Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Che – Sankari

27.02.2009 10:42 Henri Lassander

Alkuperäisnimi: Che Part 1
Ohjaaja: Steven Soderbergh
Käsikirjoittaja: Peter Buchman
Pääosissa: Benicio Del Toro, Demián Bichir, Santiago Cabrera
Elokuvan pituus: 133 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: www.cheelargentino.com

kaista

Che Guevaraa tuskin tarvitsee kovin paljoa esitellä. Kyseessähän on se kaveri t-paidoista, huiveista ja hiirimatoista. Latinalaisen Amerikan ykköskapinallinen, joka seisoi urheasti imperialismia vastaan. Mutta kuka hän ihan oikeasti oli? Steven Soderberghin dokumentaarinen elokuva yrittää valottaa Chen elämää realistisella otteella.

Che ei varmastikaan ole helpoimpia elokuvan aiheita. Materiaalia on paljon enemmänkin, kuin nyt tehtyyn kahteen elokuvaan. Ja mies on hyvinkin sieltä ristiriitaisimmasta päästä: jos käsittelee liikaa Chen raakuuksia sissisodissa, seuraa vihainen mellakka. Jos käsittelee Cheta lempeänä vapaustaistelijana, monet muut nyrpistävät nokkaansa: ”taas tuollainen murhaajaa sympatisoiva tekele”. Jos valitsee kultaisen keskitien, molemmat osapuolet haukottelevat.

Ehkä tuo oli sittenkin liioittelua, sillä ei Che – Sankari tylsä elokuva ole, vaikka se onkin nimenomaan pyrkimys kuvata päähenkilönsä neutraalisti Kuuban vallankumoussodassa, hänen nousunsa piskuisen kapinallisryhmän lääkäristä vallankumousarmeijan päälliköksi ja sankariksi. Se kuitenkin kärsii elokuvan jakamisesta kahteen osaan.

Elokuvassa kulkee limittäin kaksi eri aikajaksoa: seuraamme Chen ja Fidel Castron matkaa koko Kuuban halki pääkaupunkia kohti. Välissä näemme Chen retken New Yorkiin kuusi vuotta myöhemmin, jolloin mies kävi puhumassa YK:n yleiskokouksessa. Varsinainen huomio on nimenomaan vallankumoussodassa, sillä New Yorkin episodi on esitetty mustavalkoisena, ikäänkuin takaumana.

Tämä limittäisyys on dokumentin ensimmäisen osan suurin ongelma: väliin jäävät vuodet suorastaan huutavat poissaoloaan.

Toisaalta ratkaisu on myös perusteltu. Jos elokuvan ensimmäiset puolitoista tuntia olisi silkkaa sissisotaa, muodostuisi Che:stä hyvin yksipuolinen kuva. Puhe YK:ssa ja amerikkalaisten seurapiirien kanssa keskustelu näyttää Che:stä juuri sen toisen puolen, jonka vuoksi hänestä tuli kuuluisa. Viidakossa viihtyvä guerilla oli myös älykäs ja osasi historiansa. Hän ei havitellut vallankumousvaltaa, vaan halusi tosissaan muuttaa maailman paremmaksi.

Elokuva on hyvin tehty ja näytelty: Benicio del Toro sopii Chen rooliin yhtä sopivasti kuin Val Kilmer Jim Morrisoniksi. Dokumentaarisuus on pyritty säilyttämään ja Chetä on yritetty näyttää mahdollisimman monipuolisesti, mutta kuitenkin varovaisesti. Poissa ovat hänen raaimmat teloituksensa sissisodan aikana, sekä imelimmät köyhien puolestapuheet.

Vaikka Chen osuus Kuuban vallankumouksessa on totta kai merkittävä, on sitä elokuvassa aivan liikaa. Kyseessä on (tai pitäisi olla) elämäkerrallinen elokuva Chestä, ei Kuuban historiasta. Elokuvan tekijät ovat kehuskelleet perusteellisella taustatyöllään Chen elämästä. Herääkin kysymys, mitä sillä tiedolla oikein on tehty? Kai siinä ajassa selvisi enemmänkin, kuin pelkkä Chen rooli vallankumouksessa?

Elokuva on suunnattu erityisesti niille, jotka eivät tiedä Che Gueverasta tai Kuuban vallankumouksesta paljoakaan, mutta haluavat tietää lisää.

PlusMiinusNolla

+ Benicio Del Toro
+ Realistinen, dokumentaarinen kuvaus
– Chen elämää rajattu liikaa
– Liian pitkä siihen nähden, kuinka paljon on sanottavaa