Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Doubt – Epäilys

30.01.2009 11:03 Henri Lassander

Alkuperäisnimi: Doubt
Ohjaaja: John Patrick Shanley
Käsikirjoittaja: John Patrick Shanley
Pääosissa: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams
Elokuvan pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: S
Elokuvan kotisivu:www.doubt-themovie.com

kaista

Doubt sijoittuu vuoden 1964 New Yorkiin ja St. Nicholasin katolilaiseen kouluun. Innokas pappi, isä Flynn (Philip SeymourHoffman), haluaa päivittää kirkon imagoa maan- ja kansanläheisemmäksi, kun taas koulun rehtori, sisar Aloysius (Meryl Streep), haluaa pitää ankaran kurin entisellään – ja itsellään.

Valmiiksi hankalahkoa asetelmaa sekoittaa koulun ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa tummaihoinen oppilas, Donald Miller (JosephFoster), jolle isä Flynn suo erityistä huomiota – ehkä liikaakin ja ehkä täysin väärällä tavalla. Sisar Jamesin (Amy Adams) epäilykset heräävät ja sen myötä sisar Aloysius lähtee sotapolulle isä Flynniä vastaan. Sisarilla ei kuitenkaan ole mitään muuta kuin epäilyksensä. Aloysiukselle se riittää. Hänen epäilyksensä on yhtä vankkaa kuin horjumaton usko, ja uskohan on riittävä todiste. Hän on päättänyt häätää käärmeen koulustaan. Vaan mikä se käärme sitten on – Isä Flynn vai äärimmäisyyksiin menevä epäluulo?

Elokuvassa käsitellään rinnakkain kahta teemaa: uskoa ja epäilystä, ja toisaalta juorun ja ennakkoluulon tuhovoimaa. Kuvaavaa on, ettei elokuvan ”hyvä tyyppi” ja ”pahis” selviä kovin helpolla, sillä sisar Aloysius on joko vainoharhainen kalkkis tai ainoa hyvän puolesta taisteleva ritari.

Doubt on ennen valkokankaita nähty teatteriesityksenä, myös siellä John Patrick Shanleyn ohjaamana. Elokuvassa onkin hyvin vahva teatteridraaman tuntu. Se ei mässäile kuvakulmilla ja kameratekniikalla, vaan näyttelijäsuorituksilla. Näyttelijöiltä kelpaakin odottaa paljon, sillä elokuva on saanut neljä paras näyttelijä -ehdokkuutta tulevaan Oscar-gaalaan: Streep pääosasta, sekä Hoffman, Davis ja Viola Adams (Donaldin äiti) sivuosista.

Kaikki neljä ovat toki ehdokkuutensa ansainneetkin, vaikka sivuosat jäävätkin hieman erinomaisen Streepin varjoon. Itse näytelmäkin ehti pokkailla palkintoja ja nyt Shanley on saanut Oscar-ehdokkuuden parhaasta adaptaatio-käsikirjoituksesta.

PlusMiinusNolla

+ Tiivis tarina ja vahva teeman käsittely
+ Näyttelijät todellakin näyttelevät

Muropaketin uusimmat