Uusimmat

Millainen on hyvä suoratoistopalvelu? Listasimme seitsemän ominaisuutta, jotka jokaisesta palvelusta pitäisi löytyä

Kuva: © Glenn Carstens-Peters / Unsplash

19.02.2024 13:20 Helinä Laajalahti

Sujuva käyttökokemus, tekninen toimivuus ja laadukasta sisältöä – niistä ovat hyvät suoratoistopalvelut tehty. Mutta mitä muuta palveluihin kaivataan?

Nykyisissä suoratoistopalveluissa on valtavasti hyvää, mutta myös turhauttavia haasteita ja suoranaisia puutoksia. Keräsimme Muropaketissa lukijoidemme avustuksella listan ominaisuuksista, jotka jokaisessa hyvässä suoratoistopalvelussa pitäisi olla.

Lukijoiden kommentit on merkitty tähän juttuun kursiivilla. Kiitos kaikille näkemyksensä jakaneille.

On itsestään selvää, että palvelun tulee tarjota laadukasta sisältöä ja teknisesti hyvällä laadulla tarjoiltuna. Myös hinnoittelun tulee olla selkeää, koska asiakkaan tulee tietää tasan tarkkaan, mihin euronsa sitoo kuukausimaksullisissa palveluissa. Ja on hyvä olla olemassa mahdollisuus tehdä profiili niin perheen aikuis- kuin lapsikatsojillekin.

Myös nämä seitsemän ominaisuutta nostettiin keskeisiksi. Osalla palveluista nämä jo toimivatkin normaalina osana, osalta niitä kuitenkin puuttuu, mikä tekee palvelun käytöstä usein vajavaisemman tuntuisen.

1. Sujuva käyttökokemus

Sujuva käyttökokemus on laaja käsite, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei käyttäjän tarvitse pähkäillä liikoja, mistä mikäkin toiminto löytyy tai vastaavasti klikkailla tietyn ominaisuuden vuoksi ympäri palvelua. Sujuvuus tarkoittaa muun muassa sitä, että kesken katselun olevaan sisältöön voi palata helposti, mutta myös sitä, että esimerkiksi jaksosta pääsee suoraan myös sarjan/kauden pääsivulle ilman, että täytyy etsiä sitä erikseen pääsivun hakukentän kautta.

“Sanotaan esimerkiksi, että jätin Family Guyn tylsän jakson kesken, ja myöhemmin haluaisin katsoa toista jaksoa. Nyt etusivulla on ’jatka katselua Family Guy kausi x jakso x’, ja tuota klikkaamalla palvelu hyppää suoraan kyseisen jakson keskelle, eikä ole mitään keinoa vaihtaa toiseen jaksoon. Peruuttaminen vie myös takaisin palvelun pääsivulle. Lopulta joudun etsimään Family Guyn jostain palvelun uumenista päästäkseni jaksovalikkoon. Kiusa se on se pienikin kiusa, ja ärsyttää todella joka kerta.”

Kaikin puolin sujuvimmaksi käyttää nousee monien mielestä Netflix, mutta isoista maailmanlaajuisista palveluista etenkin HBO Max saa haukkuja jäykkyydestään ja kömpelyydestään.

“Netflix tekee käyttökokemuksen osalta paljon hyvin. Valikot toimii ja kuvanlaatu on kohtuullista.”

“Itselläni on kokemusta Netflixistä, Disney+ ja HBO Max. Netflix tuntuu näistä kolmesta parhaiten toimivalta, eikä Disneyssä ole myöskään mitään suurempaa moitittavaa. Molemmat toimivat hyvin ja käyttö on kohtuullisen sujuvaa. HBO Max sen sijaan ainakin mobiilisovelluksella käytettäessä jättää hyvin paljon toivomisen varaa. Suurimpana puutteena pitäisin haun puutetta ja niukkoja ohjeita. Jos haluat löytää tiettyä katsottavaa, helpoin tapa on kirjoitella se googleen ja avata linkistä sovelluksessa.“

Netflix

Kuva: © Mollie Sivaram

2. Toimiva ja monipuolinen haku

Pikaisella vilkaisulla näyttäisi siltä, ettei yhdelläkään suoratoistopalvelulla ole tarkemman haun mahdollisuutta – eli hakupalvelua, jossa voisi rajata omia mieltymyksiään, mutta jossa ei tarvitsisi hakea pelkkien nimien perusteella. Nykyisellään haku on yleensä simppeli tekstikenttä, johon voi kirjoittaa hakusessa olevan sarjan, elokuvan, näyttelijän, ohjaajan tai käsikirjoittajan nimen, yksittäisen genren tai tuotemerkin.

“Hyvä sisältöhaku, jolla voi hakea muillakin tiedoilla kuin elokuvan tai sarjan nimellä, esim. genrellä, tyylillä, tuotantoyrityksen nimellä. (Hyvänä esimerkkinä esim. Netflix, jossa voi hakea esim. ’ranskalainen kauhuleffa’, lisäksi näyttää elokuvan puuttuessa samankaltaisia elokuvia)”

“Hakusanat. Eri hakusanoja yhdistelemällä löytäisi toivomaansa katsottavaa eikä vain pelkästään yhdellä sanalla haettaisi katsottavaa. Sanalla draamaelokuvat tulee liikaa valittavaksi elokuvia. Ja jos elokuvien tai sarjojen yhteydessä näkyy tekijät tai näyttelijät niin niistä nimistä pitäisi tehdä semmoisia että kun valitset nimen valikosta niin näet näyttelijän muut ohjelmat missä hän on mukana. Applella tämä taitaakin olla jo käytössä. Ottaisivat mallia kirjastoista. Niiden valikoimista voi hakea elokuvia tai sarjoja vaikka millä tavalla, vuosiluvuilla, nimillä, aiheella ja kaikkia hakuehtoja voi vielä yhdistellä.”

“Innovaatio, jonka soisi löytyvän nykyään edes jostain suoratoistopalvelusta, olisi ’velho/oraakkeli’, joka auttaisi löytämään sopivaa katsottavaa. Tämä toimisi kysymällä litannia kysymyksiä tyyliin ’Eurooppalaista vai Hollywoodia?’, ’Toimintaa vai Draamaa?’ ’Iloista vai surullista?’ jne, kunnes olisi antaa muutama täsmäehdotus katsojan senhetkiseen fiilikseen sopien.”

3. Ekstrat saman katon alla

Dvd- ja blu-ray-levyillä elokuvan ja sarjan mukana on perinteisesti tullut paljon lisämateriaalia: haastatteluita, koosteita, kulissien takaisia hetkiä ja muuta tietoa tuotannosta. Suoratoistosta nämä usein puuttuvat, joskin osa palveluista on alkanut lisätä näitä etenkin palvelun omien tuotantojen yhteyteen.

Muun muassa Disney+:sta löytyy Marvelin ja Star Warsin alta jonkin verran dokumentteja ja ekstroja, ja Netflixillä on esimerkiksi kokonainen alasivu Witcher-sisällölle. Nämä ovat kuitenkin suoratoistoajalla suhteellisen harvinaisia, eli varsinaiset fanit on usein unohdettu tarjottaessa materiaalia kiireisille massoille, joita ekstrat eivät kiinnosta.

“Kaikki elokuviin tai sarjoihin liittyvä extramateriaali pitäisi aina olla katsottavissa. Missä making of -osuudet ja muut lisämateriaalit jotka aina löytyvät kyllä Blu-ray-levyiltä? Ne puuttuvat melkein aina joka palvelusta. Netflix on tässä se huonoin palvelun tarjoaja vaikka valikoima onkin laaja.”

“Primessä oli kiinnostava kun Ajan pyörän ilmestymistä ennen tuli karttoja fantasiamaahan ja eri olennoista ja esineistä ja ryhmistä tietoja. Ehkä voisi olla enemmän tämänkaltaisia oleskelupaikkoja. Lisäksi voisi ennen elokuvan ilmestymistä tulla sivu jo tälle nimikkeelle ja trailereita tämän alle. Pääsisi fiilikseen. Netflixissä samantapainen sivu on Witcherillä, jossa on bestisaareja, making offeja ja jopa Witcher-teemainen takkatuli, jonka voi laittaa telkkariin pyörimään.”

Elokuvailta

Kuva: © JESHOOTS.COM / Unsplash

4. Tiedot tekijöistä ja käyttäjäarvio

Meistä moni haluaa tietää, ketä näyttelijöitä elokuvassa/sarjassa esiintyy ja ketkä ovat olleet tuotantoa tekemässä esimerkiksi ohjaajana. Kaikissa palveluissa nämä tiedot eivät näy edes sisällön yleisvalikossa, tai jos ne näkyvät listattuna, eivät aina ole klikattavia niin, että nimestä pääsisi suoraan henkilön muuhun tarjolla olevaan filmografiaan.

Tältä osalta yksi ylistetyimmistä ominaisuuksista löytyy Prime Videosta, jossa voi kesken katselun tarkistaa, ketä näyttelijöitä kuvassa kulloinkin näkyy, tai mikä musiikki parhaillaan soi. Palvelu on nimittäin yhdistetty IMDb:n tietokantaan.

“Primen IMDb-hässäkkä on loistava. Monesti tulee muisteltua missä muussa leffassa joku näyttelijä on ollut tai jos rainassa on hyvä musiikki.”

Kaikissa palveluissa sisällön lisätiedoissa ei näkyvillä ole näkyvillä esimerkiksi sisällön genreä tai käyttäjien antamaa arvosanaa. Myös ikärajan yhteydestä voivat puuttua varoitussymbolit. IMDb:n käyttäjäarvosana näkyy tällä hetkellä ainakin Viaplayssa ja Prime Videossa, mutta puuttuu muun muassa Netflixistä, HBO Maxista, Disney+:sta ja SkyShowtimesta.

“TV-sarjojen aloituksessa olisi hyvä näyttää suoraan IMDB ja Rottentomatoes arvosanat, genre ja valmistusvuosi, + tagit väkivalta, päihteet yms.”

5. Tieto tulevista ja poistuvista

Monessa palvelussa kitsastellaan tietoa tulevien ja poistuvien elokuvien ja sarjojen suhteen. Uudet lisäykset näkyvät yleensä selkeästi heti alussa etusivulla, mutta tulevista tai poistuvista sisällöistä ei ole useinkaan kerrottu mitään. Vanhempia, niin sanottuja kirjastoelokuvia ja -sarjoja, ei myöskään tyypillisesti mainosteta missään kanavassa uutuuksien tapaan.

Tässä olisi suurimmalla osalla palveluista siis kehityksen paikka.

Tämän osalta toimivin ratkaisu löytyy Netflixistä, jonka “Uutta ja suosittua” -valikossa on listattuna suuri osa uutuuksista, kyseisellä ja seuraavalla viikolla palveluun lisättävät elokuvat ja sarjat sekä promokatsaus tuleviin sisältöihin. Ja mikäli niillä jo on olemassa virallinen julkaisupäivä, myös se näkyy käyttäjälle. Näin Eddie Murphyn fanit voivat helposti tarkistaa, milloin Axel F. eli jatko-osa Beverly Hills kyttä -elokuvalle onkaan tulossa Netflixiin (Vastaus: 3.7.2024).

Tiedot palvelusta poistettavista sisällöistä eivät nekään aina ole kovin helposti esillä, mikä on harmillista etenkin silloin, jos kesken on pitkä sarja. Prime Videossa on kategoria, jossa listataan seuraavien 30 päivän aikana poistuvat sisällöt. Netflixissä tieto poistamispäivästä näkyy sisällön omassa näkymässä, mutta yhtenäistä listausta näistä ei palvelussa itsessään ole.

6. Tekstityskielet ja niiden käyttömukavuus

Suomeksi suomalaisia palveluita käyttäville katsojille tekstitykset ovat palveluissa hyvin saatavilla. Ongelmia voi tulla kuitenkin vastaan silloin, jos haluaa tekstityksen jollakin muulla kielellä kuin suomeksi. Kaikki Suomessa asuvat kun eivät puhu tai ymmärrä suomea.

“Tekstityksien puuttuminen, Suomi löytyy mutta esim ukraina/venäjä puuttuu. Laadullisestihan ne on täysin kuraa, kun vedetään jonkun tekoälyn läpi mutta on se parempaa kuin olla ilman. Koeta siinä katsoa elokuvaa, kun kumppani ei ymmärrä kunnolla englantia saati suomea.”

Joissakin palveluissa (esim. Netflix) on tarjolla kattavasti vaihtoehtoja niin puhekielelle kuin tekstityksellekin, mutta kaikissa palveluissa näin ei ole. Esimerkiksi Terry Pratchettin tarinaan pohjautuvaan animaatioon Mahtava Morris (Viaplayssa) voi puhekieleksi valita suomen ja muiden pohjoismaisten kielten lisäksi alkuperäisen englannin, mutta tekstitys siihen on tällöin tarjolla vain norjaksi ja ruotsiksi, ei siis suomeksi eikä englanniksi.

Kielen vaihtaminen kesken katselun on myös joissakin palveluissa etenkin sovelluspuolella tehty hankalaksi. Tietokoneen kautta katsellessa kielen vaihtaminen on tehty jouhevammaksi.

“HBO Maxilla esimerkiksi tekstityksen muuttamista ei voi tehdä lennossa, vaan ohjelma on keskeytettävä ja vaihdettava tekstitys ja avattava ohjelma uudelleen. Tätä ei ohjeissa mainita, vaan piti ihan itse keksiä.”

7. Vanhat ja harvinaisemmat elokuvat ja sarjat

Osa katsojista kaipailee myös klassikoiden perään, joita suoratoistopalveluista löytyy vain harvakseltaan. Moni kaipaa paluuta lapsuudesta tuttuun sarjaan, jota ei kuitenkaan ole katsottavissa mistään.

Viime syksynä esimerkiksi uutisoitiin Bruce Willisin tähdittämän Konnankoukkuja kahdelle -sarjan tulosta vihdoin suoratoistoon – Suomessa sarjaa ei kuitenkaan ole näkynyt vieläkään. 80-luvun Ritari Ässästä puolestaan on tarjolla SkyShowtimessa vain ensimmäinen kausi.

“Sarjoja ja elokuvia joita ei jatkuvasti pyöri tv:ssä.”

“Ja missä ovat kaikki vanhat elokuvat: Tarzanit, Hitchcockit, Hollywoodin kultakauden elokuvat, 80-luvut kunnon elokuvat ja vanhat sarjat, Mistä löytyy saksalaiset dekkarisarjat, Derrick, Schimanski ym. Tai brittiklassikot, Lunta tupaan, Comic strip presents, ei yhdeksän uutiset ym. Kehnoa on nykyinen tarjonta.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat