Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Predators

08.07.2010 10:40 Tatu Junni

Alkuperäisnimi: Predators
Ohjaaja: Nimród Antal
Käsikirjoittaja: Michael Finch, Alex Litvak ja Robert Rodriguez
Pääosissa: Adrien Brody, Topher Grace, Laurence Fishburn ja Alice Braga
Elokuvan pituus: 109 minuuttia
Ikäraja: K15
Elokuvan kotisivu:www.predators-movie.com

K

”Kai se on parempi kuin Alien vs Predator -elokuvat?”. Senhän te haluatte tietää ensimmäiseksi – ja kyllä se on. Nimród Antalin ohjaama Predators on myös parempi kuin Predator 2, mutta elokuvasarjan ensimmäistä osaa se ei sentään päihitä.

Jim ja John Thomasin luoma Predator esiintyi ensimmäistä kertaa valkokankaalla 23 vuotta sitten. Tuottaja Joel Silver ja ohjaaja John McTiernan tarttuivat veljesten Hunter-nimiseen käsikirjoitukseen, muokkasivat sen näköisekseen ja palkkasivat Arnold Schwarzeneggerin pääosaan. Jean-Claude Van Dammen oli määrä esittää elokuvan nimihirviötä, mutta kieltäytyi, koska muukalaispuku oli liian kömpelö hänen ballettitanssijan varrelleen. Van Dammen vetäytymisestä huolimatta Predatorista tuli hitti, joka on kestänyt ajanhammasta suorastaan yllättävän hyvin. Heikohko jatko-osa Predator II seurasi kolme vuotta myöhemmin, mutta sen jälkeen hahmo katosi Hollywoodista vuosikausiksi.

Elokuvauran tyssäämisestä huolimatta Predator ei suostunut kuolemaan. Pitkin 1990-lukua saalistaja esiintyi Dark Horse Comicsin sarjakuvissa ja muun muassa Rebellionin tehtailemissa peleissä. Paluun elokuvien pariin Predator teki kahdella yhteiselokuvalla vanhan nahistelukumppaninsa Alienin kanssa. Alien vs. Predator (2004) ja Aliens vs. Predator: Requiem (2007) olivat molemmat elokuvia, joilta odotettiin samannimisen pelisarjan menestyksen takia paljon, mutta genren ystävät karsastivatkin niitä pahasti. Ja ihan syystä, kuraahan ne olivat ja hienojen hahmojen haaskaamista.

Todennäköistä on, että Nimród Antalin ohjaama ja Robert Rodriguezin tuottama Predators on vihdoinkin se kauan odotettu elokuva, joka tulee miellyttää alkuperäisen Predatorin ystäviä. Luvassa kun on taas toimintaa viidakossa, tylyjä pyssysankareita ja Alienitkin on häädetty Ridley Scottin kotipihalle mesoamaan.

Yhtäläisyyksistä huolimatta Predators ei apinoi alkuperäistä elokuvaa kuin paikoittain, eikä se myöskään rakenna kovin vahvaa siltaa sarjan aikaisempiin tapahtumiin. Schwarzeneggerin viidakkoseikkailuihin viitataan dialogitasolla, mutta muuten Predators kulkee omilla jaloillaan. Pähkinänkuoressa elokuvan tarina on seuraava: joukko ammattitappajia löytää itsensä viidakon keskeltä ilman muistikuvaa siitä, miten he ovat sinne joutuneet (Cube, anyone?). Ja sitten… PUM! PUM! PUM! Tarinan käänteistä on turha kirjoittaa sen enempää: juoni itsessään on aika suoraviivainen ja jopa yhdentekevä – aivan kuten alkuperäisessäkin elokuvassa. Muutamia minimaalisia yllätyskäänteitä on luvassa, mutta säilytettäköön ne elokuvateatteriin asti.

Yllättävintä Predatorsissa on se, että pääosassa nähtävä Adrien Brody istuu pyssysankarin saappaisiin mutkitta. Paikoin on vaikea uskoa, että kyseessä sama näyttelijä kuin Roman Polanskin ohjaamassa Pianistissa. Ainoastaan Christian Balen Batmanin kanssa käyty kielikylpy koettelee Brodyn uskottavuutta, muuten hän selviää roolistaan hyvin. Muissa rooleissa nähdään mm. Topher Grace (That 70s Show, Spider-Man 3), Laurence Fishburne (Matrix-trilogia) ja aina mainio Danny Trejo (From Dusk Till Dawn), joka kuitenkin saa turhan vähän aikaa esitellä rosoisia kasvojaan ja lihaksiaan.

Predators on erittäin toimivaa perusviihdettä toiminnan ja sci-fin ystäville. Mitään niin omaperäistä tai tarpeeksi hyvin tehtyä se ei kuitenkaan sisällä, että elokuvasta tulisi genrensä virstanpylväs. Lisäksi lopun juonenkäänteet menevät vähän turhan matalasta kohtaa aitaa, mikä laskee elokuvan tasoa tehokkaan alun ja keskiosan jälkeen. Silti käsillä on vahva kolmen tähden elokuva, jossa riittää hienoja kuvia, hyvää toimintaa ja pari mieluisaa gore-kohtausta. Kyllä tätä suositella kehtaa.

PlusMiinusNolla

+ 2000-luvun ensimmäinen hyvä Predator-elokuva
+ Vahvan latinonaisen roolissa nähdään kerrankin joku muu kuin Michelle Rodriguez
+ Viihdyttävä hahmogalleria ja visuaalisesti toimiva
– Ei järin omaperäinen

 

Teksti: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat