Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Uhma

20.02.2009 16:25 Henri Lassander

Alkuperäisnimi: Defiance
Ohjaaja: Edward Zwick
Käsikirjoittaja: Clayton Frohman, Edward Zwick
Pääosissa: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell
Elokuvan pituus: 139 minuuttia
Ikäraja: K15
Elokuvan kotisivu:www.defiancemovie.com

kaista

Uhma on Edward Zwickin ohjaama, tositapahtumiin perustuva tarina juutalaisten vastarinnasta Toisen maailmansodan Liettuassa.

Natsi-Saksan valtaamassa Puolassa (nyk. Valko-Venäjä) alkavat juutalaisvainot, joihin osallistuvat saksalaisten lisäksi myös useat paikalliset: juutalaisten ilmiantamisesta on luvassa palkkio, mutta heidän suojelemisestaan seuraa kuolemanrangaistus.

Veljekset Tuvia (Daniel Craig) ja Zus (Liev Schreiber) pakenevat vainoja kahden nuoremman veljensä kanssa vainoja metsään, joka on heidän turvansa – maalla varttuneet miehet tuntevat metsänsä kuin taskunsa. Päällimmäisenä mielessä on kosto, mutta suunnitelmaan tulee mutkia: myös muut vainoja paenneet juutalaiset löytävät heidät. Pian heitä on jo kymmenittäin, joukossa miehiä, naisia, lapsia ja vanhuksia. Veljesten on valittava, jäävätkö he suojelemaan henkiinjääneitä vai yrittävätkö kostaa kokemansa vääryydet.

Elokuva tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman ihmismieleen ja yhteisöön. Onkin sääli, että se hairahtuu paikoitellen sankarikertomukseksi, joka pahimmillaan pakottaa Daniel Craigin nousemaan puhtaan valkean oriin selkään pitämään puhetta paremmasta huomisesta. Tällaiset hetket vesittävät elokuvaa, koska elokuvan mielenkiinto ei ole (epäilemättä sankarillisissa) veljeksissä vaan koko vainotun lauman sisäisissä ristiriidoissa ja yrityksissä elää inhimillisenä yhteisönä epäinhimillisissä olosuhteissa.

Aihe on kuitenkin sen verran arka, että sankarillisuuden korostaminen on toki ymmärrettävääkin. Harvoin tästä aiheesta tehdään elokuvia, joissa juutalaisvainojen uhrit eivät ole passiivisia kärsijöitä. Vaikka Uhman kertomalla tarinalla on karmeat lähtökohdat, ei elokuva ole inhorealistinen, vaan jopa toiveikas.

Näyttelijäpuolella Daniel ”James Bond” Craig ei tuota pettymystä, vaikka hänen läsnäolonsa tuntuukin hieman päälleliimatulta. Liev Schreiber on suorastaan erinomainen.

PlusMiinusNolla

+ hieno tunnelma
+ tuore näkökulma juutalaisvainoelokuvaan
– pahvinen sankarillisuus
– liian pitkä