Uusimmat

Kittilässä on Game of Thrones -lumikylä, jossa voi vaikka yöpyä – Kävimme paikalla, näin upealta siellä näyttää

24.03.2019 10:01 Teksti ja kuvat: Helinä Laajalahti

Kittilässä sijaitseva, Game of Thronesin kunniaksi rakennettu lumikylä on tänä vuonna pystyssä vielä HBO:n hittisarjan viimeisen kauden alkuun saakka. Kävimme ihmettelemässä tätä vaikuttavaa nähtävyyttä paikan päällä.

Huhtikuun lopussa pääsemme HBO Nordicilla viimeisen kerran matkalle Westerosiin sellaisena kuin sen nyt tunnemme, ja tapaamme tutuiksi ja tärkeiksi kasvaneet hahmot oletettavasti viimeistä kertaa kuuden, lähes elokuvamittaisen jakson myötä.

Toukokuun puolelle käännyttäessä joudumme sitten sanomaan hyvästit Danylle, Jonille, Aryalle, Sansalle, Hurtalle, Jamielle, Tyrionille, Cerceille ja lukuisille muille rakastetuille hahmoille (joille emme ole vielä tähän mennessä joutuneet jättämään äkkinäisiä jäähyväisiä pään pudotessa pölkyltä).

Tätä ennen Game of Thronesin ystävät voivat kuitenkin tunnelmoida hittisarjan parissa – ja tarkoitan tätä tällä kertaa aivan muussa merkityksessä kuin aiempien tuotantokausien uudelleenkatselulla. Tunnelmia ei myöskään tarvitse lähteä hakemaan kaukaa, sarjan tutuista kuvauspaikoista, Pohjois-Irlannista tai Kroatiasta.

Kotoisessa Suomessa voi nimittäin lähteä Game of Thrones -teemaiselle talvilomalle Kittilään. Ylläksen vieressä sijaitseva Kittilä on näppärästi saavutettavissa vaikkapa lasketteluloman siivellä.

Kittilä SnowVillage on tänä vuonna rakennettu kokonaan Game of Thronesin ympärille. Eikä kyseessä ole mitään pientä “pari lumiveistosta” -tasoa olevaa näyttelyä, vaan lumikylä on peräti 4000 neliön kokoinen.

Kaikki lumikylän neliöt ovat paksujen, tykkilumesta rakennettujen lumiseinien sisällä. SnowVillagen tuotantopäällikkö Janne Pasma kertoo sympaattisella lappilaisella aksentillaan, että seinät ovat alaosastaan kahden ja puolen metrin ja katon kohdalta 80 sentin paksuisia.

Pelkoa rakenteiden pettämisestä ei ole, sillä luolastot huoneineen on rakennettu munan muotoisiksi ja tykkilumesta – se on kestävämpää kuin tavallinen lumi.

Lumikylässä on kaikkiaan 16 Game of Thrones -teemaista huonetta, joissa vieraat pääsevät yöpymään. Huoneet ovat päivisin julkisesti nähtävillä ja yöpyjät pääsevät niihin vasta illalla näyttelyn sulkeuduttua.

Sängyt ovat kirkasta jäätä ja seinillä upeita lumiveistoksia. Jokainen huone on uniikki, ja niiden teema kulkee kaikkien Game of Thrones -tuotantokausien läpi.

Kittilän lumikylää rakennettiin tänä talvena 50 rakentajan voimin noin viiden viikon ajan. Jää- ja lumiveistostaiteilijoita tuli Kittilään ympäri maailman, ja hotellihuoneiden lisäksi kylään rakennettiin yleisiä näyttelytiloja valtavine veistoksineen sekä ravintoloita – ja kaikki lumesta ja jäästä.

Tämä tarkoittaa sitä, että vierailuun SnowVillagessa pitää pukeutua lämpimästi. Paikan päälläkin on tarjolla lämpimiä “turistihaalareita” ja vilttejä, sillä muuten upealla jäätuolilla ravintolassa istuminen saattaisi tuntua liian viileältä.

Lohikäärme Drogon on näyttelyn suurin lumiveistos – kuvakin piti ottaa panoraamana, jotta koko seinän kokoinen komeus mahtuisi mukaan!

Lumikylä on suunniteltu yhteistyössä HBO Nordicin kanssa. Taideteokset ovat hämmentävän upeita, mutta mielenkiintoista on myös kuulla tarinoita rakentamisen taustalta. Erään huoneen seinää koristava, pelottavan näköinen Valkoinen kulkija nimittäin tuntuu seuraavan katseellaan kävijää.

11 vuotta lumikylässä työskennellyt Pasma kertoo, että white walkerin jäänsinisten silmien pupillit syntyivät hupaisan innovaation kautta: “Taiteilija mietti, että mitähän keksisimme hahmon silmiksi. Löysin läjän joulukuusen koristepalloja, maalasin niistä kaksi spraylla mustaksi ja siitäpä ne silmät syntyivät.”

Lumisen Dark Hedgesin aito esikuva löytyy Pohjois-Irlannista

SnowVillagessa voi mennä naimisiin Game of Thrones -teemaisessa septissä, jota reunustavat sarjan seitsemän jumalaa (rakennusteknisistä syistä patsaita on Kittilässä vain kuusi). Jääravintolassa voi nauttia suussasulavaa poron filettä ja muita lappilaisia herkkuja. Drinkkibaarissa puolestaan juomat tarjoillaan ympäristöystävällisistä laseista, sillä drinkkilasitkin on tehty jäästä.

Lumikylä on hämmentävän komea nähtävyys, jota voi suositella lämpimästi etenkin kaikille Game of Thronesin ystäville. Näyttely on ainutlaatuinen, sillä juuri tällaisena sitä ei enää toista kertaa nähdä. Kun kesä armottomasti vastaan tulee, upeat taideteokset sulavat pois.

Jää- ja lumirakennelmat ovat valtavan kokoisia ja upean yksityiskohtaisia

Jäisen valtaistuimen otti kuningattaren elkein haltuunsa FangirlQuestin Tiia Öhman.

Game of Thrones -näyttely Kittilän lumikylässä on avoinna pääsiäiseen saakka – mikäli helleaalto ei yllätä sitä ennen ja sulata koko komeutta. Yöpymiset päättyvät jo hieman aiemmin, 14. huhtikuuta eli Game of Thronesin viimeisen kauden julkaisun aattona.

Muutamia kuvia näyttelystä julkaistiin jo aiemmin tällä viikolla. Voit katsoa ne täältä:

Toimittajamme tien päällä: Tältä näyttää Game of Thrones -teemainen Kittilä SnowVillage

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat