Uusimmat

Riitatilanteeseen ajautunut Rendel 2 tehdään loppuun ilman ohjaajaa: ”Se ei ole enää minun elokuvani”

23.05.2023 09:45 Tatu Junni

Rendel

Kotimaisen Rendel-supersankarielokuvan jatko-osa ollaan julkaisemassa eripuraisissa tunnelmissa. Tuottaja Miika J. Norvanto ja ohjaaja Jesse Haaja ovat eri linjoilla siitä, miten elokuvan tekeminen on sujunut. 

Kotimaisen supersankarielokuva Rendelin (2017) jatko-osan tekemisestä on kehkeytynyt erikoinen tapahtumavyyhti, jossa olisi aineksia omaksi elokuvakseen. Jos kaikki olisi mennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti, olisi Rendel: Cycle of Revenge julkaistu jo vuosia sitten. Toisin kuitenkin kävi. Vaikka jatko-osaa alettiin kuvata jo lähes neljä vuotta sitten, on elokuva edelleen julkaisematta.

Ensimmäiset ongelmat nousivat julkisuuteen kesällä 2020. Muropaketin haastatellessa ohjaaja Jesse Haajaa, kävi hyvin selväksi, ettei koronapandemia ollut suinkaan ainoa vastoinkäyminen Rendelin jatko-osan tuotannossa:

”Suurin osa työryhmän esivalmisteluista jouduttiin miettimään uudestaan juuri ennen kuvauksia ja käsikirjoitusta piti soveltaa koko ajan lennosta, koska sitä ei yksinkertaisesti pystytty toteuttamaan sillä budjetilla ja aikataululla millä lopulta päädyttiin työskentelemään. Meillä oli kuitenkin useampi vuosi aikaa suunnitella ja valmistella elokuva hyvin. Sovimme tuotantoyhtiön kanssa, että pidetään nyt huoli siitä, että tämä aika käytetään hyödyksi, ettei käy kuten ensimmäisessä, jossa jatkuvasti jouduttiin soveltamaan ja ratkaisemaan ongelmia. Sitten kuitenkin lopulta moni asia oli jäänyt aivan liian viimetippaan ja valitettavasti iso osa jäi myös toteutumatta tai toteutumatta sen vuoksi”, ohjaaja tuskaili kesäkuussa 2020.

Puolitoista vuotta myöhemmin Rendel 2 oli yhä julkaisematta, ja ohjaajan ja tuotantoyhtiön yhteys oli mennyt poikki.

”Ei ole mitään tietoa missä se menee. En ole tainnut puoleentoista vuoteen kuulla tuotantoyhtiöstä mitään”, Haaja totesi Muropaketin haastattelussa helmikuussa 2022.

Hiljaisuus jatkui pitkään sen jälkeenkin, aina kuluvan vuoden kevääseen asti.

Miika J. Norvanto

Miika J. Norvanto / Kuva: Pirita Norvanto

Tuottajat ja käsikirjoittaja ottivat ohjat

Rendel-elokuvien tuotantoyhtiö Black Lion Pictures ilmoitti viime viikolla julkaisevansa vihdoinkin Rendel: Cycle of Revengen. Uutinen tuli monelle yllätyksenä. Ohjaaja Jesse Haajan ja tuotantoyhtiön välit ovat vaikuttaneet julkisuudessa niin tulehtuneilta, että usko elokuvan valmistumiseen on ollut pahasti koetuksella.

Mutta vaikka Rendel palaa jatko-osan merkeissä, ei hahmon luoneeseen Haajaan ole kukaan ottanut yhteyttä vieläkään. Black Lion Pictures Oy:n toimitusjohtaja ja Rendel-tuottaja Miika J. Norvannon mukaan hän ei ole ollut syksyn 2020 jälkeen enää missään tekemisissä Haajan kanssa, eikä ohjaajalla ole mitään osaa elokuvan loppuunsaattamisessa.

”Jesse Haaja ja hänen tiiminsä on irtisanottu projektista jo vuonna 2020, minkä jälkeen projektia on jatkettu ilman häntä”, Norvanto kommentoi Muropaketille Cannesin elokuvajuhlilta sähköpostitse.

Syitä ohjaajan syrjään siirtämiselle Norvanto nimeää useita:

”Kuten Haaja on julkisuuteen kertonut, hän ei saanut kuvattua kaikkea elokuvaan vaadittavaa materiaalia. Todellisuudessa hän jätti yli 30 % elokuvasta kuvaamatta ja muutti käsikirjoitusta ilman tuottajien ja käsikirjoittajan lupaa, ja käytännössä teki mitä itse halusi seurauksista välittämättä. Käsikirjoittajalta ei kysytty kertaakaan vaihtoehtoisia repliikkejä tai kohtauksen linjan muuttamista, mikä on alan sekä vallitsevien sopimusten mukainen yleinen käytäntö. Myöskään yhteisesti sovittua budjettia ja kuvausaikatauluja ei kunnioitettu.”

Tuottajan mukaan Jesse Haaja teki tiiminsä kanssa ”elokuvan sijasta ylipitkää musiikkivideota ilman draaman ja tarinankerronnan osaamista”.

Rendel

Kohtauskuva Rendel: Cycle of Revenge -elokuvasta

Sisällön lisäksi Miika J. Norvanto kritisoi myös tapaa, jolla elokuvan tekeminen jatkui kuvausten jälkeen:

”Kun kuvaukset olivat ohi, tuottajat eivät saaneet nähdä mitään leikkausversioita, vasta kun elokuva oli leikattu Haajan päättämään muotoon keväällä 2020. Leikattu lopputuotos oli niin kammottava, että siihen pyydettiin Haajalta lukuisia korjauksia. Ohjaaja ei suostunut niitä enää tekemään.”

Rendel: Cycle of Revengen tuotanto on venynyt etenkin kotimaiseksi elokuvaksi todella pitkäksi. Muropaketissakin on ehditty kirjoittaa elokuvan hyllyttämisestä. Norvannon mukaan virheellisesti.

”Elokuvaa ei ole tosiasiassa missään vaiheessa hyllytetty, vaan sitä on tehty koko ajan täällä taustalla ja yritetty korjata ohjaajan tekemiä virheitä. Emme ole halunneet antaa julkisuuteen kommentteja, koska olemme halunneet suojella elokuvaa. Nyt kuitenkin joidenkin työryhmässä mukana olleiden mediaan antamat valheelliset ja vääristetyt kommentit ovat johtaneet siihen, että kerromme totuuden taustalta”, Norvanto toteaa viitaten Ylen ja Helsingin Sanomien laajoihin artikkeleihin, jotka ovat käsitelleet Black Lion Picturesin toiminnan lisäksi Sotkamon kuuluisaa Kajawood-studiohanketta.

Miika J. Norvannon mukaan Rendel-jatko-osan lopullinen versio tulee olemaan käsikirjoittaja Pekka Lehtosaaren ja tuottajien viimeistelemä. Julkaisuajankohta paljastetaan tuottajan mukaan myöhemmin.

”Elokuva on ollut leikattuna valmiina jo toista vuotta. Suurin työ on ollut VFX-puolella. Nyt kun saimme oman VFX-osaston virallisesti aukaistua, niin nyt nämäkin asiat etenevät ihan eri tavalla.”

Jesse Haaja

Jesse Haaja / Kuva: Verna Lukkari

Ohjaaja: ”Ei enää minun elokuvani”

Ohjaajan ja tuottajien väliset riitatilanteet eivät ole elokuva-alalla aivan harvinainen ilmiö. Supersankarielokuvien saralla kuuluisin tapaus lienee Justice League (2017), jonka tekemisestä ohjaaja Zack Snyder siirtyi syrjään kesken kuvausten. Tilalle palkattu Joss Whedon ohjeistettiin viemään elokuvaa ihan eri suuntaan kuin mihin Snyder oli tähdännyt.

Myöhemmin Zack Snyder pääsi fanien voimakkaan kampanjoinnin myötä julkaisemaan Justice Leaguesta oman Snyder Cut -versionsa (2021). Rendel: Cycle of Revengen kohdalla fanien tuskin kannattaa vaivautua ”Haaja Cut” -kampanjaa käynnistämään, sillä myös musiikkivideo-ohjaajana ja mainostoimiston johtajana tunnettu Jesse Haaja jätti pitkät elokuvat kokonaan vuonna 2022.

”Elokuva-ala yksinkertaisesti söi niin paljon aikaa ja sielua, että päätin olla antamatta sille enää yhtään enempää. Koin että piti valita, haluanko olla lapsilleni ja itselleni läsnä, vai että jatkanko sitä oravanpyörää, joka poltti kynttilöitä kaikista mahdollisista päistä”, Haaja perusteli päätöstään.

Muropaketin pyytäessä kommenttia Rendel: Cycle of Revengesta, Jesse Haaja ihmettelee, mihin Miika J. Norvannon mainitsema irtisanomisilmoitus on mahtanut päätyä, kun hänelle asti ei ole tieto asiasta kulkeutunut.

”Se on varmaan postissa hukkunut”.

Rendel: Cycle of Revengen julkaisusta ja Black Lion Picturesin toiminnasta Haaja ei ole halukas julkisesti juurikaan puhumaan.

”Ei ole tarvetta tai halua kommentoida sen enempää. Jos se [jatko-osa] on tulossa, niin se ei ole enää minun elokuvani.”

Ensimmäinen Rendel on katsottavissa Kirjastokinon kautta sekä vuokra- ja myyntiversioina.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat