Uusimmat

Arvostelu Uusi Beavis and Butt-Head -elokuva naurattaa hysteerisesti, mutta vain idioottien vanhoja faneja

27.06.2022 20:30 Aki Lehti

Osittain nerokas Beavis and Butt-Head jää kauas idioottien parhaista hölmöilyistä. Se on silti mahtavan hauska komedia.


Beavis and Butt-HeadEnsi-ilta: 24.6.2022
Alkuperäisnimi: Beavis and Butt-Head Do the Universe
Ohjaus: John Rice & Albert Calleros
Pääosissa: Mike Judge, Gary Cole, Nat Faxon, Chi McBride & Andrea Savage
Käsikirjoitus: Mike Judge & Lew Morton
Pituus: 86 minuuttia
Ikäraja: K12


Kaikkien turhanpäiväisten uudelleenlämmittelyjen ja loputtomien jatko-osien keskellä uusi Beavis and Butt-Head Do the Universe -elokuva loistaa kirkkaana, vaikkei kaksikolla ole vuonna 2022 vieläkään valot päällä. Ilmeisen pienellä budjetilla tehty ja ilman sen suurempaa ennakkohypeä viime viikolla suoraan Paramount+-palvelussa julkaistu idioottien toinen täyspitkä elokuva ei ole läheskään niin hyvä kuin ensimmäinen, saati sitten nerokkaimmat tv-sarjan jaksot.

Beavis and Butt-Head Do the Universe on silti riemastuttavan hauska ja fiksu komedia, joka naurattaa ääneen koko 86 minuutin kestonsa ajan. Peruspalikat ovat aivan samat kuin 1990-luvun sarjassa ja Beavis and Butt-Head Do America -leffassa, sekä vuoden 2011 ensimmäisessä comebackissa, joka meni harmi kyllä suurelta yleisöltä melkein kokonaan ohi. Vuosikymmen sitten nähdyt jaksot olivat aivan yhtä hyviä kuin alkuperäiset. Mahtuipa mukaan pari sarjan parhaimpiin kuuluvaakin episodia.

Nyt Beavis and Butt-Headia on onneksi luvassa lisää reippaasti, sillä leffa toimii alkusoittona myöhemmin tänä vuonna nähtäville uusille jaksoille. Elokuva tuo tollot nykyhetkeen.

Beavis and Butt-Head

Beavis and Butt-Head Do the Universen ovat ohjanneet John Rice ja Albert Calleros, mutta kaikesta huomaa, että pääpäsmäri on edelleen hahmojen luoja ja ääninäyttelijä Mike Judge. Hän toimii leffan toisena käsikirjoittajana yhdessä Lew Mortonin kanssa.

Huumori ja satiiri on niin Judgea kuin olla ja voi.

Muille kuin kaksikon vanhoille faneille elokuvaa lienee täyttä dadaa. Pölvästien jutuista ja toistuvista möläytyksistä tuskin tajuaa yhtikäs mitään, jos ne eivät ole entuudestaan tuttuja.

Do the Universen juoni on yksi hölmöimmistä mitä Beavis and Butt-Head on 29 vuoden aikana tarjoillut. Stoori alkaa vuodesta 1998, jolloin teinipojat päätyvät ihanan typerien juonenkäänteiden kautta avaruusmatkalle. He luonnollisesti sähläävät tehtävänsä. Mustan aukon imaisema parivaljakko tupsahtaa madonreiän kautta nykyhetkeen.

Ensimmäisenä vastaan marssivat rinnakkaisulottuvuudesta kotoisin olevat multiversumin fiksuimmat Beavis ja Butt-Head. Kaljut isopäät antavat tutummille isopäille tehtävän. Heidän on löydettävä portaali, joka vie heidät takaisin omaan aikaansa. Muuten aika-avaruusjatkumo romahtaa ja koko multiversumi tuhoutuu.

Beavis and Butt-Head

Beavis ja Butt-Head päätyvät taas haahuilemaan ympäri Yhdysvaltoja, tajuamatta yhtään mitään mitä heidän ympärillään tapahtuu. Heidät haluaa hengiltä muun muassa entinen NASAn astronautti Serena Ryan (Andrea Savage) sekä hallitus. Poikien ainoa motivaatio on päästä scorettamaan Serenan kanssa, joka on luvannut harrastaa heidän kanssaan seksiä. Tai niin tollot luulevat. Koko tarina nytkähtää käyntiin ääliöiden väärinymmärryksestä.

”BOIOIOIOING!” ”ÖHÖHÖHÖHÖ.”

Ilahduttavasti Beavisin ja Butt-Headin typerät jutut ovat aivan yhtä mauttomia kuin ennenkin. Leffa ei juurikaan ota kantaa nykyhetken ilmapiirin tai siihen mille saa nauraa. Kaksikko kyllä päätyy sukupuolentutkimuksen luennolle yliopistolle, jossa he oppivat mitä ”white privilege” tarkoittaa. Eli tietysti sitä, että he saavat valkoihoisina tehdä ihan mitä tahansa aivan kenelle tahansa.

”ÖHÖHÖHÖ, we have white privilege.”

Leffa onnistuu repimään huumoria jopa loppuunkalutusta asetelmasta (ÖHÖHÖ, kirjoitin kalu), jossa hahmot eivät tajua moderneista aparaateista yhtään mitään. Tästä seuraa jopa hahmokehitystä, sillä Beavis luulee virtuaaliassari Sirin olevan Serena-astronautti, joka haluaa miellyttää häntä kaikin mahdollisin tavoin. Beavis tuntee naista kohtaan muitakin tunteita kuin pelkkää himoa.

”What a wuss.”

Beavis and Butt-Head

Elokuva tekijöineen tietää tietysti sen olevan myös kokonaisuudessaan anakronistinen. Väärään aikaan päätymisestä saadaan revittyä niin hyvällä tavalla tyhmää kuin oikeasti oivaltavaakin huumoria. Kuten myös koko leffan muinaisjäännemäisestä tyylistä.

Paramount+ ei taida odottaa elokuvalta liikoja. Nostalgiaahan tämäkin on, päivityksistä huolimatta. Pikkubudjetin huomaa heti animaation tasosta. Leffa on eri tavalla kökön näköinen kuin alkuperäisjaksot. Ensimmäiseen elokuvaan verrattuna piirrosjälki on todella karua. Erityisesti taustat ovat äärimmäisen simppeleitä. Leffaa onkin fiksuinta verrata vuoden 2011 jaksoihin. Do the Universe näyttää myös niitä kehnommalta. Käppäanimaatio ei silti haittaa, koska tekeleestä välittyy juuri oikea fiilis.

Sekä Beavisille että Butt-Headille taas ääntään lainaava Judge on ymmärrettävästi hitusen ruosteessa. Beavis soundaa välillä vähän erilaiselta kuin ysärillä, suunnilleen samalta kuin edellissä comebackissa. 30 vuoden jälkeen täsmälleen alkuperäisen kuuloinen Beavis taitaa olla Judgelle fyysisesti mahdoton suoritus.

Judge lainasi aikoinaan ääntään melkein kaikille hahmoille. Nyt vanhoja tuttuja nähdään vain vilaukselta alussa. Päätös on oikea, jo pelkästään Judgen äänihuulien hyvinvoinnin kannalta. Tuttujen sivuosahenkilöiden kavalkadi olisi lipsahtanut helposti pelkän fan servicen puolelle.

Beavis and Butt-Head

Beavis and Butt-Head Do the Universe ei käsittele tai ota kantaa nykyhetkeen yhtä paljon kuin vuoden 1996 Beavis and Butt-Head Do America. Idioottimaisen törkeän pop-kulttuurisatiirin hysteerinen huumori tuntuu silti jotenkin mukavan terapeuttiselta.

Paramount+ lupaili tuovansa tarjolle myös kaikki sarjan alkuperäisjaksot, tällä kertaa kaikkien musiikkivideoiden kera ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen. Tällä hetkellä niitä löytyy palvelusta vasta kourallinen. Onneksi jaksot tuli aikoinaan poltettua dvd-levyille, sillä uuden elokuvan jälkeen on pakko ahmia niin paljon Beavis and Butt-Headia kuin vain mahdollista.

Beavis and Butt-Head Do the Universe jää kaus kaksikon parhaista sekoiluista, mutta se on silti lumoava sekoitus neroutta ja typeryyttä. Beavis ja Butt-Head saavat maailman tuntumaan taas hetkeksi paljon paremmalta paikalta.

BEAVIS AND BUTT-HEAD DO THE UNIVERSE

Arvosana: 4/5

”Beavis and Butt-Head ovat edelleen hysteerisen hauskoja vain vanhoille faneille suunnatussa kakkoselokuvassaan.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat