Elokuva-arvostelu: Ralliraita

27.02.2009 06:38 | Olli Sulopuisto

RalliraitaOhjaaja: Markku Pölönen
Pääosissa: Heikki Silvennoinen, Satu Silvo, Peter Franzén, Laura Birn, Olavi Uusivirta, Eeva Litmanen, Kai Hyttinen, Mika Nuojua, Tom Petäjä, Sakari Kuosmanen, Aake Kalliala ”ja monet muut komedian huiput”.
Elokuvan pituus: 86 minuuttia
Ikäraja: K7
Käsikirjoittaja: Arttu Käyhkö, Heikki Silvennoinen ja Markku Pölönen
Elokuvan kotisivu: www.ralliraita.fi

1/5

Ensimmäiset viisi minuuttia mietin, että Ralliraitahan on aika hauska. Heikki Silvennoinen on hyvässä vedossa ja vitsit naurattavat. Loput 81 minuuttia olinkin sitä mieltä, että miksei tämä jo lopu.

Ehkä on niin, että negatiivisen reaktioni voi pistää genren ymmärtämättömyyden piikkiin. Tämän selityksen mukaan Ralliraita on juurevaa kansantaidetta, jota snobikriitikot eivät ymmärrä. Itse olisin taipuvainen uskomaan, että kriitikon ynseys kumpuaa huonosti tehdystä elokuvasta.

Esimerkki: on tavallaan varsin hauskaa, että ei-kovin-hauskasti nimetty Runki Pettersson (Sakari Kuosmanen ) syö rapuja käyttäen työkaluja ruokailuvälineinä. Kohtaus ei varsinaisesti mitenkään mihinkään liity, mutta onpahan edes huvittava. Sen sijaan ei ole ihan kauhean hauskaa, että Suko (Peter Franzén) opettaa yksinkertaista työkaveriaan Puupposta (Tom Petäjä) kiroilemaan. Ellei sitten pidä koomisen nerokkuuden huippuna sitä, kun joku sanoo ”vittu perkele saatana jumalauta”. Eikä siis mitään muuta, kunhan latoo kirosanoja peräkkäin siksi, että miehen pitää osata kiroilla.

Vaan takaisin elokuvaan. On poika, joka on hyvä autojen kanssa mutta livennyt kaidalta polulta, joten hänet lähetetään maaseudulle, missä ihmiset ovat aitoja ja näyttelijät ylinäyttelijöitä. Rallia ajetaan, naisiakin siellä pyörii, omistaja on ilkeä kapitalisti.

Luumu-poikaa esittää Olavi Uusivirta, jonka uralla on ollut parempiakin päiviä. Franzén on samanlainen katastrofi kuin Markku Pölösen ohjauksessa yleensäkin. Tai sitten hänellä on korkean tason ironiaan pohjautuva suunnitelma, joka ei tavallisille kuolevaisille avaudu.

Ralliraita

Näyttelijäjoukon valopilkku on Heikki Silvennoinen, jonka Seppo Pesonen tuntuu ainakin ajoittain ihan oikealta ihmiseltä. Se on aika perhanan hyvin tällaisessa elokuvassa, jonka käsitys huumorista on peniksen muotoisen makkaran grillaaminen hitsipillillä.

Rallikohtaukset on onnistuttu kuvaamaan ja viimeistään leikkaamaan niin, että vauhti on kadonnut täysin. Jännityksen kadottamisesta heitä ei voi syyttää, sillä tässä tarinassa ei ollut paperillakaan muuta kiinnostavaa kuin se, milloin fade out koittaa.

PlusMiinusNolla
+ Heikki Silvennoinen
– ”monet muut komedian huiput”
– ”käsikirjoitus”
– ”vauhdikkaat rallikohtaukset”


 

Aiheesta lisää:

Haastattelu: Markku Pölönen teki paluun Lieksa!-elokuvalla

Keskustelu

VOI POJAT, MIKÄ RUBBISH! HUUMORI OLI KUIN PIKKUKAKKOSESTA TAI TIL PÄRTILISTÄ REVITTYÄ VAAVINKUONAA! KAVEREIDEN KANSSA KUVATUT KÄNNIÖRVELLYKSET ON MONINVERROIN HAUSKEMPAA KATSOTTAVAA! USKOKAA POIS! RALLIRAITA ON HUUMORILLISESTI ERITTÄIN ALA-ARVOISTA KAMAA. SE ALIARVIOI KATSOJAN, LYÖDEN TÄTÄ TUON TUOSTA VYÖN ALLE AINA REISIILLE ASTI! LOPULTA KOLKATEN TÄMÄN AINA VIHENNESTASOLLE ASTI.

H U O N O. *

”Hahmot ovat törkeän jäykät, näköjään nykyään kaikki mihin Silvennoinen koskee on melko VAAVINKUONAA. Olisikohan aika palata oikeisiin töihin, kitaransoiton pariin.”

JUURI NÄIN.

Miks leffoja pitää ylipäätään arvostella yleisesti? Mielipideasioista ei voi kiistellä ja kriitikot eivät yleensäkään pidä mistään

En yleensä käy arvosteluja lukemassa ja kommentoimassa vaikka tosi paljon elokuvia katsonkin. Tämä oli pakko etsiä että enkö ole ymmärtänyt jotakin vai onko tämä vain huono?

No onhan tämä huono. Törkeät leikkaukset, ei minkäänlaisia jatkumoita. Kuka käyttää häivytyksiä elokuvassa leikkauksesta toiseen? Hahmot ovat törkeän jäykät, näköjään nykyään kaikki mihin Silvennoinen koskee on melko surkeaa. Olisikohan aika palata oikeisiin töihin, kitaransoiton pariin.

Todellakin, Suomen P*SKIN elokuva. Tällainen ala-arvoinen pohjanoteeraus ei ansaitse edes arvostelua. NOLLA TÄHTEÄ!

Elokuvan katsoneena, voin yhtyä 110%sti tähän arvosteluun. Suomalaisen elokuvan pohjanoteerauksia. Suunnatonta myötähäpeää herättävää pa*kaa, anteeksi nyt vain. En voi sanoin kuvailla.

En ole nähnyt Ralliraitaa mutta epäilen olevani yhtä ”snobi” kun Kaistan arvostelija ja tulen välttämään tätä leffaa. Trailerin perusteella se menee Kummeli Alivuokralaisen tasolle, ja se oli viime vuoden, ellei koko vuosikymmenen pohjanoteeraus. On se ihme että kun Suomessa tehdään komedioita niin ne menevät lähes aina tällaisiksi oudoiksi revyymuotoisiksi tekeleiksi. En epäile ollenkaan että joidenkin mielestä tämä on hauskaa. Tuotantoyhtiöiden mielestähän näille on markkinat, ja niin näköjään on. Mutta voisiko joku ohjaaja+tuotantoyhtiö kokeilla jotain muuta välillä? Siis ihan oikeesti. Uusi ohjaaja ja uudet näyttelijät kehiin. Ei jaksa katsoa kun noita samoja naamoja taas kierrätetään noissa samoissa rooleissa kun ne ovat muissakin leffoissa.

Ja joo joo, pitää kai katsoa jos haluaa oikean kuvan tästä leffasta. Toisaalta, traileri on se kuva mitä tuotantoyhtiö haluaa antaa minulle elokuvasta, ja sen perusteella en pidä siitä lainkaan.

Kuulkaahan nyt taiteen keskustoimikunta, vai mikä elin se jakaa näitä taiteilijaeläkkeitä. Sellainen eläke pitäisi nyt hankkia Markku Pölöselle, ettei hänen tarvitsisi tehdä enää näitä ”elokuvia”.

18. Mutta silti jos elokuva on OIKEASTI hyvä, niin silti Kaistalta löytyy pilvin pimein näitä ollisulopuistoja sunmuita, jotka varmaan edes elokuvaa katsomatta nakkelevat yhtiä tähtiä.

Mihin ihmeeseen Pölönen on kadottanut elokuvan tekemisen tajun? Ralliraita on yksi suomalaisen elokuvahistorian heikoimmista esityksistä. Mitä helvettiä Peter Franzenin kaltaiset huiput tekevät tällaisessa rainassa? Myötähäpeästä piti pitää silmiä kiinni useita minuutteja elokuvaa katsoessa. En ilennyt kuitenkaan lähteä kesken pois, vaan odottelin, milloin elokuva oikeastaan alkaa. No, ei se sitten alkanut ollenkaan.

17. Tottakai pitää lytätä,jotta nämä ohjaajat edes yrittäisivät tehdä parempia elokuvia,eikä vaan kieriskellä itsetyytyväsisyydessä.

15. silti, vaikka en itse leffaa minään huippuna pidäkään, ei se silti tarkoita että tarvitsisi joka v*tun kaistan arvostelijan motata joka v*tun leffa aina yhteen tähteen.

huonoin ja noloin kotimainen elokuva kymmeneen vuoteen. ohjaaja täysin kuutamolla, sitä mukaa myös näyttelijät.käsikirjoitusta ei varmaan ole edes ollut.
komedia vai? venytettyjä, huonoja sketsejä, ja todella rankkaa mainontaa,(paikallisten) sponsoreitten esittelyä.
saikohan tämä pläjäys valtion tukea?
pölönen teki muutaman hyvänkin pätkän, ennenkuin löysi taas juurensa.
muuta hyvä ihminen takaisin stadiin!

Kuules kommentti 14. Jotkut elokuvat vaan on helvetin huonoja oikeasti eikä niistä tarvitse hakea mitään hyvää. Jos se huumori naurattaa sua, se ei tee elokuvasta hyvää. Tottakai elokuvia pitää arvostella,ainakin suomalaisia,koska ne on usein oikeasti helvetin huonoja.

Heh. Onpas taas Kaistan arvostelijat nähty. Kaikkia pitää lytätä vain lyttäämisen ilosta. Kaikki mikä ei ole main-stream TAI wannabe-intellektuellia, on täyttä paskaa. Ja jos tälle ”arvostelijalle” (joka todellisuudessa on luultavasti.. no, enpä mene sanomaan mitään) ei auennut ralliraidan huumori, miksi itse viljelee tällaista puppua?:

”Se on aika perhanan hyvin tällaisessa elokuvassa, jonka käsitys huumorista on peniksen muotoisen makkaran grillaaminen hitsipillillä.” Arvostelija on oppinut kaksi uutta sanaa. Penis ja hitsipilli. Good for you, opettele ensi kerraksi kaksi sanaa lisää.

Toivon sydämestäni ettei sama herra arvostele enää lisää, eikä varsinkaan musiikkiarvosteluja.

Markku pölönen muutti karjhalaan ja elokuvat huononi todella paljon. Lopettais kunniakkaasti. Todella metsäläisen,elämästä vieraantuneen asenteella se nyt suunnittelee lastenelokuvaa poikansa kanssa.Hei haloo…

Just joo ! Ja tiedoksi tätä on kuvattu Tuupovaarassa.Täällä ei montaa elokuvaa oo kuvattu ja sekin pitää morkata.Että kiitoksia vaan elokuva arvostelijalle.

Kyllä kriitikko on paljolti ihan oikeassa. Ei voi monenkaan uuden kotimaisen elokuvan kohdalla voi kuin tuntea myötähäpeää näyttelijöiden puolesta. Vikaa on myös käsikirjoituksissa sekä ohjaajissa. Mutta pelkästään se, että sanoo ”voi paska”, ei ole kovin hauskaa. Katsokaa mallia 70-luvun mustavalko Uuno-Turhapuroista. Loiri osasi sen rytmityksen ja osasi olla välillä yhden sekunnin hiljaakin.

Kuten on toettu ! ARVOSTELIJAT katsovat liikaa filmejä ja ovat sitten ihan ULKONA (jonne voisivat jäädä) Elämässä pitää ottaa rennosti ja katsoa Filmejä ihan rennosti. Silloin ymmärtää juonenkin ;)

Noh noh. Onpas meillä taas totisen tympeä kriitikkö, mutta elä itke. Ihan samaa sarjaa oot muidenkin kriitikoiden kanssa, eli siis ihka oikea rivikriitikko! Mutta filmistä sen verran, että jos pitää yksinkertaisesta huumorista noin yleensä, niin varmaan pitää myös tästä rainasta. Ja esim. alapään huumorissahan ei ole mitään pahaa, se hieno ja ylevä asia.

Mainostraileri on kyllä ihan jees, katson kyllä DVD version joskus.

Näytä kaikki kommentit

Joo, eipä kovin hääppöseltä vaikuttanut. Mutta toisaalta, aikalailla suomen kärkipäätä olevat näyttelijät ja noh, hieman kulahtanut ralliteema takaavat hyvän viimeisen sijan.

Otteet elokuvasta kuulostavat niin surkeilta, että kritiikki on mielestäni oikeutettua vaikken elokuvaa ole nähnytkään.

En ole nähnyt, mutta hyvä komedia ja yleensäkin huumori ei tarvitse ”alapääjuttuja” eikä ”turhaakiroilua” onnistuakseen.
Lisäksi kaikkea ei tarvitse sanoa, vaan antaa katsojankin oivaltaa.

kyllä kaistan arvostelijan kannattaa pidättäytyä taideelokuvissa, kun alakulttuuri ei oikein avaudu.

The Crue voitti tietysti etelänmatkan kahdelle. No ensi viikolla täytyy itse yrittää seuraavaa palkintoa.

Kiitos The Crue kommentistasi. Tämä oli ehdottomasti viikon… hmm… mielenkiintoisin. Ota yhteyttä Kaistan toimitukseen ja ilmoita osoitteesi, meillä on sinulle palkinto.

Mä en ymmärrä, mielestäni hieno kuvaus ja rakas ohjaus. Onse että kaikkia kriitikoiksi otetaan. Häpeän sua. Haista sinä vittu.

T. Heikki Silvennoinen (Peter Franzen) ((Olavi Uusivirta)) (((Muut)))

Olet huono

Muropaketin uusimmat