Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Ice Age 3: Dinosaurusten aika

01.07.2009 10:08 Muropaketin toimitus

Alkuperäisnimi: Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
Ohjaaja: Carlos Saldanha
Käsikirjoittaja: Jason Carter Eaton, Michael Berg, Peter Ackerman sekä Mike Reiss ja Yoni Brenner
Pääosissa: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Simon Pegg, Seann William Scott, Josh Peck ja Queen Latifah
Elokuvan pituus: 96 minuuttia
Ikäraja: K7
Elokuvan kotisivu: www.iceage3.fi

k

20th Century Foxin menestyksekkäälle Ice Age -animaatiolle on valmistunut toinen jatko-osa, joka täydentää elokuvasarjan trilogiaksi. Jopa edeltäjiänsä viihdyttävämpi Ice Age 3: Dinosaurusten aika esittelee katsojille uusien hahmojen ohella muun muassa kolmiulotteisen kadonneen laakson.

Ice Age 3:n alussa edellisessä elokuvassa toisensa löytäneet mammutti Manny (Ray Romano) ja Ellie (Queen Latifah) odottavat perheenlisäystä. Samaan aikaan sapelihammastiikeri Diego (Denis Leary) pelkää pehmentyneensä karvakavereidensa parissa liikaa ja suunnittelee lähtevänsä omille teilleen. Sid-laiskiainen (John Leguizamo) puolestaan haluaa – sukupuolestaan huolimatta – äidiksi ja onnistuu sen myötä hankkiutumaan ongelmiin. Hörheltävä laiskiainen tipahtaa maanalaiseen luolaan, josta hän löytää kolme kuoriutumatonta jättimunaa ja päättää ryhtyä näiden emoksi.

Moinen holtiton huostaanotto ei kuitenkaan jää pian poikastensa perään marssivalta T-Rex-äidiltä huomaamatta. Jälkikasvunsa ohella dinomamma nappaa mukaansa myös ”lapsiaan” puolustavan Sidin. Läskipäälaiskiaisen kaverit eivät voi muuta kuin seurata toveriaan maan alta löytyvään kadonneeseen laaksoon, jossa heidän seuraansa lyöttäytyy eläinkunnan kastijaossa viriviritööttööt-otsakkeen alle sijoittunut Buck-näätä (loistava Simon Pegg). Tällä happoa huiviinsa heittäneellä Tarzanin esiasteella ei niin sanotusti ole kaikki pähkinät kulhossa, mutta jääkauden sankarit saavat Buckista silti tärkeän liittolaisen pyrkiessään löytämään laiskiaiskaverinsa.

Ice Agen ensimmäistä osaa kritisoitiin aikoinaan sen turhan riisutusta miljööstä ja sangen kulmikkaasta animaatiosta. Tällä kertaa vahinko otetaan takaisin oikein kunnolla, sillä hahmojen ohella kadonneen laakson kasvit ja maisemat on animoitu erinomaisesti. Elokuva ei varsinaisesti vie nykyaikaista digianimaatiota pidemmälle, mutta on silti vahvaa peruslaatua. 3D-tekniikkaa on käytetty etenkin vauhdikkaammissa kohtauksissa taitavasti hyväksi. Ice Age 3: Dinosaurusten aika ei kuitenkaan luota 3D-tekniikkaan liikaa. Pääosissa ovat edelleen vitsit ja hahmot, jotka molemmat jatkavat aiemmista Ice Age -elokuvista tuttua tasaista laatua. Ikävä kyllä joukkoon on tällä kertaa kuitenkin eksynyt myös hävettävän huonoja läppiä, kuten ennakkoklipeissä nähty ”Ai, lehmä olikin sonni”. Tämä ikivanha ja puhkinaurettu vitsi on kuitenkin todistetusti saanut nuoremman katsojakunnan hihittämään, joten laskettakoon se kompromissiksi, jollaisia koko perheen elokuvia tehdessä on pakko tehdä.

Uusista hahmoista mainioin on Buck-näätä, jolle on äänensä lainannut brittikoomikko Simon Pegg. Elokuvista Star Trek ja Shaun of the Dead tuttu Pegg tekee loistavaa työtä nostaen hyperaktiivisen Buckin liki esiorava Jyrsiksen veroiseksi hahmoksi. Kuitenkin vain ”liki”, sillä Jyrsiksen hahmoa syvennetään Ice Age 3:ssa mielenkiintoisella tavalla. Kuten trailerit ovat paljastaneet, kohtaa pähkinänjahtaaja uuden tyttöoravan, jonka kanssa lempi leimuaa – ainakin hetken aikaa. Tälläkin kertaa Jyrsiksen kohtaukset ovat elokuvan parasta antia. Parisuhteen kiemuroita seuratessa nähdään suorastaan surrealistisia kohtauksia, jotka uponnevat paremmin varttuneimpiin katsojiin kuin lapsiin.

Ice Age 3:n kenties hauskimmassa ja ainakin pöhköimmässä kohtauksessa Jyrsiksen hylkäämäksi joutunut tammenterho katselee kaihoisasti oravan perään Gilbert O’Sullivanin kappaleen Alone Again (Naturally) soidessa taustalla. Alkuperäisteosta on päivitetty käsikirjoittaja Yoni Brennerin sydäntäriipaisevilla lyriikoilla. Vastaavasti klassikkokappaletta hyödynnetään hienosti Jyrsiksen ja tämän uuden tyttöystävän tangoillessa Lou Rawlsin kappaleen You’ll Never Find Another Love Like Mine tahdissa.

Ice Agen hahmot jaksavat kantaa elokuvaa harteillaan vielä kolmannenkin kerran. Välillä sorrutaan vanhojen vitsien toistoon, mutta pääasiassa Ice Age 3: Dinosaurusten aika on hauska kokonaisuus, joka viihdyttää niin lapsia kuin aikuisiakin. Vaikka neljäs osa saattaisi olla jo idean venyttämistä liiaksi, soisi hahmojen saapuvan valkokankaalle vielä kerran. Kesän 2009 ensi-illoista Ice Age 3: Dinosaurusten aika kun on selvästi kärkiluokkaa, vaikkei millään tavoin merkittävä elokuva olekaan.

PlusMiinusNolla

+ Laadukasta animaatioviihdettä kahden ensimmäisen Ice Age -elokuvan ystäville (kuten allekirjoittanut)
+ Jyrsis
+ Buck-näätä
+ 3D-tekniikkaa käytetty tyylikkäästi
– Hivenen liikaa kierrätystä aikaisemmista elokuvista
– Osa vitseistä heikkoja
– Kasvinsyöjädinosaurukset esitetään murisevina petoina

Teksti: Tatu Junni