pekka Lehtosaari. Kauheasti en halua tarinaa aukoa, mutta jos ensimmäinen oli syntytarina, niin tämä on ehdottomasti kasvutarina. Tahto oli että tehdään selkeämpi elokuva, sille kohderyhmälle joka löysi myös ensimmäisen osan. Erola ja Rotikka pistettiin multaan, joten nyt on edessä uusi pahis, jota näyttelee Sean Cronin. Kaveri on jo sen verran äkäisen oloinen ihan perusolemukseltaan, että uskon kyllä nostavan pahiksen roolin taas sille tasolle kuin pitääkin.

Rendel

Viimeksi Rendelin tuotanto oli mm. omien rahojesi, joukkorahoituksen ja paikallisten sponsoroijien varassa, eikä esimerkiksi Suomen elokuvasäätiö tukenut elokuvaanne kuin vasta ensi-illan jälkeen muodollisen 5000 euron markkinointi- ja levitystuen muodossa. Miten jatko-osan rahoitus on toteutettu, ja onko budjetti kasvanut edellisestä osasta?

– Tällä kertaa en ole tuotantovastuussa rahallisesti ja muutenkin olen luovuttanut suurimman painolastin sen osalta Black Lion Picturesille ja Frozen Flame Picturesille. Minulla oli vankkana toiveena, että saan keskittyä työryhmäni kanssa taiteelliseen puoleen ja vetovastuu elokuvan tuotannosta olisi kokonaisuudessaan muilla tahoilla. Minulla ei suoraan sanottuna ole edes tietoa, että mistä ja miten rahoitus on rakentunut ja oikeastaan ainoa mitä osaan sanoa budjetistakin on että se on n. tuplat edelliseen verrattuna.

Rendel 2:n kuvaukset alkavat pian. Millaisilla fiiliksillä olet tällä kertaa tarttumassa toimeen ja mitkä ovat tavoitteesi elokuvalle?

– Olotila on huomattavasti rauhallisempi ja luottavaisempi kuin ensimmäisen kanssa. Toki myös osittain jännittää, kun on niin paljon asioita jotka ei ole ollut omissa käsissä ja vastaan tulee varmasti paljon ylläreitä. Ydintyöryhmä on onneksi sama, joka oli myös ykkösessä. Sillä porukalla on ehditty Rendelin jälkeen vääntämään kymmeniä tuotantoja, joten se helpottaa ihan hemmetisti. Erityisen kiitollinen olen, että Tero Saikkonen toimii jälleen kuvaajana ja parempaa aisaparia en voisi kuvitella. Rendelin jatko-osasta halutaan isompi, vauhdikkaampi ja näyttävämpi. Hallitumpi kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Myynnin tai levityksen suhteen en ole itselleni mitään tavoitteita asettanut, mutta olisihan se kiva, jos menisi vähintään yhtä hyvin maailmalla kuin ensimmäinenkin osa. Mutta pääasiassa vaan haluan tehdä paremman elokuvan.

Haastattelun pääkuva: Aleksi Ahokas

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat