Uusimmat

Matrixin pitkä matka Suomeen – Näin tänään 20 vuotta täyttävä scifi-klassikko saapui valkokankaille kesällä 1999

31.03.2019 08:40 Tatu Junni

20 vuoden ikään ehtineen Matrixin matka Pohjois-Amerikasta Suomeen ei noudattanut Hollywoodin nykystandardien mukaisia aikatauluja.

Lana ja Lilly Wachowskin (tuolloin vielä Larry ja Andy Wachowskin) ohjaamasta tieteistrilleri Matrixista järjestettiin kutsuvierasennakkonäytös 24.3.1999 Kalifornian Westwoodissa. Elokuvan virallinen USA:n ensi-ilta oli kuitenkin vasta viikkoa myöhemmin eli 31.3.1999. Jos ja kun tuota päivää pidetään Matrixin syntymäpäivänä, juhlitaan tänään elokuvan 20-vuotispäivää.

Keanu Reevesin, Carrie-Anne Mossin, Laurence Fishburnen ja Hugo Weavingin tähdittämää elokuvaa ei julkaistu kertaheitolla globaalisti, kuten nykyään tapahtuisi, vaan Matrix levisi hitaasti eri maihin kevään ja kesän aikana.

Suomeen Wachowskien elokuva saapui vasta heinäkuussa 1999, yli kolmen kuukauden odotuksen jälkeen. Tässä vaiheessa elokuvan traileria oli ehditty ladata hitaista internetyhteyksistä huolimatta jo melkoisen monta kertaa. Odotuksen piinaa helpotti – tai pahensi – myös Jyrki-ohjelman melko aktiivisesti pyörittämä Marilyn Mansonin Rock is Dead -musiikkivideo, joka esitteli Matrixista useamman välähdyksen.

Innokkaimmille scifin ystäville tarjoutui tilaisuus nähdä Matrix jo ennen sen varsinaista Suomen ensi-iltaa, kun Night Visions -festivaali onnistui nappaamaan elokuvan ohjelmistoonsa. Ensimmäisen kerran Matrix heijastettiin valkokankaalle maksavan suomalaisyleisön iloksi 5.6.1999.

”Festivaalihan järjestettiin vuonna 1999 peräti kolme kertaa. Ensimmäinen veto oli maaliskuun 1999 tapahtuma Something Weird 2000, jonka ohjelmistossa nähtiin yksinomaan klassikkoelokuvia amerikkalaisen Something Weird -firman arkistosta. Tämä jätti tavallaan aukon aikatauluun uutuuselokuvien osalta, minkä tähden kevätkauden toinen festivaali polkaistiin kasaan täysin poikkeuksellisesti kesäkuulle”, muistelee festivaalijohtaja Mikko Aromaa, joka oli mukana Night Visionsin tekemisessä jo 1990-luvulla.

Kesäkuun valikoitumiseen vuoden 1999 toisen Night Visionsin ajankohdaksi vaikuttivat kaksi pian teatterilevitykseen saapuvaa elokuvaa: Dario Argenton The Phantom of the Opera ja – Matrix. Aromaan mukaan elokuvat haluttiin Night Visionsin ohjelmistoon aivan ehdottomasti: ”Argento tavallaan itsestäänselvyytenä ja Matrix nimikkeenä, jossa kansainvälisen ennakkopöhinän perusteella saattaisi hyvinkin olla jotain poikkeuksellista.”

Matrixin suomalainen levittäjä Sandrew Metronome suhtautui elokuvan esittämiseen Night Visionsissa alusta asti suopeasti.

”Tähän vaikutti varmasti se, että Night Visions -ohjelmistossa oli jo aiemmin lanseerattu onnistuneesti sekä ensimmäinen Scream-elokuva (1996) että ensimmäinen Blade (1998). Ja koska kävi vielä niin hyvin, että ensimmäinen Blade oli samaisen suomalaisen levittäjän käsissä kuin Matrix, laajamittaiselle väsytystaistelulle ja vakuuttelulle ei ollut festivaalin puolelta tarvetta”, Mikko Aromaa kiittelee.

Night Visionsin jälkeen Matrixia esitettiin Suomessa ennakkoon vielä kolme kertaa, joskin vasta kuukautta myöhemmin. Ennakkonäytökset järjestettiin Helsingissä 1.-3. heinäkuuta. Esityspaikkoina toimivat tuolloin vielä Sandrew Metronomen omistuksessa ollut Kinopalatsi sekä Finnkinon uutuuttaan kiiltelevä Tennispalatsi, jossa elokuvateatteritoiminta oli alkanut saman vuoden alussa pitkään jatkuneen purku-uhan jälkeen.

9.7.1999 Matrix sitten vihdoin saapui Suomen isoimpien kaupunkien elokuvateattereihin ja levisi niistä hitaasti ympäri Suomen. Tuohon aikaan elokuvia levitettiin vielä filmikeloina digitaalisten kopioiden sijaan. Niinpä pienemmät maakuntateatterit saivat odottaa Matrixia ohjelmistoonsa pahimmillaan viikkoja tai jopa kuukausia.

Verkkaisuus ei lyönyt näpeille: Matrixista tuli ilmiö Suomessakin, ja katsojia sille kertyi vajaassa puolessa vuodessa yhteensä 233 809. Tämä nosti Wachowskien ohjauksen vuoden 1999 kahdeksanneksi katsotuimmaksi elokuvaksi. Listan kärjessä oli aivan erilaista scifiä edustanut Star Wars: Episodi I – pimeä uhka 437 799 katsojalla.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat