Uusimmat

Arvostelu Ben Affleckin ja Matt Damonin Air on yllättävän hyvä elokuva koripalloilijan kengistä

05.04.2023 11:50 Helinä Laajalahti

Ben Affleck ohjaa onnistuneesti tositapahtumiin pohjautuvan, lämminhenkisen ja yllättävänkin kiehtovan tarinan urheilumaailmaa mullistaneesta sopimuksesta Niken ja Michael Jordanin välillä.


Air julisteEnsi-ilta: 5.4. 2023
Alkuperäisnimi: Air
Ohjaus: Ben Affleck
Käsikirjoitus: Alex Convery
Pääosissa: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Viola Davis & Chris Messina
Pituus: 112 minuuttia
Ikäraja: S


Kuinka tehdä urheiluaiheinen elokuva, joka innostaa myös niitä katsojia, joita urheilu ei varsinaisesti kiinnosta?

Aina silloin tällöin tällaisia harvinaisuuksia putkahtelee ilmoille. Usein onnistuneen urheiluelokuvan teemana on ollut nyrkkeily, mutta myös kymmenen vuoden takainen Moneyball tulee mieleen ja jopa Dexter Fletcherin ohjaama Eddie the Eagle (2015) onnistui herättämään tunteita.

Nyt tähän yltää Ben Affleck ohjaamallaan draamalla Air.

Air on tositapahtumiin pohjautuva elokuva, joka avaa lähes jännärimäisellä tarkkuudella näennäisen pientä yksityiskohtaa urheilun historiasta, sitä kuinka urheiluvälinevalmistaja Nike teki alaa monella tapaa mullistavan sopimuksen uransa alussa olevan koripalloilija Michael Jordanin kanssa.

Käytännössä elokuva siis kertoo, mistä syntyivät Air Jordan -kengät, mutta tarinan taustalta löytyy uskomattomia käänteitä.

Air / Matt Damon

© AMAZON CONTENT SERVICES LLC / Ana Carballosa

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Niken koripallo-osastolla uusia kykyjä firman kasvoiksi etsivä Sonny Vaccaro (Matt Damon) päättää napata riveihinsä 18-vuotiaan, koripalloammattilaisen uraa vasta aloittelevan kaverin nimeltä Michael Jordan.

1980-luvun alussa Phil Knightin (jota elokuvassa esittää ohjaaja Affleck itse) luotsaama Nike oli koriskenkämarkkinoilla 17 prosentillaan altavastaaja – kaukana sen edellä porskuttivat Adidas ja Converse. Firmalta puuttui nimekäs keulakuva, sillä kukaan ei tuntunut haluavan mainostaa juuri Nikea.

Eikä niin halunnut tehdä myöskään Jordan.

Air kertoo, kuinka Sonny onnistuu vakuuttamaan pelaajan vanhemmat siitä, että heidän kannattaa käydä keskustelua myös Niken kanssa. Lopulta kaikkia ennakko-odotuksia uhmaten syntyy sopimus, joka myöhemmin paljastuu yhdeksi urheiluhistorian tuottoisimmista.

Air yhdistää jälleen koko uransa ajan yhteistyötä tehneet Affleckin ja Damonin. He toimivat nimekkäänä vetovoimana, jonka on tarkoitus houkutella ihmiset elokuvateattereihin katsomaan elokuvaa 80-luvulla tehdystä kenkäsopimuksesta. Kaksikon keskinäinen kemia on vaivatonta, minkä vuoksi heidän yhteiset kohtaukset sanailuineen toimivatkin erinomaisesti.

Air / Ben Affleck

© AMAZON CONTENT SERVICES LLC / Ana Carballosa

Mutta vaikka Air kertoo tarinansa myyntimiesten näkökulmasta, se on oikeastaan kertomus siitä, kuinka lapsensa puolta rautaisella otteella pitävä, suorastaan visionäärinen äiti voi mullistaa urheilutuotteiden myyntimarkkinat ja urheilijoiden niistä saaman kompensaation täysin. Viola Davisin (jonka Michael Jordanin kerrotaan itse valinneen esittämään elokuvassa äitiään) esittämä Deloris Jordan on nimittäin se piste, johon kaikki lopulta kulminoituu.

Davis nähdään elokuvassa vain hyvin lyhyen aikaa, mutta nämä hetket ovat niin vakuuttavia, että juuri hän elokuvasta päällimmäisenä jää mieleen. Sivuosaehdokkuus ensi vuoden Oscareissa ei olisi mikään ihme.

Alex Converyn esikoiskäsikirjoitus kuljettaa tarinaa perinteisiä latuja kohti amerikkalaista unelmaa ja taloudellista menestystä: on tulevaisuuden kyky ja on ihminen, joka näkee hänen potentiaalinsa, ja on yritysjohtaja, joka uskaltaa heittää miljoonia yhden kortin varaan. Lopputulos on viehättävän lämminhenkinen ja koskettaa sydäntä.

Tuotantosuunnittelunsa osalta elokuva huokuu joka solullaan 80-lukua ja välillä eletroniikkapelien kansoittamaa maailmaa esitellään jopa itsetarkoituksellisen päälleliimaten. Tätä kaikkea kuorruttavat asiaankuuluvasti kaikkien tuntemat kasaripopin klassikot.

Air / Viola Davis

© AMAZON CONTENT SERVICES LLC

Affleck on palkittu urallaan jo kahteen kertaan Oscarilla (Argo oli paras elokuva vuonna 2013 ja käsikirjoituspysti tuli vuonna 1998 elokuvasta Good Will Hunting). Ohjaajana Affleckilla on aina ollut silmää yksityiskohdille, minkä lisäksi hän hallitsee aidolta tuntuvan draaman luomisen.

Hän on myös hyvä henkilöohjaaja, joka saa nimekkäästä näyttelijäkaartistaan – johon edellämainittujen lisäksi kuuluvat muun muassa Jason Bateman, Chris Tucker, Chris Messina, Julius Tennon, Marlon Wayans ja Matthew Maher – irti tunteisiin vetoavia ja paikoin myös komediallisia suorituksia.

Amazon Studiosin tuottama Air on varsin miellyttävä yllätys ja yllättävän mukaansatempaava tarina aiheesta, josta ei ihan heti voisi kuvitella innostuvansa – urheilukengän suunnittelusta. Elokuvalle on annettu normaalia pidempi aikaikkuna elokuvateattereissa, eikä sen julkaisuajankohtaa Prime Videossa ole vielä vahvistettu.

AIR

3,5/5

”Ben Affleck onnistuu luomaan urheilukenkien suunnittelusta ja myynnistä yllättävän kiehtovan ja lämminhenkisen elokuvan, jota tähdittävät niminäyttelijät Matt Damonista Viola Davisiin.”

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat